Millainen on paras sohva omaan kotiin?

sohvan valinta

On tullut aika hankkia uusi sohva. Mutta millainen on paras sohva omaan kotiin? Sohvan on tarkoitus kestää käyttöä vuosia, jopa vuosikymmeniä, joten sen hankinnassa ei kannata hätiköidä. Listasin tähän postaukseen ominaisuuksia, joita haluan sohvaltani. Millainen on sinun toivesohvasi?

Nykyinen sohvamme on vajaat kymmenen vuotta vanha. Se on säilynyt hyvässä ryhdissä ja sohvakangaskin on moitteettomassa kunnossa. Olen ollut sohvaan ja sen laatuun todella tyytyväinen.

Mitään varsinaista vikaa sohvassa ei siis ole. Se on vain liian iso uuteen kotiimme. Siksi joudun ostamaan, tai saan ostaa, uuden sohvan. Olen haaveillut uudesta ilmavammasta sohvasta jo kauan, vaikkei sille aiemmin ole ollut tarvetta.

 • Laitan nykyisen, alla näkyvän sohvamme jossain vaiheessa myyntiin. Jos haluat hakea hyvän sohvan Espoosta muutamalla satasella, otahan yhteyttä. Löydät meiliosoitteeni blogin sivupalkista.

Aloitin sopivan sohvan haeskelun yli kuukausi sitten, mutta vielä en ole osannut valita. Haluan kartoittaa tarjontaa, paneutua asiaan ja harkita päätöstäni kaikessa rauhassa. Muuttoonkin on vielä hyvin aikaa.

Millainen on paras sohva omaan kotiin? Sohvan on tarkoitus kestää käyttöä vuosia, jopa vuosikymmeniä, joten sen hankinnassa ei kannata hätiköidä. Ja onhan se iso hankinta myös hinnaltaan. Sohva on olohuoneen sydän ja keskipiste, joten mukavuudella, ulkonäöllä ja käytännöllisyydellä on iso merkitys.

Sopiva sohva omaan kotiin

Ennen kuin lähdet valitsemaan sohvaa, kannattaa miettiä muutama asia valmiiksi. Mihin paikkaan sohva tulee ja paljonko sille on tilaa? Kuinka monen hengen sohvan tarvitset ja millaiseen käyttöön? Onko järkevintä ostaa sohva, kulmasohva, divaani vai vuodesohva? Millainen sohva sopii tyyliltään ja väritykseltään muuhun sisustukseen ja olemassaoleviin kalusteisiin?

Näitä kaikkia olen koettanut kovasti pähkäillä. Tiedän, mihin sohva tulee ja olen mitannut sohvapaikan pituuden ja leveyden. Kolmen hengen sohva on meille juuri sopiva.

Vaikeinta on valita sohvakangas, koska uusi koti on vielä tyhjillään enkä tiedä, miltä sisustus ja kalustus kokonaisuutena näyttää. Jotakin pystyn toki hahmottelemaan mukaan tulevien kalusteiden, mattojen ja materiaalien pohjalta. Onneksi monesta sohvaliikkeestä voi tilata tai lainata kangasnäytteitä. Käytin niitä oman material boardini eli materiaalikollaasin kasaamiseen.

Listasin tähän alle ominaisuuksia, joita sohvassa toivon olevan. Enää tarvitsee löytää se meille sopivin ja paras sohva. Olen varautunut siihen, etten ehkä saa kaikkea haluamaani samassa paketissa, koska rahaa ei ole rajattomasti. Jonkinlaisia kompromisseja voi joutua tekemään.

Jokaisella on oma makunsa ja käsityksensä siitä, millainen on paras sohva. Sinun unelmasohvasi voi olla aivan erilainen kuin minun, ja niin saa ollakin. Tässä listaamani ominaisuudet eivät siis ole yleispäteviä totuuksia, vaan henkilökohtaisia mielipiteitäni.

Toiveideni sohvassa on

 • Hyvä istua
  Sohvan istuissyvyyden tulee olla sopiva ja täyte saa olla pehmeän napakka. Tykkään istua sohvalla miellyttävässä, melko ryhdikkäässä asennossa. Upottavan pehmeää löhösohvaa en hae, koska sellaisessa istuminen tuntuu huonolta ja vähintään selkä tai niska väsyy. Sohva ei saa olla liian syvä, sopiva istuinsyvyys voisi olla 55-58 cm.
 • Kestävä kangas, joka ei hankaudu, nukkaannu eikä nyppyynny
  Tavalliseen kotikäyttöön riittää, kun hankauksen kestosta kertova Martindale-arvo on yli 25 000. Tulevassa sohvassani lukema saa olla ainakin 50 000, ja monessa sohvassa onkin. Mitä korkeampi, sitä parempi. Pilling luku 1-5 puolestaan kertoo kankaan nyppyyntymisestä. Mitä korkeampi luku, sen vähemmän kangas nyppyyntyy.
 • Ilmava olemus ja sirot jalat
  Kevyt, siro sohva miellyttää silmääni. Haluan, että sohva on kaunis katsella. Lisäksi sohvan alta on helppo imuroida, kun jalat ovat riittävän korkeat eikä sohvan pohja laahaa liian matalalla.
 • Irrotettavat ja pestävät päälliset
  Tästä olen haaveillut kauan. Meillä ei ole koskaan ollut sohvaa, jossa olisi irrotettavat ja konepestävät päälliset. Ne helpottavat huomattavasti sohvan puhtaanapitoa, eikä sohvaa tarvitse suojella supertarkasti likaantumiselta. Irtopäällisiä vaihtamalla sohvan voi myös uudistaa ilman, että tarvitsee ostaa uutta sohvaa.
 • Hyvä hinta-laatusuhde
  Olen sitä mieltä, ettei sohvan ostossa kannata kitsastella. Säästän mieluummin jostain muusta. Laadukkaasta, kestävästä ja ajattomasta sohvasta saa nauttia pitkään eikä hyvin tehtyä sohvaa tarvitse vaihtaa uuteen muutaman vuoden välein.
  En silti ole valmis maksamaan maltaita sohvasta. Olen määrittänyt hinnalle oman kipurajani. Jos hyvä tuuri käy, tarjouksia vahtimalla voit saada kalliinkin sohvan omalle kukkarolle sopivaan hintaan.
 • Kotimainen kädenjälki
  Kotimainen sohva on lähituote ja ekologinen ja vastuullinen valinta. Kuljetusmatkat ovat lyhyet, hiilijalanjälki on sen puolesta pienempi ja tuotanto-olosuhteet valvotut. Kotimaassa käsityönä tehdyillä sohvilla on usein pitkä runko- ja joustintakuu.

Sohvakandidaatteja

Esimerkiksi näitä olen katsellut:

Finsoffan Havu-sohva on siro ja kevyt, mutta siinä on myös muhkeutta ja hieman boheemiutta. Selkä- ja istuintyynyt ovat irrotettavat ja vesipestävät. Sohvassa on modernit, 18 cm korkeat metallijalat.

Vepsäläisen Levon-sohvassa on kauniit koristeompeleet ja kapeat, korkeat jalat. Päälliset saa irrotettua, mutta niille ei suositella vesipesua. Hinta on hyvinkin kohtuullinen. Mutta onkohan tämä kotimainen?

HT Collectionin ilmavassa ja kevytlinjaisessa Air-sohvassa on kapeat käsinojat, runko ja jalat. Päälliset ovat kokonaan irrotettavissa ja materiaalivalinnasta riippuen ne voi myös pestä. Hinta menee himpun yli budjettini.

Eleettömän kaunis, kohtuuhintainen Kata-sohva on valmistettu Askon tehtaalla Lahdessa. Rungolla on 20 vuoden takuu. Kangas kestää hyvin hankausta eikä se nyppyynny. Askon sohvakankaiden kestävyydestä minulla on ennestään hyviä kokemuksia. Harmi vain, ettei sohvan päällisiä voi irrottaa pesua varten.

Klassisessa Hakolan Cosy Pocket-sohvassa on mukavan muhkeat käsinojat. Istuintyynyjen pehmuste muotoutuu lämmön mukaan ja istuma-asento on jämäkkä. Päälliset voi pestä kotikoneessa 30 asteessa.

Kuusilinnan kepeä Tuuli-sohva on tyylikäs ja siro. Kangasvaihtoehdoissa on monta sellaista, joista tykkään. Yedi-kankaassa on huikeat yli 100 000 martindalea, se ei nyppyynny eikä nukkaannu. Pehmeästä pinnasta saa kuulemma lähes kaikki tahrat pyyhkien pois mutta irtopäälliset voi myös pestä koneessa. Valmistaja myöntää sohvalle 10 vuoden runkotakuun.

Tykkään myös toisesta Kuusilinnan sohvasta, linjakkaasta ja levollisesta Tyyni-sohvasta.

Vaikeaa on valita! Mutta eiköhän päätös jossain vaiheessa selkene, kun pääsen koeistumaan sohvia ja tutustumaan niihin tarkemmin. Kerron sitten, mihin päädyin.

Jos sinä olet jo löytänyt parhaan sohvasi, meilaa tai vinkkaa tähän alle, mikä se on ja miksi tykkäät juuri siitä. Otan mielelläni vinkkejä vastaan.

Laitan tähän alle kuvan siitä, minkä tyyppisestä sohvasta haaveilen. Kuvan sohva on Kuusilinnan Tuuli. Eikö ole nätti?

Copyright © Kuusilinna

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *