Täydellisen olkalaukun metsästys

Kaupallinen yhteistyö: Utua

 
 
Nyt tuli haastava homma. Vanha laukkuni sanoi sopimuksensa irti ja pitäisi löytää uusi jokapäiväinen käyttölaukku, joka kätkee sisäänsä kaiken tarpeellisen ja kulkee luontevasti arjessa mukana.
En kelpuuta luottokaverikseni mitä tahansa laukkua. Minulla on käyttölaukulle paljon vaatimuksia. Ensinnäkin, laukun pitää olla monikäyttöinen ja tarpeeksi tilava, mutta se ei saa näyttää mammuttimaiselta. 
 
Laukkuun pitää saada mahtumaan kaikki tarvittava, lompakko, kännykkä, iPad, hiusharja, meikkipussi, aurinkolasit, vesipullo, muistikirja, korvatulpat, tanssikengät – ei tietenkään kaikkea samalla kerralla, mutta tilanteen mukaan vaihdellen.

Laukussa pitää olla tarpeeksi taskuja ja lokeroita. En kestä laukkuja, joissa tavarat vellovat iloisena sekamelskana. Sellaisesta laukusta ei ikinä löydä etsimäänsä muutoin kuin kumoamalla koko laukun sisällön ulos.

 

Laukun pitää tietysti olla nahkaa, näyttää kauniilta ja tuntua omalta. Plussaa on, jos hihna on säädettävä ja laukkua voi kantaa mukavasti sekä olalla että kädessä. Laukku saa olla pehmeä, mutta ei vetelä letku. Sen pitää olla riittävän jämäkkä ja pysyä ryhdissä. Tykkään myös siitä, että laukussa on kivoja yksityiskohtia. Muuten laukku saa olla selkeälinjainen ja pelkistetty.

Löysin sattumalta aivan ihania laukkuja Utuan verkkokaupasta. Sain viisi laukkua mallailtavakseni ja kuvauslainaksi kotiin. Nyt on edessä vaikein tehtävä: sen omimman laukun valitseminen.

 

Utuan laukut suunnitellaan Suomessa ja ommellaan käsityönä pienessä perheomisteissa ateljeessa Kreikassa. Kaikki laukut ovat laadukasta, Italiassa valmistettua nahkaa. Nahka on saatu ruuantuotannon sivutuotteena, joten sen käyttäminen on ekologista.

 


Laukkujen muotoilu istuu hyvin skandinaaviseen makuun. Selkeät ja yksinkertaiset mallit ja linjat miellyttävät ainakin omaa silmääni. Utua tunnetaan myös iloisista väreistä. Laukuissa on paljon herkullisia värejä, näin syksyllä myös kivoja uutuusvärejä. Uutta tuleekin myyntiin useita kertoja vuodessa, sillä laukkujen valmistusmäärät ovat pieniä ja malliston muuttaminen käy ketterästi.

Utua-nimi kuvaa muuten kesä- ja talviaamuisin pohjanmaan lakeuksilla leijaileva utua. Myös näillä kuvissa näkyvillä laukuilla on aika kivat nimet. Mikä on sinun suosikkisi?

Helsinki

 
 

Tämä Helsinki-laukku on suosittu klassikko, enkä yhtään ihmettele, miksi. Ihastuin itsekin laukkuun ensinäkemältä. Kauniin, tilavan ja monikäyttöisen laukun etupuolella helppokäyttöiset avotaskut. Kun sinne työntää kätensä, tuntee ihanan pehmeän nahan. Toisella puolella on vetoketjullinen sivutasku ja sisäpuolella avo- ja vetoketjutaskut.

Olkahihnaa voi säätää lyhyemmäksi ja pidemmäksi ja laukkua voi kantaa myös olan ylitse. Laukkuun mahtuu mainiosti tabletti tai pieni tietokone ja paljon muuta tarpeellista sälää. Laukku ei silti ole mikään kassimainen.

 

 

Helsinki-laukusta on tullut uusia syksyisiä värejä, kuten tämä upea viininpunainen. Viininpunainen on yksi lempiväreistäni, etenkin syksyisin ja talvisin, kun kaipaan lämpimiä sävyjä kylmyyden keskelle. Tämä olisi kyllä aivan ihana laukku juuri tähän vuodenaikaan.

 

Rovaniemi exclusive

Rovaniemi-laukku on kaikessa konstailemattomuudessaan todella tyylikäs ja linjakas. Kaunis nahka pääsee hyvin oikeuksiinsa, kun laukussa ei ole mitään ylimääräisiä kruusailuja. Laukun ulkopuolelle päätyihin on piilotettu taskut, joiden vetoketjuissa on kivana yksityiskohtana nahkaiset hapsut. Niillä on helppo vetää taskut auki ja kiinni. Laukun sisällä on vetoketjutasku ja puhelintasku.

Rovaniemi on Helsinki-laukkua pienempi ja sirompi. Hihnassa ei ole niin paljon säätövaraa, mutta laukku istuu mukavasti olkapäällä ja sitä on miellyttävä kantaa sekä olalla että kädessä. Laukun sisällä on kaunis tekstiilivuori, kuten kaikissa muissakin Utua-laukuissa.

 

 

Olen luonnonläheisten värien ystävä, ja tämä ruskea on mielestäni tosi nätti ja mutkaton väri. Voisin valita ruskean Rovaniemen kevät- ja kesälaukukseni.

Ystävä exclusive

 


Moneksi muotoutuvaan tilaihmeeseen, Ystävä-laukkuun on helppo ihastua. Laukku on suunniteltu luotettavaksi, pitkäikäiseksi ystäväksi, ja sellaisen siitä epäilemättä saa. Laukkuun mahtuvat kaikki arjen tärkeimmät tavarat pienestä läppäristä vesipulloon. Ja tanssikengätkin mahtuvat helposti, kokeilin jo. Eikä tehnyt edes tiukkaa.

Laukun ulkopuolella on vetoketjullinen tasku. Sisällä on kaksi ”osastoa” ja useita taskuja, joihin on näppärää järjestellä tilpehöörit: kaksi vetoketjullista taskua ja kaksi avotaskua. Kantohihna on tukeva ja sitä voi helposti lyhentää ja pidentää tarpeen mukaan. Tarpeeksi leveä hihna istuu mukavasti olkapäällä ja laukkua on miellyttävää kantaa.

 

 

 

Musta on värinä aina tyylikäs ja siksi monikäyttöinen. Ei tarvitse niin tarkkaan miettiä, sopivatko vaatteet laukun väriin. Muitakin värejä mallista toki on, pirteä punainen ja neutraali savenharmaa, mutta itseäni miellyttää eniten tämä musta.

Espoo exclusive

 


Pikkulaukkua en ollut alun perin etsimässä, mutta onhan tämä Espoo-laukku aivan supersöpö! Yksinkertaisen tyylikäs uutuuslaukku sopii mainiosti sekä arkeen että juhlaan. Vetoketjussa on hieno hapsukoriste, joka on myös käytännöllinen. Se antaa laukulle kivan, pirteän ilmeen ja siitä saa hyvän otteen vetoketjua vetäessä. 

 

 

Laukku on kovitettu ja se pysyy ryhdikkäänä tyhjänäkin. Pienessäkin laukussa pitää olla taskuja, ja tässä on niitä on, yksi vetoketjutasku ja pari avotaskua.
Hmm, pitäisikö sittenkin hankkia (myös) pikkulaukku?

Vantaa exclusive

 


En ole ikinä käyttänyt shopperia. Nyt pääsin tutustumaan sellaiseen, ja vieläpä nahkaiseen. Pirteän punainen Vantaa-shopperiei ole ihan perinteinen ostoslaukku, vaan pikemminkin työkäyttöön sopiva reilun kokoinen laukku, johon voi sujauttaa helposti vähän isommankin läppärin. Sille on laukussa oma lokeronsa.

Laukku on kovitettu, joten se pysyy tyhjänäkin hyvin muodossaan. Laukussa on vetoketju ja metallinen D-lenkki. Siihen voi ripustaa esimerkiksi avaimet tai kiinnittää vetoketjun pienellä lukolla, jolloin laukkua ei pääse kuka tahansa penkomaan.
Utualla on mallistossaan myös kovettamattomat shopperit Duo ja Soolo. Ne ovat vetoketjuttomia ja rennompia malleja kuin tämä Vantaa.
Vantaa-laukussa ei ole vuorta eikä säädettävää hihnaa, mutta kiinteät kantokahvat ovat tukevat. Laukku on laadukas ja ihanan iloisen värinen. Kyllä tällä kehtaisi töihin, työmatkalle tai muille asioille mennä.

 

 

Oma valintani


Apua, en ikinä osaa valita näistä yhtä! Tuskailin valintaa viikon, kokeilin ja tunnustelin laukkuja, ja kävin myymälässäkin hypistelemässä. 


Laukkuihin pääsee tutustumaan esimerkiksi Utuan brändimyymälöissä Helsingissä ja Raahessa sekä Sievi Shopeissa useissa kaupungeissa. Kannattaa myös seurata Utuaa Facebookissa ja Instagramissa, jos laukkuasiat ja -uutuudet kiinnostavat.

Viime viikolle osui aivan ihania syysilmoja ja kävimme yhtenä iltana poikani kanssa kuvaamassa laukkuja lämpimässä syysillassa meren rannalla. Sain siinä vähän lisää tuntumaan laukkuihin.

 

Kun itse kuvasin laukkuja kotona, aloin tahtomattani katsella, miten ne sopivat sisustukseen. Joo, tiedän, aika hölmöä. Eihän laukku mikään koriste-esine ole, vaikka se usein onkin kotona esillä. Mutta sisustelusta kiinnostuneena en vain voi olla katsomatta niitä silläkin silmällä.

JOS olisin tehnyt valintani sen perusteella, mikä sopii kodin värimaailmaan, luontevin valinta olisi ollut ruskea Rovaniemi tai viininpunainen Helsinki. Muutenkin voisin valita toisen niistä kakkoslaukukseni.

Mutta jos ja kun pitää yksi valita, päädyin, tsadaa, mustaan Ystävään! Koska se vain yksinkertaisesti tuntuu minun laukultani. 

Ulkokuvat: Lassi Luukkonen

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *