Voiko asuntovaunussa asua talvella?

Hetken epäröin, kun mies ehdotti, että lähtisimme asuntovaunulla hiihtokeskukseen. Talvella vaunuilu on monin tavoin erilaista kuin kesällä. Ensimmäinen talvireissumme osoitti, että asuntovaunussa asumisessa on oma viehätyksensä myös kylmänä vuodenaikana. Lue tästä, mitä kannattaa ottaa huomioon. Kerron myös, kuinka vaunussa tarkenee talvella.

Lähdetäänkö asuntovaunulla pidennetylle viikonloppulomalle? Tavallaan en yllättynyt, kun mies ehdotti talvivaunuilun kokeilemista. Olemme olleet aika innoissamme asuntovaunuilusta siitä lähtien, kun teimme viime kesänä ensimmäisen reissumme karavanaareina.

Talvivaunuilu oli vielä kokematta. Päätimme suunnata auton nokan kohti Messilän hiihtokeskusta ja leiriytyä sen kupeeseen camping-alueelle viideksi päiväksi.

Viihdyimme hyvin, ja helposti olisi hujahtanut vielä pari päivää lisää. Tiettyjä asioita talvileiriytymisessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.

Varmista majoitus

Talvella karavaanailu vaatii hieman enemmän suunnitelmallisuutta kuin kesällä muun muassa leiriytymisen suhteen. Kesällä vaunussa voi yöpyä missä tahansa parkkipaikalla, mutta talvella on oltava tietyt mukavuudet. Sähköpistoke ja hyvin varusteltu huoltorakennus ovat ihan ehdottomat.

Suuri osa leirintäalueista on avoinna vain kesäsesongin aikana. Vaikka leirintäalue olisi auki, osa palveluista voi olla suljettuja.

Täytä jääkaappi helpoilla eväillä

Camping Messilässä ravintola on talvikaudella avoinna vain perjantaista sunnuntaihin, joten saimme kokkailla ensimmäiset päivät vaunussa. Kivaahan sekin oli, emmekä edes kaivanneet ravintolaruokaa. Kerran kävimme haukkaamassa pientä purtavaa hiihtokeskuksen rennossa bistrossa.

Asuntovaunureissulle kannattaa pakata mukaan helposti valmistuvia ruokia, joita voi keitellä kaasuhellalla kattilassa tai paistaa pikaisesti pannulla. Eväs- ja leipätarvikkeillakin pärjää meidän mielestämme pitkälle, kun ottaa retkiasenteen.

Tsekkaa sää

Sääennustetta kannattaa seurata aktiivisesti ja ajoittaa reissu mielellään hyvän sään aikaan. On aika ikävää, jos lumimyräkkä yllättää kesken ajomatkan. Olipa sää mikä tahansa, kuskin pitää olla kokenut, koska auto ja vaunu täytyy hallita myös jäisellä tiellä.

Itse en tästä asiasta stressannut, koska luotan vakaasti miehen ajotaitoihin. Kun kuskin asenne on rauhallinen ja auton ja vaunun renkaat ovat kunnossa, vaunun kanssa voi hyvin reissata talvellakin.

Sään seuraamisesta on hyötyä myös aktiviteettien suunnittelussa. Meidän tarkoituksemme oli hiihtää ja miehen myös lasketella, joten toivoimme pikkupakkasta ja auringonpaistetta. Sitä myös saimme. Yhden aiemmin suunnittelemamme asuntovaunureissun jouduimme perumaan paukkupakkasten takia. Emme halunneet lähteä reissuun vain nököttämään vaunussa. Ulkoileminen on tietenkin pukeutumiskysymys, mutta meistä lomaileminen on nautinnollisempaa, kun olosuhteet eivät ole liian karskit.

Parkkeeraa lähelle huoltsikkaa

Kun saavuimme illansuussa camping-alueelle, siellä oli hieman aavemaista. Kesällähän leirintäalueilla on täysi tohina. Alue oli täynnä vaunuja, selvästi kausipaikkalaisia, mutta kovin montaa ihmistä ei näkynyt. Asuntovaunuja käytetäänkin talvella yleisesti kausipaikoilla, varsinkin laskettelukeskusten leirintäalueilla. Viikonloppua kohden vilkastui.

Löysimme hyvän paikan läheltä huoltorakennusta. Mitä lähempänä vessat, suihkut ja keittiö ovat, sitä helpompaa talvimajoittuminen on. Ei tarvitse vetää päälle koko ulkovaatekertaa joka kerta, kun lähtee käymään vessassa tai pesulla. Minä hilppaisin huoltorakennukseen sisävaatteissa ja pipo päässä. Kevyt ja lämmin merinovillaneule osoittautui täydelliseksi talviselle reissulle. Pidin sitä päälläni joka päivä.

Vaunusta lähteissä piti vain muistaa, ettei hyppää tai harppaa ulos kovin vauhdikkaasti. Vaunun edustalla oli turkasen liukasta, varsinkin iltaisin ja aamuisin, kun lumi vuorotellen suli ja jäätyi.

Älä lotraa vaunussa

Tällä reissulla emme käyneet vaunun suihkussa emmekä pesseet käsiä tai astioita vaunun vesihanojen alla. Meillä oli mukanamme iso vesikanisteri, josta otimme tarvittavan juoma- ja ruokaveden. Vähäiset tiskit, naamapesut, suihku- ja vessakäynnit hoidimme huoltorakennuksessa.

Uhrasimme asuntovaunun suihkun suosiolla hiihto- ja laskettelukamoille, jotka vievät yllättävän paljon tilaa kompaktissa vaunussa. Sinne oli kätevää ripustaa vaatteet roikkumaan ja monot kuivumaan ulkoilun jälkeen. Sukset ja sauvat nakkasimme lumihankeen ja siirsimme yöksi auton lavalle.

Moni karavaanari ei käytä talviolosuhteissa vaunun vesijärjestelmää, varsinkaan jos kyse on vain muutaman vuorokauden reissusta. Vaarana on se, että putkissa seisova vesi jäätyy ja rikkoo vesijärjestelmän.

Tarkeneeko asuntovaunussa?

Sitä minäkin mietin etukäteen, ja ihan turhaan. Meille tuli vaunussa kuuma yöllä! Matkailuvaunut, kuten tämä meidän Adrian Adoramme, ovat nykyään hyvin varusteltuja ja mukavuus on talvellakin ihan huippua, vaikka monen mielikuva asuntovaunulla reissaamisesta liittyykin vahvasti kesään. Lämmitys kiertää pitkin seiniä joka puolelle vaunua. Ensimmäiseksi yöksi säädimme lämmön vähän turhan ylös. Lämpö suorastaan hohkasi sängyn vieressä.

Hyvä, talvikäyttöön soveltuva asuntovaunu lämpenee kohtuullisen nopeasti viihtyisäksi. Lämmittämiseen voi käyttää kaasua tai sähköä. Me nakkasimme töpselin sähkötolppaan ja otimme lämmöt sieltä. Kaasu nimittäin hupenee talvipakkasella hyvää vauhtia. Yksi pönikkä saattaa kulua jo parissa päivässä lämmittämiseen. Pakkasaikana lämmöt kannattaa laittaa päälle useampi tunti ennen tielle lähtöä.

Vaunussamme on myös sähköinen lattialämmitys, joten lattiakin pysyi lämpöisenä. Tassuttelin silti villasukissa, koska se tuntui kodikkaalta.

Ota rennosti ja nauti

Elämä hymyili, kun heräsimme aamulla hyvin nukutun yön jälkeen talvimaisemien keskellä ja laitoimme veden kiehumaan kahvia ja teetä varten. Uni maistuu vaunussa jostain syystä hyvin. Asuntovaunun panoraamaikkunasta oli ihanaa katsella taivasta näin talvellakin. Kesällähän olimme ikkunanäkymistä aivan liekeissä. Leppoisan aamupalan jälkeen ponkaisimme ladulle.

Oli mukavaa hiihdellä metsäisillä laduilla ja järven jäällä, kun pakkasta oli vain muutama aste ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta.

Oletko sinä kokeillut karavaanailua talvella? Jos olet, kerro alle kommentteihin, mitä tykkäsit!

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

12 Replies to “Voiko asuntovaunussa asua talvella?

 1. Oli kiva lukea kokemuksiasi vaikkei meillä ole vielä päästykään karavaanariksi. Kahden vaiheilla ollaan oltu kumpi olisi kivampi asuntoauto vai asuntovaunu. Kovin mukavalta tuo asuntovaunu näytti sisältä ja sen hyvä puoli on ainakin se että voi kulkea pelkästään autolla paikasta toiseen kun vaunu on saatu paikoilleen.
  No parhaillaan meillä on vielä kaksi mökkiä joten olisi kai silkkaa hulluutta hankkia jokin ”lisäharrastus” mutta ainahan voi miettiä uusia tuulia…..
  Mukavia tulevia kesäretkiä Sinulle 🙂

  1. Kiitos kommentistasi. Kiva kuulla, että tykkäsit. Meille oli oikeastaan alusta asti selvää, että vaunu on meille parempi vaihtoehto. Jo siitäkin syystä, että oli sopiva vetoauto valmiina ja vaunu on tilavampi kuin asuntoauto. Tai matkailuautoksi ja -vaunuksihan niitä nykyään taidetaan kutsua. Mökki meilläkin on, mutta tämä laajentaa reviiriä. Ei tarvitse nököttää samassa paikassa, varsinkin, kun tykätään liikkua luonnossa ja katsella muutenkin uusia paikkoja ja maisemia. Aika näyttää, jääkö tämä pysyväksi harrastukseksi vai parin vuoden kokeiluksi.
   Aurinkoista kevättä!

 2. olen asunut 25 vuotta kesät ja talvet asunto vaunussa 5 päivää viikossa kun olen reissu hommissa minulla on kade vaunu jossa on ade keskus lämmitys hyvin on tarennut vaikka pakkasta oli joskus 28 astettakin vaunussa on aina ollut 22 asteta lämminta ole kiertänyt ympäri suonea töissä .vaunu on ollut minulle tonen koti .tämä on parasta elämää sa matkata ja lonilla siinä töiden lomassa..

  1. Kuulostaa kivalta! Nyt kun olemme kokeilleet talvivaunuilua, ymmärrän hyvin, että viihdyt asuntovaunussa kylmilläkin keleillä. Noin kovista pakkasista meillä ei ole vielä kokemusta, mutta ehkä kokeilemme sitäkin joku kerta.

 3. Messilä on muuten kiva paikka, harmittavan harvoin tulee siellä käytyä, vaikka paikka ihan vieressä onkin.

  Aika vähän tuota on tullut harrastettua. Omat reissut rajoittuvat muutamaan kesäiseen matkaan. Sinällään uskon, että talvellakin tuo onnistuu hyvin – vaatii vain vähän enemmän suunnittelua. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä siihen.

  1. Suosittelen kokeilemaan talvellakin, on hauskaa hommaa ja vähän erilaista.

 4. monta vuotta asunut asuntovaunussa jos kaasulla haluaa lämmittämään tulee muuten HINTOIHIN

 5. Vaunu elämä talvellakin on mukavaa. Meillä vanha v.-86 mallin Matkaaja 7000 ja todella lämmin ja mukava talvellakin. Nestekierto lämmitys, putket kiertää vaunun ympäri. Lattialämpöä kaipais mut villasukat jalassa pärjää hyvin. Vaunu lämpiää reilussa tunnissa 0 sta +20. Sillä aikaa kun vaunu lämpii, tekee lumityöt ja ulkoilee. Sit voi vain ottaa rennosti. Monta viikonloppua vietetty vaunussa. Väliin ei malttais kotiin lähteekään.

  1. Oho, onpa yllättävää, että noinkin vanhat mallit ovat mukavan lämpöisiä talvella. Nestekiertolämmitys on kyllä mainio. Nopsaan vaunu tosiaan lämpenee. Ymmärrän hyvin tuon, ettei kotiin malttaisi lähteä. Onneksi voi lähteä aina uudestaan, kun mieli tekee.

 6. Kiitos jutusta! Meillä oli neljän lapsen kanssa vaunu, mutta liikuimme pääasiassa kesäisin. Kevättodistukset kourassa vaunuun ja kuudeksi Eurooppaan. Talvisin olimme vaunuilla lähinnä sukuloimassa, kun kuutta henkeä ei joka paikassa majoitettu. Kaasupullo taisi useammankin kerran loppua lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Muuten kyllä tarkenimme vaunussa talvellakin.
  Juha

  1. Olepa hyvä vain. Kiva, kun luit ja kommentoit. Meidänkin perhe reissasi Euroopassa viikkotolkulla kesäisin, kun olin lapsi. Miehen kanssa olemme nyt virittelemässä asuntovaunuilua ja aloitamme ensin Suomesta. Jos intoa piisaa, laajennamme reviiriä ulkomaille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *