Vaikeita valintoja ja vihdoin, valmis keittiösuunnitelma!

Kaupallinen yhteistyö: Keittiömaailma, Stala ja Damixa

Nyt on antoisa, aurinkoinen kesäloma vietetty ja alan olla aivan liekeissä lähestyvästä keittiöremontista ja uudesta keittiöstä. Edellisessä postauksessani kerroinkin, että valitsimme keittiömme toimittajaksi tarjouskierroksen jälkeen Espoon Keittiömaailman*.

 

Ennen kuin kauppa- ja asennussopimukset allekirjoitettiin ja tilaus vahvistettiin, viilasimme valintoja moneen kertaan, ja vielä vähän sen jälkeenkin. Kiitos vain keittiösuunnittelija Jonna Rönnbergille kärsivällisyydestä ja joustavuudesta.

 

Emme silti taida olla ainoita mielensämuuttajia, sillä Jonna merkitsi tilausvahvistukseen automaattisesti tehtaalle tiedoksi ”ei vedinporausta”. Asiakas saattaa kuulemma haluta vaihtaa vedinmallia vielä siinä vaiheessa, kun ovet on jo tehty tehtaalla. Tuleva keittiömme valmistetaan Nastolassa ja toimitetaan meille tehdaskoottuna, valmiina moduuleina.
 
Valitsimme keittiömme modernista A la Carte -mallistosta. Tämä olikin ainoa helppo valinta. Kaikkea muuta piti pähkäillä ja pohtia: ovien mallia ja väriä, vedinmallia, työtason materiaalia ja sävyä, välitilan materiaalia, uusittavia kodinkoneita, allasta, hanaa ja vaikka mitä. Ja kun yhden valitsi, seuraavana päivänä alkoi mietityttää, olisiko toinen kuitenkin parempi. Omasta mielestäni haastavinta oli päättää työtasosta ja välitilasta.

 

Työtaso

Etukäteen olin varma, että pidämme entisen kestävän ja käytännöllisen kivitason. Melko pian selvisi, että jos näin teemme, liettä ei voi integroida, kuten olin ajatellut. Uusi taso alkoi houkuttaa myös siksi, että erilaisia upeita malleja on valtavasti. Lisäksi nykyinen mustankirjava graniittitasomme alkoi tuntua synkähköltä ja turhan paksulta ja raskaalta, eikä luultavasti istuisi uuteen kevyempään keittiöön niin kivasti. Heitimme siis hyvästit kivitasolle.

 

Uuden tason valitseminen ei ollut helppoa. Työtasolla on suuri vaikutus keittiön ulkonäköön ja sen pitää kestää käyttöä joka päivä. Myös hinta vaikuttaa päätökseen. Päädyimme lopulta helppohoitoiseen ja käytännölliseen laminaattitasoon. Laminaatti ei tietenkään ole kivitason veroinen esimerkiksi kestävyydessä, mutta se on edullinen ja helppo pitää puhtaana ja värejä ja malleja on niin paljon, että jokainen löytää varmasti mieleisensä.

Suunnittelimme ensin, että tasosta tulee valkoinen, mutta järki ja käytännöllisyys voittivat. Uskon, että harmaa kuviopinta on lapsiperheessä varmempi valinta, sillä siinä eivät rasvaiset sormenjäljet ja naarmut näy niin helposti. Lisäksi siitä tulee kontrastia valkoisille kalusteille ja välitilalle.
 
Keittiömaailman valikoimissa on paljon ohuita tasoja, joihin tykästyin kovasti. Tämä meidän tasomme on vain 20 mm paksu ja siitä tulee keittiöön kevyempi ilme kuin 30- tai 40-millisestä tasosta.


Välitila

 

Keittiön välitila, eli seinäpinta ala- ja yläkaapiston välissä, on näkyvä osa keittiötä ja vaikuttaa paljon koko keittiön ulkonäköön. Siihen piti keksiä jotaikin hyvännäköistä, kestävää ja helposti puhtaana pidettävää.  Valinnanvaraa oli loputtomasti: laattaa, lasia, laminaattia, alumiinia, tapettia, melkein mitä vain. Osaavasta keittiösuunnittelijasta oli tässä(kin) iso apu.

Vaikka tykkään valkoisista, tiililadonnalla tehdyistä välitiloista, halusin kokeilla vaihteeksi jotain muuta kuin laattoja. Vanhassa keittiössämme on laatat, joskaan ei tiililadonnalla. 

Päädyimme kiiltäväpintaiseen, valkoiseen, yhtenäiseen alumiinilevyyn, joka tuo keittiöön modernia tuntua. Se on myös kevyt ja helppo asentaa, mikä vaikuttaa luonnollisesti hintaan. Lisähintaa tulee tosin vanhojen laattojen poistamisesta ja välitilan pohjatöistä.

 

Kaapinovet ja vetimet

Keittiön kaapinovet oli, ihme kyllä, helppo valita. Halusin valkoiset, sileät, pelkistetyt ovet, jotka sopivat kotimme muuhun tyyliin. Jonna osasi tarjota sopivia heti kättelyssä. Tykästyin puolihimmeään Neve-oveen ensinäkemällä ja tämä olikin ainoa valinta, jota en ruvennut myöhemmin viilaamaan ja vaihtamaan. Sen lisäksi, että ovet ovat kauniit, niiden pitäisi olla helppohoitoiset ja kätevät. MDF-materiaalista tehdyt ovet on maalattu useaan kertaan ja ne voi pyyhkiä miedolla pesuaineliuoksella ja pehmeällä liinalla.

Haaveilin ensin vetimettömistä ovista. Vetimettömyys viehättää tällaista puhdaslinjaisesta ja pelkistetystä tyylistä tykkäävää. Vetimettömissä ovissa ei ole turhia ulokkeita ja niistä on helppo pyyhkiä roiskeet pois, kun vedin ei ole ”häiritsemässä”.

Olin jo valitsemassa alakaappeihin vetimettömän oven, jonka yläreunassa on vedinura. Yläkaappien oviin olisi tullut pomppusalpa, jota painamalla ovi aukeaa.

Piti valita, painottaako enemmän kauneutta vai käytännöllisyyttä. Tajusin, että ovet joutuvat jatkuvasti käsien kosketeltaviksi, kun niitä pomputellaan ja vedellään auki. Arvelin, että ne likaantuvat helposti.

Päätimme sittenkin laittaa vetimet, pelkistetyt, linjakkaat lankavetimet, joissa lika ei näy samalla tavalla kuin valkoisessa ovenpinnassa. Lankavetimelliset ovetkin ovat minusta kauniit.

 

Komposiittiallas

Altaaksi meille tulee Stalan musta komposiittiallas, josta olen jo nyt aika innoissani. Combo-allas on valmistettu erittäin kestävästä kvartsipohjaisesta materiaalista. Se on tyylikäs ja käytännöllinen ja kestää hyvin kulutusta ja kuumuutta. Plussaa on myös se, että allas on helppo pitää puhtaana. Lisäksi se on niin tilava, että isotkin kattilat ja uunipellit pystyy siinä pesemään. Nykyisessä kaksiosaisessa teräsaltaassamme varsinkin uunipeltien peseminen on melkoista taiteilua. 

 

Valitsimme mallin, jossa on ison tiskialtaan lisäksi pieni kaatoallas. Tiskiallas kun on välillä varattu likoamassa oleville tiskeille tai kylmävesijäähdytyksessä olevalla kiisseli- tai keittokattialle. Silloin on kätevää, kun tyhjentyneen maitotölkin tai juomatta jääneen teenlopun voi valuttaa kaatoaltaaseen. Tämä samainen malli oli Porin asuntomessujen suosituin Stala-allas, enkä yhtään ihmettele. Stala on suomalainen perheyritys, jonka tehdas sijaitsee Lahdessa.

 

Keittiöhana

Kulmikkaan altaan pariksi valitsimme Damixan pehmeälinjaisen C-juoksuputkella varustetun Space-keittiöhanan. Olen sisustelussa vannoutunut pyöreiden muotojen ystävä ja kaipaan kulmikkuuden vastapainoksi pehmeää, pyöreää, luonnollista. Lisäksi ihailen tanskalaista muotoilua, yksinkertaisia linjoja ja ajatonta ilmaisua, joten oli helppo tykästyä näihin Tanskassa valmistettuihin ja koottuihin hanoihin.

Damixan valikoimissa on paljon kauniita, laadukkaita ja helppokäyttöisiä hanoja, joissa on monenmoisia integroituja älytoimintoja. Meille riittää kuitenkin kuumavesisuoja, pesukoneventtiili, eco save -vedensäästö ja 120° kääntymisen rajoitin. Tärkeintä hanassa on toimivuus, kestävyys ja kieltämättä myös kauneus.

Kodinkoneet

Kodinkoneista vaihdamme remontin yhteydessä astianpesukoneen, lieden ja mikroaaltouunin ja ne integroidaan kalusteisiin. Meille tulee nyt ensimmäisen kerran induktiotaso, ja odotan innolla, että pääsen sitä käyttämään. Myös huippuimuri vaihdetaan tietysti nykyaikaisempaan ja tyylikkäämpään malliin. 

 

Koneista kerron myöhemmin lisää. Tuli nimittäin poikkeuksellisesti ostettua niin sanotusti ”sika säkissä”: valitsimme koneet Keittiömaailman tarjoamista valikoimista ja Jonnan suositusten mukaan sellaiset, jotka vastaavat tarpeitamme. Kodinkoneiden perusteellinen tutkiminen, valitseminen ja vertailu jäi siis tällä kerralla tekemättä, joten jännityksellä odotamme.
 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

0 Replies to “Vaikeita valintoja ja vihdoin, valmis keittiösuunnitelma!

  1. Valkoinen välitilalevy, harmaa laminaattitaso ja Stalan allas löytyvät meiltäkin. Pitkään suunniteltu keittiöremontti käynnistyi kun löysin Stalan altaasta kuvan ja ihastuin siihen; pois en antaisi.

  2. Kiitos Milla, kiva kuulla! Olen itsekin tyytyväinen suunnitelmaan. Vielä on isoin vaihe edessä. Rempassa voi tulla monta mutkaa matkaan, mutta toivottavasti se menee suunnitelmien mukaan.
    Mukavaa alkanutta elokuuta!

  3. Mukava kuulla, että olet ollut tyytyväinen komposiittialtaaseen. Uskon, että minäkin olen. Odotan kovasti, että saan tyylikkään komposiittialtaan vanhan, vuosien kuluessa hieman naarmuuntuneen ja "sumentuneen" teräsaltaan tilalle. Mustassa ei varmaan likakaan näy niin herkästi.
    Iloista elokuun alkua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *