Säänkestävä sisustus avoterassille

Onko sinun kotonasi avoterassi? Meillä on, ja tuplasti isompi kuin entisessä kodissamme. Mutta vaikka tila ei rajoita terassin sisustamista, sää, talvisäilytys ja raha rajoittavat. Sisustin terassin pihistelyperiaatteella ja käytännöllisyys edellä. Katso tästä vinkit, millaisiin valintoihin päädyin ja miksi.

Uudessa kodissamme on tuplasti isompi terassi kuin entisessä kodissamme. Tuntuu huikealta tepastella siinä ja nauttia tilan tunnusta. Iso terassi tuntuu siksikin mukavalta, että sisätiloissa meillä on neliöitä nyt vähemmän kuin vanhassa kodissamme.

Voisin siis kerrankin sisustaa terassia oikein antaumuksella. Sinne mahtuisi mukava sohva, matala pöytä, lepotuolit, jopa ruokapöytä tuoleineen toiseen päähän.

Mutta. Vaikka tila ei rajoita terassin sisustamista, sää, talvisäilytys ja raha rajoittavat. Terassimme on taivasalla, joten kalusteiden täytyy olla helppohoitoisia ja kestää kaikenlaista säätä. Myös se täytyy huomioida, missä säilytämme kalusteet talven yli.

Meillä on vain pieni ulkovarasto, joka on jo tupaten täynnä. Emme siis voi säilöä juuri mitään puutarhakalusteita kuivaan sisätilaan, vaan kalusteet täytyy säilyttää ulkona katoksen ja suojapeitteen alla. Mitä pienempään tilaan tavarat saa pinottua, sen parempi.

Asunnonvaihto on syönyt sisustussäästöni, joten en pysty panostamaan terassin sisustamiseen rahallisesti kovinkaan paljoa juuri nyt. En ostanut uuteen kotiin juuri mitään huonekaluja, mutta muutostöitä ja kiintokalusteiden asennuksia teimme useita – kerron niistä muissa postauksissani.

Säänkestävä sisustus avoterassille

Edellä mainitut rajoitteet mielessäni sisustin avoterassimme säästeliäästi ja käytännöllisyys edellä mahdollisimman helppohoitoisilla kalusteilla.

Ostin kesäalesta kevyitä, pinottavia puutarhatuoleja, joihin tykästyin ensinäkemältä. Tuolit ovat nättejä, tuovat mieleeni kesäisen Välimeren rannikon ja viihtyisät kahvilat ja lisäksi niissä on hyvä istua. Jos kaipaat uusia kesäkalusteita, nyt on hyvä hetki uudistaa terassia, sillä monessa paikassa myydään kesätavaroita hyvällä alennuksella.

Tuolit on valmistettu polyrottingista. Polyrottinki on kesäkalusteissa ylivertainen materiaali: kevyt mutta tukeva, helppohoitoinen, säänkestävä, ajaton. Se kestää monenlaisessa säässä jopa vuosikausia, eikä sitä tarvitse huoltaa. Suosin yleensä luonnonmateriaaleja, mutta tässä kohdin teen käytännöllisyyden takia poikkeuksen.

Polyrottinkisia kalusteita on kevyt liikutella ja ne voi siirtää keväällä suoraan pihalle tai terassille ja syksyllä taas takaisin varastoon tai suojan alle. Niiden hoidoksi riittää yleensä pelkkä pyyhkiminen tai pesu miedolla pesuaineella.

Ostin myös istuintyynyt, jotka eivät tietenkään kestä sadetta kastumatta. Koetan muistaa ottaa tyynyt sateelta suojaan, jos olen kotona. Tyynyt kuivahtavat onneksi melko nopeasti, jos ne sattuvat kastumaan.

Pöydäksi ostin edullisen, teräksisen verkkopöydän, jonka saa helposti kokoon ja pieneen tilaan säilytykseen. Pöytä on tyylikkään ilmava ja sen päälle mahtuu pieni maljakko tai valaisin ja muutama kahvikuppi lautasineen. Metalliverkosta valmistettu pöytälevy on käytännöllinen, sillä vesi pääsee valumaan sen läpi.

Teräsrunkoiset kesäkalusteet ovat kestäviä, mutta ne suositellaan säilyttämään lumelta suojattuna, kuivassa ja ilmavassa tilassa. Näin siksi, että teräs voi kastuneena ruostua. Pöytä on sen verran pieni, että se mahtuu onneksi kokoon taitettuna lämmitettyyn varastoomme.

Jotakin vanhaa myös

Aurinkovarjon ja aurinkokennovalaisimet toin vanhasta kodistamme. Ikeasta ostamani aurinkovarjo on ollut yksi parhaista terassihankinnoistani. Se on kestävä, kaunis ja käytännöllinen ja pysyy hyvin paikoillaan tukevan, soralla täytetyn jalan ansiosta. Aurinkosuoja on aurinkoisella terassilla ihan ehdoton juttu. Kovin tuulisella kelillä suljen sen. Niin teen varmuuden vuoksi myös silloin, jos emme ole kotona.

Aurinkokennovalaisimet ovat olleet lemppareitani jo vuosia. Terassin pöydälle laitoin Eva Solon SunLight-LED-aurinkopöytävalon ja terassin reunalle LED-maapiikkejä, jotka valaisevat tunnelmallisesti pihaa ja kestävät kaikenlaista säätä. Hämärän tullen on ihanaa, kun valot syttyvät ja luovat pehmeää valoa ympärilleen.

Aurinkokennovalaisimille suositellaan usein sisäsäilytystä talvella, mutta itse olen pitänyt monia niistä pihalla lumessakin. Eivätkä valaisimet ole ollut moksiskaan. Valaisimissa ja niiden kestokyvyssä on toki eroja, joten kannattaa tutkailla, mitä omat valaisimesi kestävät.

Vimeistelin terassin vielä kesäkukilla. Lisääkin aion hankkia, kunhan kerkiän. Kukista tulee niin viihtyisä ja kodikas tunnelma. Hankintalistallani on tänä kesänä vielä säänkestävä terassimatto. Vinkkaa kommentteihin, jos tiedät jonkin hyvän terassimaton.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Säänkestävä sisustus avoterassille

  1. Hei, todella kivat tuolit ja vielä pinottavat. Saako kysyä mistä hankit? 😊

    1. Kiitos, itsekin tykkään. Ihan sattumalta löysin tuolit Rustasta, kun poikkesin katsomaan ruukkuja. Pinottavuus on tosiaan plussaa. Otimme nämä tuolit asuntovaunureissullekin mukaan, kun ne saa näppärästi kasaan auton lavalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *