Nämä helpot kesäkukat kukkivat koko kesän

Huhheijaa, tulipahan melkoinen lämpöaalto tällä viikolla. Aurinkoisella takapihallamme ja terassillamme on ollut paahtavan kuumaa kolmena päivänä ja varjossakin mittari näytti +24 astetta. Koivut, ruoho ja muu luonto suorastaan räjähtivät vihreiksi parissa päivässä. Minulle tuli pakottava tarve laitella kesäkukkia takapihalle pensasaidan juurelle levinneiden valkovuokkojen seuraksi.

Orvokkeja ja narsisseja meillä on jo kukkapenkissä ja ruukuissa varjoisammalla etupihalla, mutta niitä en laske kesäkukiksi, vaan kevätkukiksi. Sitä paitsi, ”oikeat” kesäkukathan ovat yksivuotisia, mutta narsissit ja jotkut orvokeista, esimerkiksi sarviorvokit, ovat monivuotisia ja tarhaorvokit puolestaan kaksivuotisia.

Lähdin miehen mukaan rautakaupoille, mutta en suinkaan veneenköysiä tai suihkupäitä katselemaan, vaan katosin suoraan puutarhaosastolle. Voi apua, mitä ihanuuksia siellä oli pöydät ja kärryt täynnä!

Ajattelin kuitenkin pelata varman päälle ja päädyin jälleen kerran ostamaan omia kestosuosikkejani. Ne ovat helppohoitoisia, kukkivat koko kesän eivätkä säikähdä, vaikka sää sattuisi vielä viilenemään. Uutta ja erilaista kokeilen sitten vähän myöhemmin kesällä.

Kesäkukkaostoksilla

Värikäs tähtisilmä

Tähtisilmä on yksi jokakesäisistä lemppareistani. Sillä on suuret päivänkakkaraa muistuttavat kukat, jotka rakastavat aurinkoa. Varjossakin se käsittääkseni pärjää mutta kukat eivät aukea. Tähtisilmä kestää tuulta, sadetta ja kylmää keliä. Se sopii kauniisti yhteen monien muiden kesäkukkien kanssa ja kukkii keväästä pitkälle syksyyn. Tähtisilmää on useita nättejä värejä, mutta itseäni miellyttävät eniten eri sävyiset violetit ja valkoiset – ainakin nyt, ensi kesänä voin olla eri mieltä.

Tähtisilmä, kuten moni muukin kesäkukka, jaksaa kukoistaa paremmin, kun siitä nyppii kuihtuneet kukat pois. Tähtisilmä tykkää tasaisesta kastelusta mutta itse olen välillä vähän unohtelevainen kastelija. En kuitenkaan muista yhtään kertaa, jolloin olisin saanut tähtisilmän hengiltä, vaikka multa olisi välillä päässyt kuivahtamaan.

Kukoistava neilikka

Toinen sitkeä sissi ja takuuvarma suosikkini on neilikka, joka sopii kivasti ruukkuihin ja parvekelaatikoihin. Herkullisen värinen tarhaneilikka kukkii ahkerasti toukokuusta syyskuulle ja kestää sadetta ja jopa hallaa. ´Pink Kisses´ tuntuu olevan suosittu lajike, ja itsekin tykkään siitä. Se on jopa teinipoikamme mielestä ”kivoin kukka” takapihallamme.

Olen miettinyt, pitääkö neilikka enemmän valoisasta vai varjoisasta paikasta. Nyt kuulin, että kasvi kannattaa istuttaa valoisaan paikkaan. Näin olen sattumalta tehnytkin. En tiedä, onko neilikka varsinainen paahteen ystävä, mutta sekä tarhaneilikka että ruukkuneilikka ovat selvinneet ihan kiitettävästi melkoisen paahteisella terassillamme.

Uusi löytö: isolehtinen muratti

Kesäkukkia täydentää mielestäni kivasti valuva muratti. En tiedä mitään muuta kasvia, joka sopisi niin hyvin mihin tahansa kesäkukkaistutuksiin. Muratti viihtyy kuulemma parhaiten puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla, mutta olen pitänyt kirjavalehtisiä muratteja myös valoisassa paikassa, eivätkä ne ole suuremmin kärsineet. Kirjavalehtiset tarvitsevatkin enemmän valoa kuin vihreälehtiset lajikkeet.

Tänä vuonna löysin ihanan ison murattilajikkeen, jota en ole aiemmin nähnyt, saati kokeillut. Se näyttää tosi kivalta neilikoiden ja tähtisilmien seurassa. Jos isolehtinen pärjää pihallamme hyvin, siitä tulee varmasti uusi suosikkini. Pitää vain koettaa muistaa kastella sitä tasaisen runsaasti, etteivät lehdet käperry ja varise.

Pihaa ja terassia on nyt entistä mukavampaa laitella kukilla koreaksi, kun saimme nikkaroitua sinne viime kesänä näkösuojan. Se on lisännyt terassin viihtyvyyttä ihmeen paljon.

Mutta eiköhän tässä ole näin kesän alkajaisiksi ihan tarpeeksi kukka-asiaa. Istutteluhommien lisäksi minulle tuli muuten toinenkin pakottava tarve.

Halusin ehdottomasti uimaan, joten pakkasin uimakamat kassiin ja heitin talviturkin mereen. Vesi oli ihanan virkistävää! Tänä vuonna en poikkeuksellisesti ollut ensimmäinen talviturkin heittäjä meidän perheessä, sillä yläasteelaisemme ehti hyppäämään mereen päivää aikaisemmin. Nyt on hyvä mieli, että kävin uimassa eilen, sillä tänään sää viileni selvästi.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *