Asuntokaupat netissä – näin helposti se sujuu

Nyt se on totta: kotimme on myyty. Pääsimme vihdoin tekemään kaupat ostajien kanssa. Asunnon myymiseen, tarjousrumbaan, neuvottelemiseen ja sopimiseen meni reilut kolme työlästä kuukautta. Mutta sen jälkeen homma sujui todella vaivattomasti, sillä hoidimme asuntokaupat netissä kotisohvalta. Sen mahdollisti digitaalinen kaupankäyntijärjestelmä, DIAS. Lue tästä, kuinka helposti asuntokaupat voi nykyään tehdä.

Nyt se on totta: meidän koti on myyty. Pääsimme vihdoin tekemään kaupat ostajien kanssa. On ruusujen ja lasinkilistelyjen aika.

Kerroin täällä blogissa puolitoista kuukautta sitten, että hyväksyin ostotarjouksen kodistamme. Sen jälkeen piti vielä odotella ja jännittää toista kuukautta, saavatko ostajat oman asuntonsa myytyä ja rahoituksen hankittua.

Kun ostajien koti oli myyty, kaupanteon ehtona ja tulppana oli vielä kotimme kosteuskartoitus. Ostajat halusivat sellaisen teetättää. Jännitin ja stressasin sitä monta viikkoa etukäteen. Mitä, jos kodistamme löytyy kosteutta ja kauppa purkaantuu? Mitä jos joudun henkilökohtaiseen konkurssiin ja elän loppuelämäni hirveässä velkavankeudessa?

Olin ostanut meille jo uuden kodin ja joutunut pahamaineiseen kahden asunnon loukkuun. Juu, tiedän, että se on valtava riski. Tilanne oli kuitenkin sellainen, että jouduin, tai halusin, sen riskin ottaa. Toki olin moneen kertaan laskenut ja varmistellut, että selviämme. Mutta ainahan voi tulla yllätyksiä.

Kosteuskartoituksessa oli kaikki kunnossa. Arvaa vain, hypinkö tasajalkaa ja kiljuinko riemusta yhdessä ostajien kanssa. Vihdoinkin kaikki alkoi olla selvää ja pääsimme valmistelemaan kauppoja.

Asunnon myymiseen, tarjousrumbaan, neuvottelemiseen ja sopimiseen meni reilut kolme työlästä kuukautta. Mutta sen jälkeen homma sujui todella vaivattomasti, sillä hoidimme asuntokaupat netissä kotisohvalta. Sen mahdollisti digitaalinen kaupankäyntijärjestelmä, DIAS.

Mikä ihmeen DIAS?

Kun viimeksi myin ja ostin asunnon 18 vuotta sitten, kaikkien osapuolten piti rahtautua pankkiin kaupantekotilaisuuteen saman pöydän ääreen. Nykyään ei tarvitse, kiitos DIAS-järjestelmän. Mutta mikä se oikein on ja kuinka digitaalinen asuntokauppa toimii?

DIAS on suomalaisten pankkien kehittämä järjestelmä, jossa kaupan osapuolet allekirjoittavat kauppakirjan ja valtuuttavat sähköisesti pankkinsa toteuttamaan asuntokauppaan liittyvät osakkeiden- ja rahansiirrot. Välittäjä viimeistelee kauppakirjan ja käynnistää DIAS-kaupan, jonka jälkeen ostaja ja myyjä voivat allekirjoittaa kauppakirjan DIAS-järjestelmässä.

Minun tehtäväni oli viedä osakekirjat omaan pankkiini ja valtuuttaa pankki siirtämään osakkeet uusille omistajille, kun kauppasumma on maksettu. Valtuutin pankin myös maksamaan välityspalkkion suoraan kauppasummasta. Ostajat puolestaan valmistelivat laina- ja raha-asiansa oman pankkinsa kanssa ja valtuuttivat pankkinsa tekemään tarvittavat rahansiirrot.

Kiinteistönvälittäjä lähetti kauppakirjan luonnoksen molempien osapuolten tarkistettavaksi ja viimeisteli sen. Kun kaikki oli selvää ja valmistelut tehty, saimme allekirjoituspyynnön sähköpostiin. Pääsin allekirjoittamaan kauppakirjan linkkiä klikkaamalla ja tunnistautumalla pankkitunnuksilla.

Kun kaikki kaupan osapuolet olivat allekirjoittaneet asiakirjat, sain ilmoituksen sähköpostiin. Kirjauduin DIASiin ja latasin allekirjoitetun kauppakirjan itselleni.

Olipa helppoa ja sujuvaa. Asuntokauppa ei ole enää sidottu aikaan, paikkaan tai papereihin. Voit hoitaa allekirjoitukset vaikka mökkilaiturilta tai lomamatkalta. DIAS-asuntokauppa on myös turvallista, koska siinä voidaan taata perinteistä asuntokauppaa paremmin tiedon, maksujen ja panttien siirtyminen oikeille tahoille.

Huokaus ja helpotus

Kauppasumma näkyi pankkitililläni heti seuraavana päivänä eli tänään. Tunne oli ja on huikea! Me teimme sen. Olen niin onnellinen ja huojentunut!

Pankkitilini pullisteli vain hetken. Raha meni saman tien, kun se tuli – uuden kodin lainaosuuden ja asuntolainan maksamiseen.

Kotimme myynti on vihdoin saatu maaliin ja voimme hyvillä mielin iloita. Nyt uskallan riemuita uudestakin kodista varauksetta, kun pelko ei enää jyskytä takaraivossa.

Edessä on vielä iso muuttorutistus. Pakkaamista ja työtä on järkyttävästi, mutta saanpahan samalla ihailla kauniita ruusuja. Ne ehtivät varmasti kuihtua sopivasti muuttoon mennessä. Pysyhän kuulolla, kerron ja postaan pian lisää uudesta kodistamme.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *