Viisi hyvää syytä käyttää aurinkokennovalaisimia

Sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä.

Ekologisia aurinkokennovalaisimia on ilo käyttää pihalla, parvekkeella ja terassilla erityisesti nyt, kun sähkön hinta on singahtanut taivaisiin. Valaisimet toimivat auringonvalon voimalla eivätkä kasvata sähkölaskua. Toisin kuin usein ajatellaan, aurinkokennovalaisimet toimivat muulloinkin kuin kesällä ja esimerkiksi pöytävalaisimia voi mainiosti käyttää myös sisätiloissa.

Asentelin pihallamme ja terassillemme aurinkokennovalaisimia pari kesää sitten. En tuolloin arvannutkaan, miten mukavaa niiden valosta ja tunnelmasta on nauttia etenkin nyt, kun sähkön hinta on pompannut pilviin.

Tulevat ennusteet eivät lupaa helpotusta kukkarolle, joten kaikki keinot säästää, tai ainakin olla tuhlaamatta, sähköä ovat tervetulleita.

Tuntuu hyvältä tietää, että terassin ja pihan valot eivät kuluta sähköä eivätkä kasvata sähkölaskua. Voin nauttia niiden valosta ja tunnelmasta hyvillä mielin. Sähkönsäästön lisäksi aurinkokennovalaisimilla on monta muutakin hyvää puolta. Niistä kerron tässä.

käyttö on ekologista

Kun aurinko paistaa päivällä, valaisimen aurinkokenno kerää aurinkoenergiaa ja muuntaa sen sähköksi. Sähkö varastoituu valaisimen akkuun. Kun hämärä laskeutuu, automaattinen hämärätunnistin sytyttää valaisimen ja valaisin toimii akkuun varastoituneen sähkön voimin.

Kauniina, aurinkoisena päivänä aurinkokennovalaisin latautuu luonnollisesti paremmin kuin pilvisellä tai sateisella säällä. Kun otat uuden aurinkokennovalaisimen käyttöön, varaudu siihen, että latautuminen kestää aluksi pidempään, jopa useita päiviä.

Jos aurinkokennon päällä on muovinen suojakalvo, muista poistaa se ennen kuin laitat valaisimen latautumaan. Kannattaa myös aika ajoin pyyhkäistä valaisin puhtaaksi, jotta se latautuu ja valaisee kunnolla.

Entä ovatko aurinkokennovalaisimet vain kesän ilo? Kokemukseni mukaan moni aurinkokennovalaisin toimii myös keväällä, syksyllä ja jopa talvella, kun sää on riittävän aurinkoinen ja kirkas. Talvella on toisinaan hupaisaa katsella, kun aurinkokennovalaisin loistaa sinnikkäästi lumen keskellä ja toivottaa tervetulleeksi kotiin.

*Etenkin maapiikit sopivat ihanasti pihalle ja kulkureittien varrelle, katso täältä lisää.

Sopii moneen käyttötarkoitukseen

Se, kuinka paljon auringonvaloa akun lataamiseen tarvitaan, riippuu muun muassa valaisimen tehosta. Koristeelliset aurinkokennovalaisimet tarvitsevat vähemmän aurinkoa kuin käytännölliset valaisimet.

Koristevalaisimissa on matala teho ja valovirta. Ne luovat ensisijaisesti tunnelmaa ja toimivat lisävalaistuksena. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset hahmovalaisimet, lyhdyt, valoketjut, maapiikkivalaisimet, valopallot ja -kuutiot.

Käytännölliset aurinkokennovalaisimet ovat usein spottivalaisimia tai liiketunnistinvalaisimia, jotka asennetaan seinään. Ne voivat olla myös pylväs- ja pollarivalaisimia, upotettavia maavaloja, talonumerovalaisimia, lattia- tai pöytävalaisimia.

Kun olet ostamassa aurinkokennovalaisinta, tarkista sen Lumen-arvo. Lumen-arvo kertoo, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa ympäristöönsä. Mitä suurempi arvo on, sitä kirkkaampi valaisin. Tunnelmavalaisimissa kirkkaus on toissijainen ominaisuus, mutta käytännöllisissä pylväs- ja seinävalaisimissa Lumen-arvo voi olla jopa 400.

*Helpoimpia ovat lyhdyt ja pöytävalaisimet, kuten tämä rustiikkinen lasinen pöytävalaisin. Tämä malli myydään käsittääkseni vähän väliä loppuun, joten jos linkki ei toimi, valaisin on todennäköisesti päässyt loppumaan.

syttyy ja sammuu itsekseen

Aurinkokennovalaisimet ovat huolettomia, sillä niitä ei tarvitse erikseen kytkeä päälle ja päältä pois. Valo syttyy hämärätunnistimen ansiosta itsekseen, kun ilta saapuu.

Kun sijoitat aurinkokennovalaisinta ulos, ota huomioon, että esimerkiksi piha- ja katuvalot voivat häiritä hämärätunnistinta. Jos tunnistin pitää ympäristöä liian kirkkaana, valaisin ei kytkeydy päälle.

Täydellä latauksella valaisin toimii jopa koko yön ja sammuu, kun aamu valkenee. Toiminta-aika on yleensä 5–20 tuntia. Akun ja valonlähteen laatu vaikuttavat valaisuaikaan eli hieman hintavammat ja laadukkaammat mallit toimivat tavallisesti pidempään kuin halvimmat mallit.

Monissa aurinkokennovalaisimissa on myös virtakytkin, jolla valon saa halutessaan kytkettyä manuaalisesti päälle ja pois.

Olen laitellut terassimme pylväisiin konstailemattomia Aleeza-valaisimia, jotka valaisevat pehmeästi ja tasaisesti ja ovat osoittautuneet hyvin kestäviksi. Aurinko paistaa terassillemme käytännössä aamusta iltaan, joten kennot saavat kerättyä riittävästi auringonvaloa ja valaisevat läpi yön. Hankin ne Nettilamppu.fi:stä.

*Tutustu Nettilamppu.fi:n aurinkovalaisinvalikoimaan täällä.

helppo asentaa ja siirtää

Aurinkokennovalaisimet on helppo asentaa omin avuin. Sähköjohtoja ei tarvitse vetää eikä pistorasioita tarvitse olla lähettyvillä. Voit asennella valaisimia sinne tänne pihaan, parvekkeelle tai terassille ja myös vaihtaa helposti valaisinten paikkaa.

Esimerkiksi maapiikkivalaisimia voi siirrellä näppärästi, sillä ne vain työnnetään maahan. Niillä voi valaista kivasti talon seiniä, puita, kukkia tai pihan yksityiskohtia. Ne sopivat nurmikolle pihapolun reunaan tai kukkapenkkiin istutuksia valaisemaan.

Ledit kuluttavat niukasti energiaa, ovat pitkäikäisiä eivätkä ne kuumene, joten valoja voi huoletta laitella myös kasvien ja koristeiden joukkoon. *Meillä on kukkapenkissä pallokombo LED-valosarja, joka on varustettu maapiikeillä – voit tutustua valaisimeen täällä. Välillä siirrän valopallot terassin reunaa koristamaan. Maapiikit saa irti palloista, joten valosarjan voi ripustaa myös roikkumaan parvekkeelle tai terassille tai vaikka puiden väliin.

Lyhtyä tai pöytävalaisin sopii myös sisälle

Aurinkokennovalaisimet mielletään monesti ulkovalaisimiksi, mutta esimerkiksi siirrettävät lyhdyt ja pöytävalaisimet soveltuvat hyvin myös sisäkäyttöön. Valaisimen voi ladata päivällä auringonpaisteessa ja tuoda sitten illanhämärässä sisälle kotiin, mökkiin, veneeseen tai asuntovaunuun tunnelmaa luomaan.

Tunnelmaa pimeneviin iltoihin

Aurinkokennovalaisimien paras käyttöaika on mielestäni loppukesästä ja syksyllä, kun päivisin on vielä valoisaa mutta illat alkavat hämärtyä aikaisemmin. Vaikka kukaan ei istuskelisi pimeänä iltana terassilla, ihanat valot luovat tunnelmaa ja näkyvät sisälle ikkunasta ja ilahduttavat myös naapurustoa.

*Jos haeskelet sopivaa aurinkokennovalaisinta tai useampaa, käy katsomassa Nettilamppu.fi:n valikoimat täällä. Toimitus on ilmainen, jos tilauksesi arvo on vähintään 99 euroa.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *