Makkari pimeäksi helposti ja edullisesti

Sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä.

Valoisina kesäöinä on mahdotonta nukkua levollisesti, jos makuuhuonetta ei saa pimennettyä. Kunnolliset pimennysverhot torjuvat valon tehokkaasti, mutta joka paikkaan niitä ei välttämättä saa ripustettua. Meille kävi näin, ja oli pakko keksiä jokin muu ratkaisu ikkunalliseen parvekkeenoveen. Löysin mainion keinon. jolla sain makkarin pimeäksi helposti ja edullisesti. Katso blogista, miten.

Meille tuli pienoinen ongelma ilmalämpöpumpun asennuksen yhteydessä. Ilmalämpöpumppu piti sijoittaa makuuhuoneen parvekkeenoven päälle. Siinä se on verhon tiellä, eikä oven eteen saa enää vedettyä pimennysverhoa.

Makuuhuoneen parvekkeenovessa on valkoinen, perinteinen alumiininen sälekaihdin, joka ei pimennä huonetta käytännössä lainkaan. Olen valoherkkä ihminen ja minun on mahdotonta nukkua kesäöinä, jos makkarissa on valoisaa. Oli selvää, että ovi-ikkuna piti saada peitettyä.

Leikattava kaihdin kiinni teipillä ja tarralla

Pienen haeskelun jälkeen löysin kesäksi näppärän hätävaran Ikeasta: kierrätetystä polyesterista tehdyn pimentävän Schottis-kaihtimen, jonka voi leikata sopivan kokoiseksi.

Mittasin sopivan leveyden ja leikkasin kaihtimen ronskisti taloussaksilla. Kaihtimessa oli valmiina teippi, jolla se oli helppo kiinnittää karmiin. Sitä ennen putsasin karmit yleispesuaineella, jotta teippi tarttuu paremmin. Selvisinpä kerrankin ilman poraamista.

Asensin kaihtimen sisemmän ja ulomman oven väliin. Mihinkään muualle en olisi sitä saanutkaan kiinnitettyä. Esimerkiksi ikkunan etupuolella karmi oli kiinnittämiseen aivan liian kapea, lähes olematon.

Painelin karmin alareunaan vielä kolme pätkää tarranauhaa, jolla kaihtimen saa pysymään alas laskettuna kunnolla kiinni. Tarranauha tuli kaihdinpakkauksen mukana, samoin klipsit, joilla kaihtimen voi pitää osittain avattuna.

Seitsemän euron sisustusratkaisu

Valo ei pääse kaihtimen läpi, joten huone pimenee yöksi mukavasti. Jonkin verran auringonsäteitä ujuttautuu aamulla kaihtimen reunoista, koska ne eivät ole täysin tiiviisti ja saumattomasti kiinni karmissa. Ehkä pitäisi pingottaa kaihdin vielä vähän tiukemmalle. Toisaalta valonkajastus on niin vähäistä, ettei se häiritse unta.

Olen iloisesti yllättynyt, miten hyvin näin yksinkertainen ja edullinen konsti toimii. Kaihdin maksoi vain seitsemän euroa! Harvoin olen keksinyt mihinkään sisustusongelmaan näin edullista ratkaisua.

Kaihtimesta on myös se etu, että se auttaa torjumaan lämpöä. Kaihtimen taustapuoli näyttää heijastavan valoa ja makkari pysyy luonnollisesti viileämpänä, kun kaihdin on kiinni.

Kovin kaunishan tuo pimentävä kaihdin ei ole, joten ajattelin pitää sen ovessa vain kesän. Talvella on niin pimeää, että normaali valkoinen sälekaihdin riittää. Mutta saa nähdä, kuinka käy. Väliaikaisista ratkaisuista tuppaa helposti tulemaan pysyviä. Lisäksi tarvitaan kunnolliset pimennysverhot, joista kerron pian, joten jatkahan lukemista.

Millaiset pimennysverhot?

Pimentävä kaihdin ei tietenkään yksin riitä makuuhuoneen pimentämiseen, sillä huoneessa on myös isohko ikkuna. Siinä on ollut heräteostoksena hankitut Ikean pimennysverhot, mutta en tykännyt niiden tummanviininpunaisesta väristä. Myin ne Facebookin kirppisryhmässä, ja nyt ostoslistallani on uudet verhot.

Olen tykästynyt erityisesti Vallilan verhojen hyvään laatuun. Valliloita onkin meillä melkein joka huoneessa. Yksi lemppareistani ovat nämä alla näkyvät Batist-verhot, jotka ovat roikkuneet keittiössämme vuosikausia. Malli on poistunut jo valikoimista, mutta verhot ilahduttavat silmiäni aina vaan. Keittiössä ei tarvita pimennystä, vaan päinvastoin haluan, että valo saa tulvia sisään.

Mikä ero on blackout- ja dimout-verhoilla?

Pimennysverhoja on kahdenlaisia, hämärtäviä ja kokonaan pimentäviä. Niin sanotut dimout-pimennysverhot hämärtävät tilaa, mutta jos haluat pimentää huoneen täysin, valitse blackout-pimennysverhot. Niissä on kalvo, joka estää valon läpi pääsemisen. Kalvon ansiosta pimentävien verhojen ei välttämättä tarvitse olla väreiltään tummia. Itse haluan ehdottomasti kunnolla pimentävät verhot, ja niin haluavat kaikki muutkin meidän perheessä.

Vallilan pimennysverhot pimentävät huoneen 98-99-prosenttisesti eli lähes täydellisesti. Verhon pitää kuitenkin ulottua ikkunan sivun yli vähintään kymmenen senttiä, jotta valoa ei pääse sisään verhon sivuilta. Kannattaa siis ostaa tarpeeksi monta verhoa, jotta leveys riittää. *Käy katsomassa Vallilan upea blackout-pimennysverhovalikoima täältä.

Jos olet kiinnostunut viilentämään makuuhuonetta ilmalämpöpumpulla, lue kokemuksiani laitteen asennuksesta täältä. Viilentävän ilmalämpöpumpun hankinta oli pitkäaikainen haaveeni ja nyt meillä on sellainen makkarissa.

 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

4 Replies to “Makkari pimeäksi helposti ja edullisesti

    1. Kiitti, onhan tuo varsin näppärä. Ajaa hyvin asiansa ainakin kesän ajan. Mietin vielä, pitäisikö irrottaa verhokisko kokonaan tuolta kohdin, kun sitä ei kuitenkaan pysty enää käyttämään. Toisaalta voisi näyttää hassulta, jos kisko olisi vain ikkunan kohdalla ja katkeaisi sitten yhtäkkiä.
      Hyvää kesän jatkoa!

  1. Ostin mökille samoja, käytettävyys vastaa hintaa. Kannattaa sijoittaa pari kymppiä enemmän.

    1. Hei, kiva kuulla. Olen itsekin ollut ihan tyytyväinen. Kaihdin on pysynyt hyvin paikoillaan – tosin enpä ole sitä kiskonutkaan auki-kiinni, vaan se on saanut olla ”levällään” koko kesän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *