Lomakoti pyörien päällä – keltanokan kokemuksia asuntovaunuilusta

Vuokrataan asuntovaunu! En muista, kumpi sen meistä alun perin keksi. Niin tai näin, pian olimme molemmat aivan liekeissä ajatuksesta. Tuntui loistavalta idealta kokeilla asuntovaunuilua ja viettää viikon loma liikkuvassa lomakodissa. Lue tästä, millainen kokemus oli ja mitä opimme karavaanailusta.

Mies ei ollut koskaan karavaanaillut, enkä minäkään aikuisena. Lapsena olin kyllä reissannut perheeni kanssa pitkin Eurooppaa asuntovaunu auton perässä, mutta siitä on jo aikaa. En siis ollut aivan puhdas ensikertalainen, mutta keltanokka kuitenkin.

Vähän jännitti se, millaisiksi asuntovaunut ovat muuttuneet vuosien saatossa. Osaanko olla ja toimia nykypäivän asuntovaunussa? Pääsenkö lomatunnelmaan vaunussa vai alkaako sittenkin tehdä mieli mökkiin tai hotelliin?

Kerron tässä postauksessa kokemuksistani ja jaan jokusen vinkin. Lue siis eteenpäin, jos asuntovaunun vuokraaminen ja/tai asuntovaunuloma kiinnostaa.

Asuntoauto vai -vaunu?

Hetken mietimme, vuokraammeko asuntoauton vai -vaunun. Päätös selkeni, kun mies kävi tutustumassa tarjontaan Caravan-messuilla. Päädyimme asuntovaunuun, koska  vaunuissa on yleensä enemmän tilaa. Lisäksi vaunun voi irrottaa ja jättää paikoilleen ja lähteä pelkällä autolla retkeilemään lähiseudulle.

Ennen asuntoauton tai -vaunun vuokraamista kannattaa selvittää, mihin oma ajo-oikeus riittää. Useimpia Suomessa käytössä olevia matkailuautoja voi ajaa tavallisella B-luokan henkilöautokortilla. Asuntovaunun vetämiseen tarvitaan lähes poikkeuksetta BE-luokan ajokortti.

Vaunua puolsi myös se, että meillä on vaunun vetämiseen soveltuva auto, jossa riittää moottoritehoa ja vetokykyä. Tämä on hyvä tsekata ennen vaunun vuokraamista. Mies on myös harjaantunut kuljettamaan ajoneuvoyhdistelmää, koska on vetänyt autolla venettä ja traileria.

Asuntovaunun vetäminen ja yhdistelmän peruuttaminen vaatii jonkin verran harjoittelua, ja se kannattaa tehdä etukäteen. On aika piinallista harjoitella ensimmäisiä parkkeerauksia leirintäalueella, kun kymmenen silmäparia seuraa tilanteen kehittymistä. Vähän yllätyimmekin, kuinka uteliaina ihmiset katselevat leirintäalueilla uusien matkailijoiden saapumista ja asettumista. Pian siihen kyllä tottui.

Kaunis, viihtyisä lomakoti

Päädyimme pitkän pohdinnan, tutkimisen ja vertailemisen jälkeen vuokraamaan upouuden Adrian Adoran. Täytyy todeta, että asuntovaunut ovat kehittyneet huikeasti siitä, kun viimeksi olen vaunussa majaillut.

Kun astuin ensimmäisen kerran Adoraan, tiesin heti, että tulen viihtymään täällä. Vaunu on häkellyttävän hieno, viihtyisä, tyylikäs, moderni, valoisa. Etuosan ”olohuoneessa” sohvan ja siirrettävän pöydän yllä on panoraamaikkuna, joka tuo vaunuun valoa ja josta on ihanaa katsella taivasta ja maisemia. Kaikissa ikkunoissa on integroidut kaihtimet ja hyönteisverkot.

Makuutila on selkeä ja hyvin suunniteltu. Sängyissä oli hyvä nukkua ja patjat olivat juuri sopivan jänteviä makuuni. Keittiössä on kaikki tarvittava kätevästi käsillä. Kylppärissä on suihku ja näppärä taitettava pesuallas. Vaunun designkaapistoissa on runsaasti säilytystilaa. Kaasupullojen säilytys on järjestetty ulkopuolelle. Vaunussa on myös näppärä valaistus-, ääni- ja lämmitysjärjestelmä.

Tuntui siltä, että Adorassa on ajateltu kaikki mahdollinen niin, että asuminen pyörien päällä sujuisi jouhevasti ja mukavasti. Ja niin se sujuikin.

Vapaus valita, mihin nenä näyttää

Moni kyseli meiltä ennen lomaamme, mihin aiomme matkata. Mutta vielä lähtöpäivänäkään reittisuunnitelmamme ei ollut täysin selvä. Ensimmäisen yöpymispaikan sentään olimme päättäneet, se oli Camping Härmälä Tampereella. Sieltä suuntaisimme joko länsirannikolle tai kohti itää.

Sää oli reissuviikollamme erittäin vaihteleva ja sääennusteet muuttuivat joka päivä. Päätimme suunnata auton nokan sinne, missä aurinko paistaa. Se osoittautui loistoideaksi.

Mies oli hankkinut supertarkan sääsovelluksen ja siitä syynäsimme saderintamien kulkua. Saimme nauttia koko reissun sateettomasta säästä, välillä aurinko paistoi täydeltä terältä, välillä oli pilvistä mutta poutaa. Aina, kun jossain alkoi sataa, me olimme jo, tai juuri, lähteneet.

Tämä onkin yksi vaunuilun parhaista puolista. Voit vapaasti valita, minne ja milloin matkustat. Et ole sidoksissa hotelli- tai mökkivarauksiin, lentoaikatauluihin tai muihin etukäteissuunnitelmiin.

Voit vaihtaa suunnitelmia lennosta, muuttaa reittiä ja kohdetta, heittäytyä hetkeen, jäädä tai lähteä, tehdä niin kuin hyvältä tuntuu. Siitä tulee kivaa seikkailun makua. Syömään, juomaan ja lepäämäänkin pääsee milloin vain, kun lomakoti kulkee mukana.

Olemme tehneet aiemmin joitakin auto-hotellilomia. Esimerkiksi road trip Sloveniaan oli aivan ihana, siitä voit lukea täältä. Silloin piti pakata ja purkaa matkalaukku aina, kun vaihdoimme uuteen kohteeseen. Nyt ei tarvinnut.

Helppo sujahtaa uimaan tai pyöräilemään

Tykkäämme hulluna uimisesta luonnonvesissä, ja muutenkin luonnossa liikkumisesta. Suunnittelemme lähes kaikki matkamme sen mukaan, että pääsemme uimaan järveen tai mereen.

Asuntovaunulomalla se on helppoa. Matkan varrella voi pysähtyä uimapaikoille silloin, kun uimatuttaa, ja uikkarit on helppo vaihtaa vaunussa. Lisäksi yövyimme vain leirintäalueilla, joissa on uimaranta. Päivä on ihanaa aloittaa uimisella! Ja onhan vedessä mukavaa pulahtaa useamminkin, varsinkin kuumalla kelillä.

Pakkasimme mukaan myös pyörät. Tykkäämme tutustua kulloiseenkin ympäristöön, ja pyörällä se sujuu mukavasti. Samalla saimme liikuntaa autossa istumisen vastapainoksi. Kovin pitkiä etappeja emme tosin autolla paahtaneetkaan. Yleensä ajoimme 200–250 km päivässä, emmekä sitäkään yhteen menoon, vaan mielenkiintoisissa paikoissa pysähdellen.

Asuntovaunulomaamme kuului olennaisesti liikkuminen ja uusien paikkojen katseleminen. Minun on vaikea ymmärtää kausipaikan viehätystä ja sitä, että joidenkin vaunu seisoo samalla paikalla kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Mutta jokainen karavaanailee tavallaan.

Paras tunnelma löytyy leirintäalueelta

Mies olisi voinut välillä yöpyä ”puskaparkissakin” mutta minä halusin joka illaksi leirintäalueelle ihmisten ilmoille. Leirintäalueella on mielestäni paras tunnelma, viihtyisä ympäristö ja lisäksi tarpeelliset palvelut. Huoltorakennuksissa on tiskipaikat, pesukoneet, vessat ja suihkut, jotka ovat pahimmillaan auttamattoman vanhanaikaisia ja parhaimmillaan todella tyylikkäitä.

Meille muodostui sellainen käytäntö, että kävimme leirintäalueen vessassa sekä muissa julkisissa vessoissa huoltoasemilla, ravintoloissa, ja kauppakeskuksissa aina, kun se oli mahdollista. Vaunun kemiallisen vessan pyhitimme lähinnä yöllisiä heräilyjä ja kiiretapauksia varten, ettei tarvinnut tyhjennellä säiliötä kesken reissua.

Myös pesulla on mielestäni kätevintä käydä leirintäalueen huoltorakennuksessa. Varsinkin, jos on unohtanut hankkia niin sanotun harmaan veden säiliön, kuten me. Keittiöstä ja suihkusta tuleva vesi kerätään nimittäin harmaan veden säilöön, joka on tyhjennettävä suoraan viemäriin tyhjennyspaikalla. Koska meillä ei sitä ollut, emme esimerkiksi käyneet vaunun suihkussa kertaakaan.

Leirintäalueella ja leirintäalueella on eroa

Alueiden tasossa ja siisteydessä näytti olevan eroja, vaikka valitsimme ensimmäisellä reissullamme pelkästään SF-Caravan-leirintäalueita. Ne ovat ulkoilulain mukaisia leirintäalueita, joita ylläpitää SF-Caravan ry:n jäsenyhdistys tai sen omistama yhtiö.

Ajattelimme, että SF-Caravanin alueet ovat varmemmin hyvätasoisia. En tiedä, pitääkö tämä paikkansa. Mies oli liittynyt ennen matkaa SF-Caravanin jäseneksi, joten saimme leirintäaluemaksuista alennusta.

Yleensä leirintäalueille ei tarvitse tehdä varausta. Huonolla tuurilla ja sesonkiaikana jäljellä saattaa tosin olla vain sähköttömiä paikkoja. Lomallamme elokuussa sähköllisiä paikkoja oli hyvin tarjolla, vaikka saavuimme leirintäalueelle vasta illalla. Varauksen teimme vain ensimmäiseksi yöksi.

Naapurit voivat olla camping-alueella suht lähellä. Matkailuajoneuvojen väliin tulee kuitenkin jäädä suositusten mukaan vähintään neljä metriä paloturvallisuussyiden takia. Vaikka ihmiset haluavat useimmiten olla rauhassa oman perheen tai porukan kanssa, moni seurailee naapureiden touhuja avoimen uteliaasti.

Näistä leirintäalueista tuli suosikkejamme

Tykästyimme ensimmäisellä asuntovaunureissullamme erityisesti kahteen leirintäalueeseen. SF-Caravan Kalajärvi Peräseinäjoella on monipuolinen, viihtyisä ja supersiisti leirintäalue, jota hoidetaan pieteetillä. Perusfasiliteetit ovat huippukunnossa ja henkilökunta on todella ystävällistä ja avuliasta.

Meitä ihastutti etenkin Kalajärven hieno, polveileva uimaranta aivan caravan-alueen vieressä. Kävimme myös pyöräilemässä pitkin järven rantaa.

Toinen paikka, johon ihastuimme, on Orilammen Maja ja Lomakeskus Repoveden kansallispuiston kupeessa. Sekin on iso, viihtyisä ja hyvin hoidettu ja näkymät Hillosenselälle ovat huikeat.

Onnistuimme saamaan paikan järvinäköalalla aivan rannan tuntumasta ja viihdyimme muutenkin mainiosti. Uimaankin oli helppo pulahtaa, joten jäimme tänne  poikkeuksellisesti kahdeksi yöksi.

Rutiinit tulevat nopeasti tutuiksi

Asuntovaunun kanssa puljaaminen, leirintäalueelle asettuminen ja sieltä lähteminen ja käytäntöjen oppiminen vaativat vähän totuttelua. Mutta rutiinit kehittyvät nopeasti. Loman lopulla esimerkiksi lähteminen sujui meiltä jo varsin sutjakkaasti.

Vaunun jalat ylös, vaunu koukkuun, aisan pyörä ylös ja kaapelit kiinni. Ovatko kaapit ja jääkaappi tukevasti kiinni? Eihän vaunussa loju irtotavaraa? Ovatko ikkunat, ilmastointiluukut ja ovi kiinni? Onko sähkökaapeli irrotettu ja mukana? Toimivatko jarruvalot ja vilkut? Välillä on hyvä tsekata myös, että vettä ja kaasua on tarpeeksi.

Leirintäalueelle asettuessa toistuvat samat rutiinit mutta käänteisessä järjestyksessä. Joitakin pikkukikkojakin opimme. Kuten sen, että mukana kannattaa pitää puupalikoita tai laudanpätkiä, joilla vaunun kulmaa voi korottaa, jos maasto on epätasainen.

Mitä vaunuilu maksoi?

Saimme vuokrattua upouuden, tämänvuotisen vaunun hintaan 560 e/ viikko. Yöpyminen maksoi keskimäärin noin 20–30 euroa per yö leirintäalueen hinnoittelusta riippuen. Lisäksi tulivat bensa- ja ruokakulut.

Teemmekö tämän uudestaan?

Aivan varmasti! Viihdyimme mainiosti modernissa vaunussa pyörien päällä. Vaikka tilat ovat kotiin nähden pienet, ne ovat hyvin toimivat eikä ahtaus vaivannut ollenkaan. Olemme miettineet, että voisimme vuokrata vaunun vaikka joksikin viikonlopuksi ja tehdä ruskaretken. Vaunussahan on lämmitys, joten siellä kyllä tarkenee syksylläkin.

Kaikilla leirintäalueilla oli rauhallista, eikä mitään meteliä tai häiriötä kantautunut korviimme. Nukuimme öisin kuin tukit. Aamuisin Polar Ignite -urheilukelloni näytti vihreää valoa ja Nightly Recharge kertoi, että olen palautunut erinomaisesti. Lomaa parhaimmillaan. Olin asuntovaunussa kuin kotonani mutta aina uudessa paikassa.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *