Enää en mokaa tyynyostoksilla – lempparityynyyn voi luottaa

Kaupallinen yhteistyö: Tempur

Voi hyvää päivää tätä harmautta. Tuntuu, että väsymys lisääntyy samaa tahtia pimeyden kanssa. Tulisipa lunta, niin olisi vähän valoisampaa. Hetkeksi sitä tulikin, mutta valitettavasti lumi suli päivässä pois.

 Uni maistuu nyt hyvin, ja siitä muistuikin mieleeni, että on aika vaihtaa tyyny. Tyynyhän on suositeltavaa vaihtaa materiaalista riippuen 2-4 vuoden välein. Itse nukun Tempur-tyynyllä, jota neuvotaan vaihtamaan neljän vuoden välein. Se voi tosin säilyttää muotonsa pidempäänkin. En noudata vaihtovälisuosituksia orjallisesti, vaan vaihdan tyynyn, kun siltä tuntuu: kun tyyny ei enää tue tarpeeksi tai on muuten kulunut ja nuhjaantunut.

 Moni teistä on kysellyt, miten originaali Tempur-tyyny puhdistetaan vaihtojen välillä, kun sitä ei voi pestä. Tempurilta kerrottiin, että tyyny on valmistettu niin, että se on mahdollisimman helppohoitoinen, lähes huoltovapaa. Bakteerit, pieneliöt ja pölypunkit eivät viihdy siinä, eikä tyynyä tarvitse pestä. Tyynyn puhdistamiseen riittää päällisen pesu ja tietenkin tyynyliinan säännöllinen vaihtaminen.

Päällinen on helppo irrottaa, ja pesuohjeet löytyvät sen sisäpuolelta. Päällinen pestään 60 asteessa, nurinpäin käännettynä, vetoketju suljettuna ja samanväristen pyykkien kanssa. Jos haluaa olla oikein huolellinen, päällisen voi pyöräyttää koneessa kerran kuukaudessa. Ja jos haluaa kokonaan pestävän tyynyn, niin onhan Tempurin valikoimissa myös konepestävä ja rumpukuivattava EasyClean-tyyny.

Olen nukkunut Tempur Original -tyynyllä kohta 20 vuotta – en tietenkään samalla koko aikaa. Tälläkään kerralla en edes harkinnut mitään muuta tyynyä, koska tämä on minulle vain niin hyvä ja sopiva. Saan tyynyllä hyvän asennon, nukun rauhallisesti eikä ikinä tule niska kipeäksi yöllä. Olikin mukava yllätys päästä tekemään yhteistyötä suosikkityynyni tiimoilta.

 

 Aikaisemmin minun oli hirveän vaikeaa löytää tyynyä, jolla on hyvä nukkua. Tein lakkaamatta virheostoksia, ja kaappiin kertyi tyyny toisensa perään. Tuntui siltä, että tyynyt veltostuivat ja menettivät muotonsa tosi nopeasti, tai eivät alun perinkään olleet minulle sopivia.

Kun ostin ensimmäisen Tempurini, luulin aluksi mokanneeni: tyyny oli kivikova. Miten tällaisella voi kukaan nukkua? Mutta siinä juuri onkin tyynyn juju: Tempur-materiaali pehmenee, se ikään kuin ”sulaa” niskan alla, ja muotoutuu omien muotojen mukaan yksilöllisesti. 

Onneksi en hylännyt tyynyä heti. Uuteen tyynyyn tottuminen voi nimittäin kestää muutamasta yöstä jopa kahteen viikkoon riippuen siitä, kuinka paljon kaularangan asento muuttuu.

Vaikka tiesin, että haluan taas Tempur Originalin, kävin myymälässä varmistamassa sopivan koon. 

Oikea tyynyn korkeus selviää parhaiten, kun kokeilee tyynyä kaupassa sellaisella vuoteella, joka vastaa pehmeydeltään tai kovuudeltaan kotipatjaa. Näin myyjä näkee, jatkuuko kaularanka selkärangan jatkeena suoraan, vai onko pää koholla tai alaspäin vinossa.

Aika moni nukkuu liian paksulla tyynyllä, tai jopa kahdella. Jos tyyny on liian korkea, niska venyy, kaularangan asento muuttuu epäergonomiseksi ja leuka painuu rintaan helpommin, mikä taas altistaa kuorsaamiselle. Kuorsaajaa itseään se ei niin paljon haittaa, mutta petikaveria sitäkin enemmän. Turhan korkea tyyny voi myös altistaa alaselkäkivuille, kun rinta- ja lannerankaan kohdistuu sivutaivutusta ja kiertoa.

Liian matala tyyny taas ei tue kaularankaa oikeaan asentoon, vaan jättää pään alemmas kuin sen luonnostaan tulisi olla.  Tiedän, että moni nukkuu käsi tyynyn alla ja säätää sillä tavalla tyynyn korkeutta – teen sitä itsekin esimerkiksi silloin, kun hotellissa on liian litteä tyyny. Se ei ole kovin hyvä ratkaisu, sillä käsi puutuu helposti ja uni häiriintyy.

Tyynyostoksilla ehdottoman tärkeä kysymys on, missä asennossa nukkuu yleensä. Itse nukun lähes poikkeuksetta kylkiasennossa. Kylkinukkuja tarvitsee yleensä tavallista tukevamman ja korkeamman, muotoillun tyynyn.

Muotoillut tyynyt ovat etureunasta korkeampia tai niiden keskiosa voi olla upottavampi. Tyyny täyttää patjan ja niskan väliin jäävän tyhjän tilan, jolloin kaularanka on selkärangan suorana jatkeena.  Aaltomaisesti muotoiltu Tempur Original on omiaan tällaiselle kylkinukkujalle.

Myös ergonomisesti muotoiltu Millennium olisi sopiva. Se sopii sekä kylki- ja selinnukkujille. Selällään nukkujan haasteena on, että hengitystiet veltostuvat helposti. Tärkeää on, että pään asento pysyy suorassa, jolloin mahdollinen kuorsauskin vähenee. Jos taas pyörii ja vaihtelee asentoa pitkin yötä, tyynyn tulisi mukautua sekä kylki- että selinmakuuasentoihin.

 Vaikein asento keholle on vatsamakuu, koska siinä selkäranka kuormittuu ja lihakset venyvät. Mutta nukkuupa missä asennossa tahansa, asiantunteva myyjä osaa kyllä auttaa tyynyn valinnassa.

Tiivistetysti: Kun valitset tyynyä, ota huomioon nukkumisasento, hartioiden leveys sekä patjan upottavuus. Hyvä tyyny on yksilöllinen ja itselle sopiva tyyny löytyy parhaiten kokeilemalla. Mitään yleispätevää ”parasta” tyynyä ei siis ole. Itse tykkään Tempur-materiaalista, koska se vähentää painetta, tukee niskaa, on helppohoitoinen ja kestää pitkään.

Tempurin sivuilla on muuten mainio tyynynvalintakone. Sen avulla voi valita itselleen sopivan tyynyn, jos kodin lähellä ei ole myymälää tai ei muuten pääse myymälässä käymään.

Tyynyliinana tykkään käyttää hengittäviä luonnonkuituja, kuten puuvilla ja pellavaa. Etenkin pellava on ihana materiaali, sillä se hengittää hyvin eikä hiosta, vaikka keli olisi vähän kuumempikin.

Tempurilla on muuten myös hyviä, laadukkaita peittoja. Itse nukun erityisen makeasti avaruuspeiton alla, sillä se tasaa kehon lämpöä yön aikana.

 
 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *