Uuden kodin ensimmäinen ja tärkein huonekalu

Muutto isommasta asunnosta pienempään on siinä mielessä kiitollista hommaa, ettei uusia kalusteita välttämättä tarvitse ostaa – vaan pikemminkin karsia entisiä. Ostin uuteen kotiimme yhden uuden huonekalun. Se kuuluu mielestäni kodin top 3 tärkeimmän kalusteen joukkoon. Mitkä kalusteet sinusta ovat ne tärkeimmät?

Kuinka paljon todella tarvitset tavaraa? Tätä olen miettinyt viimeiset kolme kuukautta, kun olen koettanut sovittaa 105 neliömetrin asunnon tavaroita 74 neliömetrin asuntoon.

Kaiken pähkäilyn jälkeen totesin, että huonekaluja ei tarvitse olla kovinkaan paljoa. Tarvittaessa ihminen pärjää mainiosti vähäisillä ja tärkeimmillä huonekaluilla ja silti koti voi olla viihtyisä ja toimiva. Asunnon koko toki vaikuttaa ja kalusteiden määrä on hyvä mitoittaa tilaan nähden sopivaksi. Jos asuu valtavassa lukaalissa, muutama huonekalu siellä täällä voi näyttää kolkolta.

Karsin huonekaluja rankalla kädellä ja lopulta otimme mukaan uuteen kotiin vain noin puolet niistä kalusteista, joita meillä oli edellisessä kodissamme.

Kodin top 3 tärkeimmät kalusteet

Tärkeimmät kodin kalusteet ovat mielestäni sohva, sänky ja ruokapöytä tuoleineen. Niiden lisäksi mietin tarkkaan, mitä todella tarvitsemme.

Syynä karsimiseen oli tietenkin se, että neliöitä on nykyään vähemmän. Mutta myös se, että tykkään väljästä ja esteettömästä sisustuksesta enemmän kuin ahtaasta ja tukkoisesta. Mieleni voi avarammassa tilassa paremmin, ajatus kulkee vapaammin ja olo tuntuu rentoutuneemmalta.

Kiitin itseäni, että olin aikoinaan edellistä kotia sisustaessani hankkinut kestäviä ja ajattomia kalusteita. Sänky ja ruokapöytä tuntuivat ostohetkellä kalliilta, mutta ne ovat kestäneet käytössä moitteettomasti yli kymmenen vuotta ja näyttävät yhä hyviltä. Säästöä tuli siitä, ettei nyt tarvinnut ostaa uusia.

Vanhan kodin sohvakin oli erinomaisessa kunnossa, mutta sen jouduin myymään. Se oli yksinkertaisesti liian suuri uuteen kotiin. Sain hyvän syyn toteuttaa pitkäaikaisen unelmani ja ostaa kotimaisen sohvan, jossa on irrotettavat ja pestävät päälliset.

Sohva, uuden kodin ensimmäinen huonekalu

Sohva oli ensimmäinen ja rahin lisäksi ainoa huonekalu, jonka ostin uuteen kotiin. Halusin, että sohva on laadukas, kestävä ja ajaton. Onhan sohva kodin, etenkin olohuoneen, keskipiste. Sohvalla vietetään paljon aikaa ja sen tulee kestää käyttöä ja kulutusta vuosia. Lisäksi se määrittää vahvasti kodin tyyliä ja yleisilmettä, joten ei ole ihan sama, millaisen sohvan valitsee.

Päädyin lopulta Kuusilinnan Tuuli-sohvaan, johon valitsin Laurizonin helppohoitoisen Yedi-kankaan ja mustat metallijalat. Sohvan malli oli melko helppoa päättää koeistumalla sohvia myymälässä. Tuuli miellytti silmääni ja tuntui hyvältä ja sopivalta takamuksen alla ja selän takana.

Vaikea värinvalinta

Sohvakankaan sävyn valinta sen sijaan oli tajuttoman vaikeaa. Päädyin lopulta vaalean beigen sävyyn 784. Se vaikutti sopivimmalta, mutta en ollut täysin varma valinnastani senkään jälkeen, kun uusi sohva oli tullut. Olin ruuvannut jalat kiinni ja sohva nökötti yksinään tyhjässä olohuoneessa. Osuiko sävy oikeaan vai menikö metsään?

Sohva sinänsä oli nappivalinta. Sohva on juuri niin kaunis ja ilmava kuin ajattelinkin. Sohvarunko on kotimaista massiivipuuta ja vaneria ja sohvassa on poikittainen teräsjousitus. Valmistaja myöntää sohvalle 10 vuoden runkotakuun.

Yedi-kangas tuntuu ihanan pehmeältä ja sen hankauksenkesto on huikeat 100 000 Martindalea. Tuoreet tahrat lähtevät siitä pyyhkimällä, mutta tarvittaessa päälliset voi pestä koneessa 30 asteessa.

Entäpä sohvan väri? Sen sopivuuden näki vasta sitten, kun olin sisustanut huoneen. Kuten tiedät, sisustuksessa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Värihän sopii! Klassinen, neutraali sävy solahtaa mukavasti muuhun sisustukseen. Olohuone näyttää tasapainoiselta ja harmoniselta, juuri sellaiselta mistä tykkään.

Hauska sattuma on se, että  maton kanttauksen väri on hyvin lähellä sohvan väriä. Matto oli edellisessä kodissa työhuoneessani, mutta nyt kiikutin sen olohuoneeseen – silläkin uhalla, että se on hieman liian pieni olkkariin.

Olen todella tyytyväinen valintaani. Sohva näyttää ja tuntuu hyvältä ja kestävältä. Se on myös käytännöllinen: jalat ovat sen verran korkeat, että imuri mahtuu mainiosti alle. Tämä sohva voi olla loppuelämäni sohva.

Olin sohvaa ostaessani niin tohkeissani, että unohdin ostaa rahin. Ilman rahia en kuitenkaan pärjää, sillä haluan aina nostaa jalat ylös sohvalla istuessani. Onneksi löysin sopivan, tarjoushintaisen rahin, johon sain valita kankaan. Valitsin saman Yedi-kankaan kuin sohvassa. Vaikka sohva ja rahi ovat eri valmistajilta, ne ovat ikään kuin samaa paria.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *