Terassin värinvaihto sävytetyllä puuöljyllä – miten onnistui?

 

Terassin öljyäminen on keikkunut tehtävälistallani koko alkukesän, tosin kysymysmerkillä varustettuna. Olen ollut kahden vaiheilla, tarvitseeko terassi öljytä tänä kesänä vai ei.

 Viime vuonnahan vaihdoimme terassin väriä ja selvisimme koko terassirempasta muutamalla satasella: öljysimme ruskean terassin harmaalla puuöljyllä, myimme vanhat ruskeat puutarhakalusteet ja ostimme uudet mustat ja kevyemmät tilalle. 

Vanha, kuiva ja nukkainen puu imi tuolloin öljyä hanakasti ja terassi oli öljyttävä kahteen kertaan. Harmaa peitti yllättävän hyvin ruskean, ja terassista tuli oikeasti harmaa, ei mikään ruskeanharmaa.

 

Nyt terassissa oli kuitenkin muutamia kohtia, joista ruskea alkoi aavistuksen kuultaa lävitse. Liekö sateisen viime kesän ja talven syytä? Useinhan terassin pinnat ovat jatkuvasti sään rasitukselle alttiita ja saattavat tarvita puuöljyllä käsittelyä jopa vuosittain. 

 

Kun inspiraatio iski, säntäsin ostamaan 2,7 litraa samaa puuöljyä kuin viime kesänä: kelonharmaata Valtti kaluste- ja terassiöljyä. Pönikkä riittää 5-7 neliömetrin öljyämiseen. Terassi oli sopivasti kuiva aurinkoisen viikon jälkeen ja sääennuste lupasi päiväkaupalla lisää poutaa. Paras maalaussää on yleensä pilvipouta ja lämpöasteita pitäisi olla vähintään plus viisi ympäri vuorokauden.

Ostin samalla uuden pensselin (vanha oli kuivunut korpuksi) ja siihen jatkovarren.Viime vuonna olin säästäväinen ja ostin vain pensselin. Ajattelin, että se sopii vanhaan varteen, mutta pensselipä irtosi vähän väliä, mikä oli todella ärsyttävää ja hidasti työntekoa. Jouduin lopulta maalaamaan ison osan terassista ilman jatkovartta ja kontaten.

 

Kannatti todellakin pulittaa uudesta pensselistä ja varresta 23 euroa. Homma sujui kunnon välineillä huomattavasti joutuisammin ja ergonomisemmin kuin viime kesänä. 

Ennen öljyämistä harjasin irtoroskat pois ja puhdistin terassin liasta ja pölystä. Pari kohtaa piti hinkata perusteellisemmin karhealla liinalla ja pesuaineella. Kun puu oli kuivunut, pääsin maalailemaan.

 

 

Puu imi öljyä ahneesti tälläkin kerralla, mutta nyt riitti yksi käsittelykerros. Sivelin öljyä koko laudan pituudelta. Muuten maalinpinta katkeaa ja sen sävy muuttuu aavistuksen kesken laudan. Välillä piti muistaa sekoitella öljyä. Valmista tuli muutamassa tunnissa.

Öljy kuivui parissa tunnissa sen verran, että sitä pystyi koskemaan ilman, että sormet likaantuivat. Kunnolliseen kuivumiseen meni kauemmin. En tiedä tarkalleen, kauanko, koska lähdimme viikoksi mökille. 

Kun palasimme, terassi oli helteiden jälkeen täysin kuivunut. Kyllä olikin kiva palata kotiin, kun terassi kiilsi uutuuttaan.

 
 
 
 

Tämä toinen, tai oikeastaan kolmas, käsittelykerros tummensi ja syvensi väriä. Terassista tuli tasaisen harmaa, eikä ruskea pilkota mistään. Tykkään kovasti kelonharmaasta väristä. Se on kaunis ja luonnonläheinen ja sopii hyvin mustien puutarhakalusteiden kanssa, huomattavasti paremmin kuin ruskea. Jos haluat nähdä vanhan terassimme ja verrata muutosta, kurkkaa viime kesän postaukseeni.

 

Öljyäminen on helppoa ja mukavaa kesähommaa ja edullinen keino uudistaa terassia. Koko homma työvälineineen kustansi 65 euroa. Ja onhan öljyämisestä muutakin kuin silmäniloa. Öljy suojaa puupintaa kosteudelta ja lialta ja vähentää sen halkeilua. 

 Sitten vain nautiskelemaan työn tuloksista! Näillä säillä kelpaakin istuskella terassilla ihan mihin vuorokauden aikaan tahansa. Hellettä on luvassa ainakin kymmeneksi päiväksi ja lomaakin on onneksi vielä jäljellä.

 

 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

8 Replies to “Terassin värinvaihto sävytetyllä puuöljyllä – miten onnistui?

 1. Minä tein myös viime kesänä ruskeasta terassista harmaan, ja tänä kesänä paikkailin talven aikana kuluneita kohtia. Tosin vähän lyhyemmällä varrella kuin sinä 😉 eli käsivarrella! Hyvän näköinen muutos, niin sinun kuin minunkin terassille! 👍

 2. Kaunis terassi ja koti ♡ meillä tehtiin keväällä uusi terassi ja tarkoitus maalata harmaaksi ensi vuonna. Kiitos vinkeistä! Instassa selailin sinun kauniita kuvia ♡
  Aurinkoista loppukesää ♡
  -Sari

 3. Kaunis terassi ja tuo väri on ihan paras ♡ kiitos vinkeistä! Meillä on tänä keväänä rakennettu uusi terassi ja haluan ehdottomasti ruskeasta harmaan… ensi kevään hommia. Löysin insta tilisi ja siellä ihailin kotisi kauneutta ♡
  Aurinkoista loppukesää ♡
  -Sari

 4. Voi kiitos, Sari! Sain kommenttisi vasta nyt, monen kuukauden viiveellä, kun tämä Blogger oli jostain syystä estänyt sen julkaisemisen… Olen ollut tosi tyytyväinen harmaaseen terassiin. Ihanaa kuulla, että tykkäät Insta-tilistäni. Tervetuloa seuraamaan, jos et jo seuraa 🙂
  Onnea tulevaan terassiremppaan ja mukavaa syksyn jatkoa!

 5. Kiitos kaunis <3 Vihdoin nämä viestisi tulivat perille. Pahoitteluni, kun vasta nyt vastaan… Täytyypä tarkkailla blokattujen viestien kansiota vähän tiuhempaan, ettei jää näin kivoja kommentteja huomaamatta.
  Reipasta ruskasyksyä!

 6. Hei. Kiva kun olet kirjoittanut terassiprojektiasi tänne kaikkien luettavaksi.
  Oliko terassissa lainkaan sellaista pintaa jota olisit ihan hionut vai toimiko ns. karheampi liina pinnan esikäsittelyyn? Meillä on nimittäin paikoitellen halkeamaa omassa terassissa sekä tikkuja tulee lahjakkaasti. Vanhat öljyt alla ovatkin juuri tuota samaa Keloharmaata puuöljyä.

  1. Kiitos kommentistasi. Tuosta värinvaihtoprojektista onkin jo tovi kulunut, niin en ihan tarkkaan muista kaikkia yksityiskohtia. Mutta muistaakseni pinta ei tuolloin juurikaan vielä tikuttanut eli sain tehtyä esikäsittelyn pelkästään karhealla liinalla. Jos halkeamia ja tikkuja on, hiomisesta tuskin on haittaa. En toki ole tässä asiassa ammattilainen, mutta näin voisin kuvitella. Olen öljynnyt terassin nyt lähes joka kesä, mutta meilläkin meinaa tulla parista kohdasta vähän tikkuja näkyviin. Talvi tuntuu rasittavan avoterassia. Mutta ihmeen hyvänä terassi on pysynyt, kun ottaa huomioon, että se on yli 20 vuotta vanha.
   Hyvää kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *