Millainen taulu seinälle?

Olohuoneen taulu

Ostin ensimmäisen tauluni olohuoneeseen joitakin vuosia sitten. Sitä ennen meillä ei ollut tauluja missään huoneessa. Nyt niitä on kaikissa huoneissa keittiötä lukuun ottamatta. Arkailin taulujen ostamista ihan turhaan. Taulun hankinta ei voi epäonnistua kovin pahasti, kun luotat tärkeimpään valintakriteeriin. Lue tästä vinkkini tauluostoksille.

Mietitkö, miten valita kotiin ja sisustukseen sopiva taulu? Itse pähkäilin asiaa vuosikausia. Olisin halunnut seinille tauluja, mutta minulla ei ollut aavistustakaan, millaisia niiden pitäisi olla. En tiennyt, mitä ja mistä lähtisin etsimään. Joten jätin seinät tyhjiksi – ja tylsiksi.

Olohuoneen remontin yhteydessä huomasin, että seinät suorastaan huutavat piristystä pintaansa. Törmäsin sattumalta sisustusliikkeessä kauniiseen öljyvärimaalauksen tyyppiseen sisustustauluun. Mitä enemmän taulua kävin katselemassa, sitä enemmän siihen tykästyin. Taulu herätti positiivisia tunteita ja intuitioni sanoi, että tässä on meille olohuoneen taulu. Ostin sen ja asensin miehen avulla sohvan yläpuolelle. Taulun värimaailma sopi mukavasti muun sisustuksen sävyihin, osin sattumalta.

Olohuoneemme piristyi silmissä, kun seinälle tuli taulu. Tauluilla ja sisustustauluilla onkin helppo luoda elävyyttä ja mielenkiintoa tilaan ja tehdä oman kodin sisustuksesta persoonallisempi.

Vaan kuinkas sitten kävi? Muiden huoneiden seinät alkoivat näyttää autioilta ja tylsiltä. Kaikkein tyhjimmältä näytti työhuoneeni suuri seinä. Aloin kaivata lisää tauluja.

omannäköistä taidetta

Kokemuksesta rohkaistuneena uskalsin seuraavaksi ostaa suomalaisen taiteilijan, Virpi Mäkisen maalaamaan taideteoksen, ensin pienemmän ja edullisemman, sitten isomman ja vähän kalliimman. Olin haaveillut oikeasta taidetaulusta kauan ja säästänyt rahaa hankintaa varten. Taidetaulu voi maksaa useita satasia, ellei peräti tuhansia euroja, mutta se on pitkäaikainen sijoitus ja tuo iloa vuosiksi tai vuosikymmeniksi. Vaikka rahanmeno kirpaisee maksuhetkellä, minusta tuntui hyvältä tukea suomalaisen taiteilijan työtä.

Pienemmän taulun löysin sattumalta taulumyyjäisistä, toista lähdin varta vasten haeskelemaan taiteilijan myyntinäyttelystä. Molemmat taulut ostin siksi, että ne puhuttelevat minua ja herättävät mukavia muistoja ja tunteita. Isomman taulun nimesimme miehen kanssa ”meidän tauluksi”, koska sen mielenmaisema kuvastaa vahvasti suhteemme alkuaikojen seikkailuja ja onnenhuumaa.

Iso taulu on työhuoneeni katseenvangitsija, joka näkyy oviaukosta myös olohuoneeseen. Taulu korostuu hämärässä kivasti ja pääsee paremmin oikeuksiinsa, kun siihen kohdistaa valon. Lue lisää työhuoneen valaistuksesta ja kuvassa näkyvistä valaisimista postauksestani: Viisi vinkkiä työhuoneen valaistukseen.

Mistä löytää taulu?

Voit lähteä taideostoksille näyttelyihin, myyntitapahtumiin tai gallerioihin. Myös nettiä selailemalla löytyy tauluja, sisustustauluja ja julisteita. Kiinnostava taiteilija voi tulla vastaan vaikkapa Instagramissa. Itse olen ostanut maalatut taulut livenä ja julistetaulut verkosta.

Taidetta voi löytää edullisemmin esimerkiksi kirpputoreilta ja tori.fi:stä. Kun jaksat katsella ja etsiä, voit löytää hienoja teoksia kukkarolle sopivaan hintaan. Taidelainaamosta voit hankkia taidetta kertamaksulla tai kuukausimaksulla. Kun olet maksanut teoksen kokonaissumman, teos siirtyy omistukseesi. Jos et haluakaan pitää teosta, voit palauttaa sen milloin tahansa, vaikka kuukauden tai kahden kuluttua.

Alla näkyvän Poika ja varis -taulun ympäristöä valaisee lempparivalaisimeni, Flowerpot. Lue valaisimesta lisää postauksestani: Luo tunnelmaa ihanilla pöytävalaisimilla.

Millainen taulu sopii sisustukseen?

Olen hankkinut meille varsinaisten taulujen lisäksi julisteita, jotka olen kehystänyt ja kiinnittänyt seinälle joko yksittäin tai muutaman kuvan kollaasiksi. Julisteiden kohdalla olen miettinyt kaikkein eniten niiden sopivuutta sisustuksen väreihin ja tyyliin. En silti voisi ostaa yhtään julistetta tai taideteosta vain sisustusperusteella. Tärkeintä on kuvan herättämä tunne.

Voit tietenkin pitää kodin sisustuksen ja värimaailman mielessä taideostoksilla – niin minäkin olen tehnyt – mutta siihen ei kannata takertua liikaa. Olen sitä mieltä, ettei taulun valinnasta kannata tehdä liian vaikeaa. Kuuntele omaa intuitiotasi ja luota siihen. Taiteella sisustamisessa kiinnostavinta on juuri se, että valitut kuvat ilmentävät sisustajan persoonaa.

Taulun ei välttämättä tarvitse noudattaa sisustuksen värimaailmaa. Silloin se voi toimia sisustuksessa katseenvangitsina ja wou-elämyksen herättäjänä. Taulu voi olla rohkea, runsas, erikoinen, säväyttävä, oudon abstrakti. Moni taideteos on monimutkaisuudessaan mielenkiintoinen.

Ovatpa taulun värit linjassa sisustuksen kanssa tai eivät, taululle löytyy kyllä kodistasi paikka, jos se tuntuu omalta. Yksikin taulu voi herättää tylsän tilan eloon ja tehdä sisustuksesta kiinnostavan.

Vaihtele taulujen paikkaa

Oma makuni sisustuksessa on harmoninen ja siksi myös kotimme taulut ovat tyyliltään ja väreiltään pelkistettyjä. Jonkun toisen mielestä ne ovat ehkä tylsiä. Mutta ei niiden tarvitsekaan miellyttää ketään muuta kuin meitä. Muista, että taide on makuasia. Tärkein valintaperuste on se, että itse nautit kotisi taiteesta.

Tiedätkö, mikä on hauskaa, kun tauluja on kotona useita? Niiden paikkoja voi vaihdella ja saada siten uutta piristystä sisustukseen. Itse olen vaihtanut esimerkiksi olohuoneen ja työhuoneen tauluja päittäin. Huone tuntuu kuin uudelta, kun siellä on uusi taulu – tai ei edes uusi, vaan toisesta huoneesta tuotu.

Jos kaipaat taidetta seinille, lähde rohkeasti ja avoimin mielin tauluostoksille!

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *