Koti kauniiksi ja myyntikuntoon

Ajatus asunnon vaihtamisesta on edennyt niin pitkälle, että laitoimme nykyisen kotimme myyntiin. Hyvät kuvat vauhdittavat myyntiä, joten kuvaukseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Perusteellinen siivous on kaiken a ja o. Lue tästä vinkit, kuinka teet kodistasi kauniin ja houkuttelevan.

Myönnän, että saatoin hieman liioitella. Siivosin ja järjestelin kotiamme 15 tuntia ennen valokuvausta. Olihan siinä hommaa, mutta minulla oli vahva motivaatio. Perusteellinen siivous ja hyvä stailaus voivat parhaassa tapauksessa lyhentää myyntiaikaa ja nostaa kauppahintaa. Mitä siistimpää ja viihtyisämpää kotona on, sitä paremmalta ja houkuttelevammalta asunto näyttää ostajan silmissä.

Hyvät kuvat vauhdittavat myyntiä, joten kuvaukseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Kuvat ovat kuitenkin myynti-ilmoituksen a ja o ja niiden perusteella ihminen joko kiinnostuu tai ei kiinnostu asunnosta.

Vaikka hikipäisen siivoamiseni taustalla oli taloudellinen motiivi, siivoaminen ja karsiminen oli samalla myös terapeuttista. Raivasin käytöstä jäänyttä tavaraa ja rojua kaapeista, komeroista, hyllyistä, tasoilta. Osan kierrätin, osan myin, osan kippasin roskiin.

Miten ihmiselle voikaan kertyä niin paljon tavaraa ja suoranaista roskaakin? Omasta mielestäni ostelen hirveän vähän mitään, mutta tapanani on kyllä säilöä kaikenlaista varmuuden vuoksi. Jokin tavara voi olla kaapissa 20 vuotta ilman, että kukaan käyttää sitä kertaakaan.

Vielä jäi paljon karsittavaa, mutta jatkan myöhemmin. Muuttaminen on helpompaa, kun kantaa uuteen kotiin vain oikeasti tarpeelliset tavarat.

Imuroin ja pyyhin lattiat, tyhjensin pöydät, tasot ja koko huoneet turhasta tavarasta, hinkkasin kaakelit, suihkukaapin ja hanat, pyyhin pöydät, tasot, ovet ja peilit, vaihdoin puhtaat pyyhkeet ja lakanat, pesin ja kuivasin kylppärin nuhruiset matot, tyhjensin eteisen kengistä ja vaateröykkiöistä ja tein noin sata muuta hommaa.

Kuvaaja oli tyytyväinen, kun pääsi sujahtamaan ”sukkana sisään” eikä tarvinnut tehdä mitään muuta kuin alkaa räpsimään. Joissakin kohteissa on kuulemma siivous jäänyt kesken ja kallisarvoista kuvausaikaa kuluu ihan muuhun kuin kuvien ottamiseen.

Kotimme kuvaaminen kesti kaksi tuntia. Pysyin poissa kuvaajan jaloista ja odottelin rennosti, kun ammattilainen hoiti hommansa. Nyt maltan tuskin odottaa, että näen kuvat.

Näin valmistaudut valokuvaukseen ja siivoat kotisi nätiksi

 • Käy asunto lävitse huone huoneelta, siivoa arkielämän jäljet ja puhdista kaikki näkyvät pinnat.
 • Piilota vaatteet, lelut, koriste-esineet, hygieniatuottet, meikit ja muut ylimääräiset tavarat sekä henkilökohtaiset esineet, kuten valokuvat, jääkaappilaput ja laskut.
 • Pyyhi peilit, ovet, kaapinovet ja televisio. Sormenjäjet näkyvät kuvissa herkästi.
 • Siivoa tiskipöytä ja tasot. Siirrä kaikki astiat, kahvinkeitin, vedenkeitin, leivänpaahdin ja muut laitteet kaappiin. Piilota tiskiharja ja rätit.
 • Pyyhi ja kuivaa vesihanat.
 • Petaa sänky. Käytä puhtaita lakanoita tai päiväpeittoa.
 • Tyhjennä eteisestä kengät ja vaatteet. Jätä naulakkoon vain muutama takki tai muu vaate.
 • Piilota ylimääräiset johdot.
 • Jos ikkunat ovat likaiset, pese ne. Likaiset ikkunat saavat kauniinkin asunnon näyttämään epäsiistiltä.
 • Lisää seinille kuvia, julisteita, taidetta. Tyhjät seinät tekevät tilasta helposti persoonattoman. Asunnon myyntiä varten ei toki tarvitse lähteä taidekaupoille, mutta jos olet kiinnostunut tauluilla sisustamisesta, lue täältä vinkkejäni: Millainen taulu seinälle? 
 • Viimeistele siivous viherkasveilla tai leikkokukilla. Kasvit lisäävät kodikkuutta.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *