Vertailussa VM Carpetin villa- ja nukkamatto – kumpi on ihanampi?

Kaupallinen yhteistyö: VM Carpet

Villamatto vai nukkamatto? Valitsin pitkän pähkäilyn jälkeen kokeiltavaksi työhuoneeseeni VM Carpetin luonnonvaalean Valkea-maton ja pehmoisen Puuteri-maton. Kerron tässä postauksessa kokemuksiani näistä matoista. Näet myös, kuinka maton väri ja materiaali vaikuttavat huoneen tunnelmaan.

Uuden maton hankkiminen työhuoneeseeni on nytkähtänyt eteenpäin. Ehkä huomasitkin, että kerroin aiemmassa postauksessani alustavia pohdintojani ja parhaat vinkkini maton valintaan.

Pitkän pähkäilyn jälkeen valitsin ”finaaliin” kaksi VM Carpetin  mattoa: vaalean, raikkaan Valkea-villamaton ja lämpöisen, pehmeän Puuteri-nukkamaton. Niitä olen nyt mallaillut ja pyöritellyt edestakaisin työhuoneessani.

Jos olet lukenut blogiani, tiedät, että olen vannoutunut villamattojen ystävä. Rakastan villan tuntua ja ulkonäköä, luonnollisuutta, helppohoitoisuutta, kestävyyttä, ekologisuutta. Siksi odotin, että vaakakuppi kallistuu helposti villamaton puolelle.

Vaan kuinkas kävi? Ihastuin villaiseen Valkeaan samantien, mutta kun vaihdoin lattialle lyhytnukkaisen Puuterin, ihastuin myös siihen. Molemmat matot sopivat mielestäni mainiosti työhuoneeseeni ja kummallakin on omat hyvät puolensa.

Luonnollinen ja valoisa Valkea

Valkea on klassikko, jota olen ihaillut pitkään ja joka on ollut VM Carpetin mallistossa jo vuosia. Kunnioitettavaa on se, että vuonna 1973 perustettu perheyritys valmistaa mattonsa yhä kotimaassa, Pohjanmaalla Lappajärven rannalla.

Jos tarkkoja ollaan, Valkea ei ole 100-prosenttinen villamatto, vaan villa-paperinarumatto. Maton materiaalista kuitenkin 84 prosenttia on Uuden Seelannin puhdasta, uutta, huovutettua villaa. Matto tuntuu pehmeältä, eikä siitä irtoa villakuitua. Useinhan uudesta villamatosta saattaa aluksi irrota nukkaa, mikä kannattaa ottaa huomioon etenkin, jos kotona on allergikkoja tai astamaatikkoja.

Valkean pinta on tiiviiksi kudottu ja kauniisti kuvioitu. Luonnonvaalealla pohjalla on ristikkäisiä ripauksia mustaa ja harmaata. Tykkään siitä, ettei matto ole yksivärinen eikä yksitoikkoinen. Siinä on rytmiä ja silti se huokuu rauhallisuutta. Vaalea villamatto tuo huoneeseen raikkautta, valoa ja lempeää tunnelmaa.

Matossa on EVAPOLYTEX®-pohjaus, joka pitää maton ryhdikkäänä ja hyvin paikoillaan. Ei tarvitse pelätä, että matto luistaa jalan alla. Ryhtiä mattoon tuo myös siisti kanttaus. Matto ei lähde rullautumaan reunoista.

Tiedän, että mattojen kanttaukset jakavat mielipiteitä. Kaikki eivät niistä pidä, mutta omaa silmääni kanttaus ei häiritse. Se tekee matosta viimeistellyn näköisen. Toki olisi kiva, jos kanttauksen värin ja leveyden voisi itse valita. Mutta se olisi jo melko mahdotonta hifistelyä.

Valkea-matto tuntuu lämpimältä jalkojen alla ja sen päällä on hyvä seisoa. Teen töitä yleensä seisten ja nytkin kirjoittelen tätä blogia työpöydän ääressä seisoen. Minulle on todella tärkeää, miltä matto tuntuu.

Valkealla on vielä yksi valtti: se on todella helppoa imuroida, sillä imuri luistaa tiiviillä pinnalla liukkaasti. Imuroiminen onkin ensisijainen ja tärkein keino pitää villamatosta huolta. Kun imuroit maton säännöllisesti, lika ei pääse syvälle maton kuituihin. Villan hyviin ominaisuuksiin kuuluu se, että se hylkii luonnostaan likaa.

Pehmoinen ja lämmin Puuteri

Myönnän, että olin etukäteen hieman epäileväinen nukkamattoa kohtaan. Meillä on joskus ollut huonolaatuinen nukkamatto, joka sähköistyi ja keräsi hirveästi pölyä ja nöyhtää ja jota piti lakkaamatta imuroida. Silloin ajattelin, etten enää halua nukkamattoa.

Mutta laadukas nukkamatto on aivan toista maata. Puuteri on VM Carpetin uutta mallistoa. Se pysyy pitkin päivää siistinä ja tuntuu mielettömän pehmoiselta, suorastaan ylelliseltä jalkojen alla.

Väriksi valitsin meille maanläheisen vaaleanharmaan, joka häivähtää aavistuksen ruskeanbeigeen. Vaikka matto on yksivärinen, sen pinta on kivan eläväinen. Nukka vaihtaa hivenen sävyä taipuessaan eri suuntiin ja maton pintaan tulee hauskoja painaumia, kun sen päällä tassuttelee.

Puuteri on valmistettu polyesteristä. Polyesterin käyttö nukkamattojen materiaalina on yleistynyt. Polyesteri on materiaalina pehmeää ja miellyttävää ja se hylkii tehokkaasti kosteutta. Nykyiset polyesterikuidut eivät sähköisty.

Keinokuitumaton valtti on ehdottomasti helppohoitoisuus. Laadukas nukkamatto kestää kulutusta, hankausta imurointia ja tuuletusta, mutta ei voimallista piiskausta.

Nukan pituus, paksuus ja tiheys vaihtelevat. Työhuoneeseen sopii mielestäni paremmin tällainen lyhytnukkainen matto. Se on käytännöllisempi kuin pitkänukkainen, joka taas on näyttävämpi ja vieläkin pehmeämpi ja sopii paremmin makuu- tai olohuoneeseen.

Puuteri-maton huono puoli on se, että imuri ei liiku tiheä- ja paksunukkaisen maton päällä yhtä sutjakasti kuin sileämmän tai ohuemman maton päällä. Imuria joutuu puskemaan hieman, mutta sehän on vain hyvää hyötyliikuntaa.

Puuteri on myös melkoisen painava. Se voi olla hyvä tai huono puoli. Painavaa mattoa on raskasta kanniskella mutta toisaalta se pysyy tukevasti paikoillaan. Paikoillaan pysymistä edesauttaa EVAPOLYTEX®-pohjaus, joka myös tässä matossa on.

Maton reunassa on siisti, kapea kanttaus, jota tuskin huomaa, mutta joka viimeistelee maton ilmeen. Reunat eivät repsota.

Kummasta tykkäät?

Molemmat matot ovat aivan ihania. Mitä paremmin niihin tutustun, sitä enemmän tuntuu siltä, että matoilla on oma luonteensa. Mitä mieltä olet, kumpi sopii paremmin työhuoneeseeni tai miellyttää muuten silmääsi, Valkea vai Puuteri? Meilaa tai kommentoi alle!

Molemmat matot näyttävät hyviltä myös olohuoneesta katsottuna. Olohuone sijaitsee työhuoneeni vieressä ja oviaukosta on suora näkyvyys työhuoneeseen. Tykkään siitä, että sisustuksen ”linja” jatkuu huoneesta toiseen. Olohuoneessa meillä on luonnonvalkoinen Haiku-matto.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *