Syyspäivä Söderskärin majakkasaarella

Toteutimme pitkään suunnittelemamme venereissun Söderskärin majakkasaarelle. Mies oli syynännyt sääkarttaa jo monta päivää etukäteen ja valitsi meille sään puolesta aivan täydellisen päivän. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, taivas ja meri olivat sinistäkin sinisempiä ja oli aivan tyyntä.

Karujen kallioluotojen Söderskär sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa noin 28 kilometrin päässä Helsingistä. Paikka on siinä mielessä hankala, että sinne ei pysty milloin vain menemään. Etelätuulella meno on melkoista vellomista ja kesällä saarilla on maihinnousukielto lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Söderskärin majakkasaarelle ja viereiselle Luotsisaarelle on luvallista rantautua omalla veneellä vain elokuun alusta huhtikuun loppuun. Useista saarista ja luodoista koostuva Söderskär rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi jo vuonna 1930. Saarilla pesii muun muassa räyskiä, tyllejä ja haahkoja. Jos omaa venettä ei ole, Söderskäriin pääsee myös yleisöristeilyillä esimerkiksi Helsingin kauppatorilta ja Vuosaaren Aurinkolahdesta.

Huikean kaunista

En osannut edes kuvitella, miten upea Söderskär on! Perheemme veneilykonkari oli toki kehunut paikkaa jo pitkään, mutta ymmärsin vasta, kun itse näin.

Rantauduimme sympaattiseen luonnonsatamaan Luotsisaaren suojaisaan poukamaan ja kiinnitimme veneen kalliossa olevaan kiinnityskoukkuun. Aika moni muu oli ehtinyt paikalle ennen meitä ja muutamat harvat laituripaikat oli jo varattu, mutta onneksi löysimme vielä kelpo rantautumispaikan. Majakkasaaren päälaituri on varattu risteilyaluksille, joten sinne emme voineet venettä tuupata.

Kuljeskelimme ympäriinsä ja ihastelimme sileitä kallioita, rantakallioihin murskautuvia aaltoja ja silmänkantamattomiin ulottuvaa kimmeltävää merta. Ilma oli valtavan raikasta, oli hyvä hengittää. Tuli vähän epätodellinen olo. Ihan kuin olisimme olleet lomamatkalla jossakin hyvin, hyvin kaukana.

Huojuva riippusilta

Luotsisaaresta pääsee riippusiltaa pitkin Majakkasaareen, jonka keskellä kohoaa 150-vuotias majakka. Majakka on yksityisessä omistuksessa ja siellä vierailu on maksullista. Kokemuksesta voi kertoa, että riippusilta ja majakkasaaren näköalatasanne voivat olla liikaa korkeanpaikankammoiselle.

Mutta upeita ovat näkymät saaressakin, vaikka pysyttelisi tukevasti maankamaralla. Luotsisaaren nimi tulee muuten saarella sijaitsevasta luotsituvasta, joka siirrettiin Majakkasaarelta venäläishallinnan aikana.

Kun olimme aikamme kierrelleet ja keikkuneet kallioilla, palasimme veneelle ja nautimme salaattilounasta takakannella. Mies oli ostanut juomaksi pullollisen alkoholitonta kuohuvaa. Se sopi mainiosti kauniin ja kepeän syyspäivän tunnelmaan.

Tähän on hyvä päättää veneilykausi tältä vuodelta –­ jos reissu jää syksyn viimeiseksi, sitähän en vielä tiedä. Sain nimittäin viime vuonna kipparin innostumaan syksyveneilystä. Aiemmin hän tapasi lopettaa veneilyn jo elokuun lopussa.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Syyspäivä Söderskärin majakkasaarella

  1. Vau, oli kyllä sää kohdillaan! Näin veneettömänä ainoa mahdollisuus on yhteisretki Söderskäriin, jota kovasti harkitsin jo tänä vuonna, mutta sille ei nyt valitettavasti ollut aikaa. Veikkaan, että olisi kyllä mukava retki, vaikka omalla veneellä se tietysti olisi omaa luokkaansa.

    1. Hei, juu oli kyllä mahtava sää ja maisemat myös. Katselin vähän noita yhteisretkiä ja aika hyvin Söderskäriin näyttää pääsevän yleisöristeilyilläkin. Niillä taitaa päästä suoraan Majakkasaaren laituriin.
      Hyvää syksyn jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *