Blogin muutto Bloggerista WordPressiin – miten meni?

 

Tervetuloa uudistuneeseen blogiini! Uutta sivustoa on muotoiltu ja hiottu nyt kuukausi, enkä malta enää olla julkaisematta tätä. Olen niin täpinöissäni. Vielä pitää tehdä vähän hienosäätöä ja pikkukorjauksia, mutta muuten kaikki alkaa olla kohdillaan.

Koko uudistusprosessi nytkähti liikkeelle, kun päätin vuoden alussa siirtää blogini Bloggerista WP-alustalle. Muuttohan on aina iso ponnistus: pitää hommata uusi koti, pakata tavarat, siirtää ja purkaa tavarat, järjestellä ne uuteen kotiin. Menee aikaa, vaivaa, rahaa, hermoja. Blogin muutto ei poikennut normimuutosta oikeastaan millään tavalla, paitsi että fyysisen työn sijaan piti tehdä aivotyötä.

Tämän postauksen kuvilla ei muuten ole mitään tekemistä blogini muuton kanssa. Paitsi se, että rentouduin muuttorumban keskellä kuvailemalla uudelle blogille otsakekuvaa.

Miksi muutto?

Kun reilut kolme vuotta sitten perustin blogini, valitsin blogialustaksi Bloggerin, koska halusin päästä nopeasti ja vaivattomasti alkuun. Blogger on ilmainen, helppo ja loogisesti toimiva. Se sopii hyvin aloittelijalle ja blogin pystyttämiseen tarvitaan vain Googlen Gmail-tili.

Mutta aika pian kävi juuri niin kuin moni varoitteli (olisi pitänyt uskoa heti): Blogger alkoi käydä ahtaaksi. Ulkoasua ja toiminnallisuutta voi Bloggerissa muokata vain rajallisesti ja verkkotunnus oli pitkä ja hankala blogspot.fi-päätteineen. Blogini näytti mielestäni persoonattomalta, samanlaiselta kuin muillakin, enkä saanut siitä oikein omannäköistäni.

Olen yhä innostunut bloggaamisesta, joten päätin sijoittaa hieman aikaa, vaivaa ja rahaa ja siirtyä WP-alustalle. Halusin lisää joustavuutta ja mukautuvuutta. WordPressissä voin muokata blogin ulkoasua sellaiseksi kuin haluan, kaikki sisältö on omissa käsissäni ja hallinnassani, saan blogille oman osoitteen ja blogi näyttää ammattimaisemmalta.

Uusi domain ja webhotelli

Aivan ensimmäiseksi tarvitsin blogilleni uuden kodin ja osoitteen: palvelintilan eli webhotellin ja verkkotunnuksen eli domainin. WordPress-ohjelmisto asennetaan palvelimelle, ja verkkotunnus ohjaa kävijät oikeaan paikkaan.

Vertailin webhotellien hintoja ja palveluja. Vanha webhotellini, jossa majailevat yritykseni nettisivut, osoittautui vertailussa sen verran kalliiksi, että päätin valita blogilleni kodiksi edullisemman Domainhotellin.

Heidän webhotellipakettinsa ovat kohtuuhintaisia ja sisältävät reilusti levytilaa. Kaikkiin paketteihin sisältyy helppokäyttöinen hallintapaneeli ja palvelimet sijaitsevat Suomessa, joten sivut toimivat nopeasti.

Lisäksi asiakaspalvelu on erittäin hyvää. Kysymyksiini vastailtiin kärsivällisesti jo ennen kuin olin edes ryhtynyt heidän asiakkaakseen. Tällä on minulle iso merkitys, koska tiedän, että tulen jatkossakin varmasti kyselemään apua ja neuvoja.

Verkkotunnus oli helppo valita, sillä olisin halunnut alusta asti blogini osoitteeksi hymyilevakoti.fi mutta sitä en voinut Bloggerissa saada. Sain sen hankittua helposti webhotellin kautta. Myös webhotellipaketin tilaus oli helppoa ja nopeaa.

Kun webhotelli oli asennettu ja valmis käytettäväksi, asensin sinne WordPressin. Asentaminen oli valmiilla asennusohjelmalla suorastaan huvittavan helppoa jopa tällaiselle ei-nörtille. Klikkaus vain ja WP oli asennettu.

Sisällön siirto ja ulkoasun muokkaus

Blogin sisällön siirtäminen Bloggerista WordPressiin on niin yleistä, että sitä varten on kehitetty erityisiä työkaluja, joilla homman pitäisi sujua näppärästi. Tässä kohden minuun iski kuitenkin rimakauhu. Mitä jos jokin menee pieleen ja kaikki häviää varmuuskopioinnista huolimatta? Tai jos sisältö on uudessa blogissa aivan sekaisin enkä saa sitä järjestykseen?

Uudelle blogille piti myös muokata toimiva ja miellyttävä teema ja ulkoasu. Vaikka WP:n käyttö on minulle tuttua, ulkoasun muokkaamisessa olen huteralla pohjalla. Jotta blogin saa näyttämään omien toiveiden ja tarpeiden mukaiselta, tarvitaan jonkin verran koodaustaitoja ja kokemusta WP:sta.

Siksi päätin turvautua vanhan tutun WordPress-osaajan, By Joanin Anun apuun. Anu on ammattitaitoinen, palvelualtis ja kärsivällinen. Pitkästä pinnasta on etua, sillä minulla on tapana esittää loputtomasti kysymyksiä, tarkentaa ja hioa yksityiskohtia. Anu ratkoo jouhevasti ja rauhallisesti ongelmia, myös silloin, kun itse olen hädissäni, että jokin on mennyt peruuttamattomasti pieleen.

Hahmottelin ensin ajatuksiani ja kerroin sitten Anulle toiveeni blogin ulkoasusta ja tarvittavista elementeistä. Hän nappasi ajatuksistani mukavasti kiinni ja suunnitteli blogilleni ulkoasuehdotuksen, jota sitten lähdimme pala palalta muovaamaan. Kaikki tapahtui meilitse pallottelemalla, sillä asumme eri puolilla Suomea. Mutta hyvin homma toimi niinkin.

Anu sai kätevästi siirrettyä Bloggerin sisällön WP-alustalle. Itse näin tosin vain lopputuloksen, kun vanhat postaukset oli jo siirretty uuteen blogiini, joten en tiedä, kuinka helppoa tai vaikeaa aineiston siirtäminen todellisuudessa oli.

 

Sivuston räätälöinti

Siirron jälkeen oli vielä paljon työtä. Jouduin käymään manuaalisesti lävitse kaikki toistasataa vanhaa postaustani, poistamaan kategoriat ja avainsanat ja lisäämään uudet. Siivosin samalla joitakin postauksia pois. Myös esimerkiksi fontteja ja rivivälejä piti muokkailla, koska ne olivat muuton jäljiltä vähän miten sattuivat. Kaikkea en ole vieläkään ehtinyt korjata, pahoitteluni siitä.

Olen kärsimätön luonne ja haluan yleensä nopeasti valmista. Siksi oli välillä vähän tuskastuttavaa, kun tuntui, että sivuston muokkaamisessa oli sata ja yksi asiaa säädettävänä. Homma eteni pala kerrallaan.

Erityisesti päänvaivaa tuotti uudelleenohjaus vanhasta blogista uuteen. Sitä emme meinanneet millään saada toimimaan toivotulla tavalla. Mutta Anu jaksoi vääntää ja väkertää, ja vihdoin homma alkoi pelittää. Haluan totta kai, että sinä ja kaikki muut lukijat löydätte tienne uuteen blogiini ja että ihmiset, jotka googlaavat lukemaan vanhoja postauksiani, myös pääsevät niitä lukemaan, vaikkei niitä enää löydy vanhasta osoitteesta.

Laitoimme oikeaan sivupalkkiin myös hakutoiminnon. Se on hyvä apu, jos ei löydä hakemaansa postausta tai etsii juttua jostakin tietystä aiheesta.

Kannattiko?

Blogin siirtäminen ja toimivaksi saaminen sekä uuden ulkoasun luominen oli paljon suurempi työ kuin etukäteen arvasin. Todennäköisesti olisi ollut helpompaa aloittaa kokonaan uusi blogi puhtaalta pöydältä mutta sitä en halunnut tehdä. Jos suunnittelet blogin siirtämistä WordPressiin ja olet kaltaiseni ei-nörtti ja haluat säästää aikaa ja hermoja, kannattaa harkita ammattilaisen apua.

Blogin pitäminen Bloggerissa oli ilmaista, mutta nyt maksan webhotellista ja domainista. Myös siirto ja ulkoasun muokkaus maksoivat, mutta hinta oli erittäin kohtuullinen ja koen, että sain rahoille vastinetta.

Blogini seuraaja- ja kävijämäärät notkahtavat todennäköisesti siirron myötä, mutta eivätköhän ihmiset pian löydä uuteen osoitteeseen.

Koko prosessi on ollut mielenkiintoinen, opettavainen ja palkitseva. Ja mikä tärkeintä, tämä uusi sivusto on vain niin paljon parempi ja tuntuu enemmän omaltani kuin entinen! Olen todella tyytyväinen, että lähdin tähän prosessiin. Jos mieleni muuttuu, voin nyt muokkailla, tai muokkauttaa, blogia juuri niin kuin haluan, sillä mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Muistatko vielä, millainen vanha blogini oli? Mitäpä tykkäät tästä uudesta ulkoasusta?

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

4 Replies to “Blogin muutto Bloggerista WordPressiin – miten meni?

  1. Heippa, näyttää tosi kivalta! Olen vähän itsekin järkeillyt muuttoa, mutten ole vielä uskaltanut. 🙂

    1. Kiitos! Olihan tuo aika iso muutos ja vaati vähän kärsivällisyyttä, mutta hyvin meni lopulta 🙂 Rohkeasti vaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *