Miksi ilmalämpöpumppu ei viilennä?

Helle tuli, mutta uusi, vasta-asennettu ilmalämpöpumppu ei suostunut viilentämään kotia. Ongelman selvittämiseen meni viikko. Kun syy selvisi, vika oli onneksi nopeasti korjattu. Lue tästä, mikä voi olla syynä, jos ilmalämpöpumppu ei jäähdytä.

Iloitsin jo ennen kesää siitä, ettei meidän tarvitse enää kärvistellä helteillä. Asennutimme jäähdytykseen suunnitellun ilmalämpöpumpun makuuhuoneeseen varhain keväällä. Suorastaan odotin kesän kuumia kelejä, jotta pääsisin nauttimaan vempaimen viilentävästä vaikutuksesta ja mukavuudesta kotona.

No, kuinkas kävi? Iloitsin liian aikaisin, sillä ilmalämpöpumppu alkoi temppuilla heti ensimmäisenä hellepäivänä. Se hurisi kolme, neljä tuntia ja pysähtyi sitten itsestään. Laite näytti olevan jonkinlaisessa vikatilassa eikä suostunut ottamaan mitään käskyjä kaukosäätimen kautta.

Ei tippaakaan kondenssivettä

Käänsin virran seinäkatkaisimesta pois ja otin vielä töpselin seinästä. Tuo on muuten asennusfirmankin suosittelema keino resetoida ilmalämpöpumppu: katkaise sähkö irrottamalla pistotulppa pistorasiasta, odota noin 20 minuuttia ja käynnistä laite sitten uudestaan. Tuumaustauon jälkeen laite otti taas käskyjä vastaan ja alkoi hurista – sammuakseen ja jumittuakseen taas muutaman tunnin kuluttua.

Ilmalämpöpumppu toimi pätkittäin eikä kondenssivettä tullut putkista tippaakaan moneen päivään, mitä ihmettelin kovasti. Olin kuullut, että vettä voi tulla kuumalla kelillä litratolkulla. Googlaamalla selvisi, että jos vettä ei tule, letkussa on todennäköisesti tukos. Miten siellä voi olla tukos, kun laite on vasta-asennettu eikä sitä ole vielä edes käytetty? Toisaalta pelkäsin, että jos letku on tukossa, vesi valuu jossain vaiheessa huoneeseen tai talon rakenteisiin.

Vähitellen alkoi vaikuttaa siltä, ettei ilmalämpöpumppu edes jäähdytä. Se tuntui vain pyörittävän ilmaa ja toimi ikään kuin tuulettimena. Makuuhuoneen lämpötila pysytteli 27–28 asteessa, vaikka säädin lämpötilan 22-23 asteeseen ja ilmavirran voimakkuuden suurelle teholle. Kotona oli tuskaisen kuumaa.

Huolto tökkii helteellä

Otin asennusfirmaan useita kertoja yhteyttä, mutta sieltä ei pystytty etänä selvittämään vikaa. Uusien ilmalämpöpumppujen asennusrumba pyörii näin kesällä täysillä ja kaikilla asentajilla on kädet täynnä töitä. Meidät laitettiin huoltojonoon, ja asentajan luvattiin tulevan niin pian kuin suinkin mahdollista. Sain kuulla, että korjauksia pystytään tekemään vain asennusten väliin jäävinä aikoina, kun sovittuja asennuksia ei voi perua.

Harmitti ja kiukutti, vaikka toki ymmärsin asennusfirman hankalan tilanteen. Olimme hankkineet ilmalämpöpumpun ajoissa nimenomaan siksi, että se olisi heti helteillä käytössä. Olimme maksaneet laitteen ja asennuksen, mikä ei ollut ihan halpaa lystiä, mutta emme saaneet sitä, mistä maksoimme: ilmalämpöpumppua, joka toimii ja jäähdyttää. Joko laite oli sökö tai asennus susi.

Vihdoin, viikon kuluttua asentaja otti yhteyttä ja kysyi, sopiiko tänään tulla korjaamaan. Kyllä! Tyyppi oli sama, joka kävi alun perin asentamassa ilmalämpöpumpun harjoittelijan kanssa. Hänellä oli vahva epäilys vian syystä ja se osoittautui oikeaksi.

Lisää kylmäainetta

Kylmäaine oli päässyt loppumaan, koska mutterit olivat jääneet asennuksessa löysälle. Kylmäainehan kiertää ilmalämpöpumpussa ulko- ja sisäyksikön välillä, suljetussa piirissä. Kyseisten muttereiden kiristäminen oli harjoittelijan tehtävä, mutta hän ei ollut osannut hoitaa sitä kunnolla. Asentajan olisi toki pitänyt varmistaa asia.

Asentaja lisäsi kylmäainetta ja testasi, että ilmalämpöpumppu toimii. Toimihan se, ja hyvin toimiikin. Korjauksesta lähtien meillä on ollut ihanan viileää. Makuuhuoneen saa hetkessä jäähdytettyä ja sieltä viileys leviää muihinkin huoneisiin. Hellekin tosin meni jo, mutta eiköhän kuumia päiviä vielä tule, tänä kesänä ja seuraavinakin. Ilmalämpöpumppu on pitkäaikainen sijoitus.

Mitä tästä opin?

Olisi pitänyt koekäyttää ilmalämpöpumppua ainakin vuorokauden verran ennen kuin hellejakso alkoi, vaikka jo huhti-toukokuussa. Silloin olisimme todennäköisesti huomanneet vian, saaneet asentajan nopeammin paikalle ja laite olisi saatu toimivaksi ennen kesäkuumaa. Oli suoraan sanottuna tyhmää tai naivia ottaa ilmalämpöpumppu ensimmäisen kerran käyttöön vasta hellejakson alettua.

Joka tapauksessa, olen enemmän kuin tyytyväinen siihen, että hankimme viilentävän ilmalämpöpumpun. Minun on vaikea enää kuvitellakaan asuvani talossa, jossa ei ole jäähdytystä kesällä.

Sain esimakua ilmalämpöpumpun ihanuudesta viime kesän hikisessä helteessä, kun vietimme lomaa kotimaassa isohkossa vuokramökissä. Silloin ilmalämpöpumpun jäähdytys pelasti uneni.

Jos ilmalämpöpumpun hankinta ja asennus kiinnostaa, lue kokemuksistani täältä.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

6 Replies to “Miksi ilmalämpöpumppu ei viilennä?

 1. Miksi hankkia tarpeeton ja kalliskäyttöinen pumppu muutaman viikon kesää varten? Meillä täällä kerrostalossa Pyynikillä on koneellinen lämpimän ilman talteenotto ja se piti makuuhuoneemme alle 27 asteen C!?

  1. Kiitos kommentistasi. Melko kallishan tuo ilmalämpöpumppu kieltämättä on asennuksineen, mutta ei suinkaan tarpeeton, ainakaan meille. Kodin viilentäminen inhimilliseen lämpötilaan helteillä lisää viihtyisyyttä ja hyvinvointia. Olen itse huono sietämään kuumuutta. Olo on nuutunut ja väsynyt, hiki virtaa, en saa nukuttua, päätä särkee, en pysyty keskittymään hommiin. Jos helteitä ja nukkumattomuutta kestää viikko tai pari, alkaa hyvinvointi ja terveys nakertua jo aika pahasti. Nyt kun meillä on ilmalämpöpumppu, nukun yöni hyvin ja nautin kesän kuumistakin päivistä enemmän, kun pääsen tarvittaessa viileään. Ilmalämpöpumppu ei ole meille mikään hetken heräteostos, vaan pitkän ajan investointi. Käyttö ei tule kovin kalliiksi, se maksaa muutaman kympin verran kesässä. Toki sähkön hinta on noussut, mutta meillä sattuu olemaan todella edullinen määräaikaissopimus.
   Hyvää kesän jatkoa!

  2. oma sähkönkulutukseni laski ilmalämpöpumpun ansiosta noin 38% mikä oli iso säästö ja helpotus viime talvena kun sähkön hinnat huiteli taivaissa. maksoihan tuo mutta kannatti!

   1. Oho, tulipa hyvä säästö! Itsestäni tuntuu, että viilentävä ilmalämpöpumppu on jo maksanut itsensä takaisin parempana olona. Tänä kesänäkin on hikistä hellettä piisannut, ja nautin niin, kun pääsen sitä pakoon ihanan vilpoiseen kotiin. Nukkuminen ja työntekokin luistavat paremmin kuin kuumuudessa. Aurinkoista kesän jatkoa!

 2. Miten muuten makuuhuone on toiminut asennuspaikkana äänen kanssa? Jos ilmalämpöpumppu on päällä, häiritseekö yöunia?

  1. Hyvin on toiminut. Viileä ilma leviää sieltä koko asuntoon, yläkerrasta alakertaan. En ole pitänyt pumppua öisin päällä, vaan viilentänyt asunnon kunnolla päivisin ja iltaisin ja sammuttanut laitteen yöksi. Tästä laitteesta tulee tosin niin hiljainen hurina, että voisin siinä mielessä varmasti pitääkin sen päällä yöllä. En ole vielä oppinut ihan satasella luottamaan pumppuun 🙂 Joskus ulkomailla on tullut yöllä kurkku kipeäksi, kun huone on jäähtynyt liikaa. Mutta ihan itsehän lämpötilan voi säätää sopivaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *