Mallipalat auttavat maton valinnassa

Kaupallinen yhteistyö: VM Carpet

Oletko huomannut, että mattoliikkeistä voi monesti tilata mallipaloja matoista? Minulle ne ovat usein ratkaisevan tärkeitä maton valinnassa. Värin lisäksi mallipaloista selviää monta muutakin hyödyllistä asiaa. Lue tästä, miksi materiaalinäytteitä kannattaa tilata, jos niitä suinkin on tarjolla.

Maton valitseminen on usein kaikkea muuta kuin helppoa. Maton koon voi hahmottaa vaikka rajaamalla sen kokoisen alueen maalarinteipillä lattiaan, mutta mistä tietää, onko matto sopiva väriltään ja muilta ominaisuuksiltaan? Mallipalat auttavat!

Mallipaloja kannattaa ilman muuta hyödyntää, jos niitä on saatavilla havittelemistasi matoista. Esimerkiksi suomalaisen VM Carpetin nettisivuilta voit tilata ilmaisia materiaalinäytteitä postitse suoraan kotiisi.

Olen itse hyödyntänyt mallipaloja monen monta kertaa mattoa valitessani. Niitä onkin kertynyt kotiin pienen pussillisen verran vuosien varrella. Jostain syystä en ole raaskinut heittää niitä pois senkään jälkeen, kun olen jo maton hankkinut.

Arvaamaton väri

Tutkailen mallipalasta maton väriä ja mallailen, sopiiko se muuhun sisustukseen, esimerkiksi sohvan ja lattian väriin. Maton väri voi yllättää, kun sitä katsoo kotiympäristössä. Esimerkiksi harmaa voi näyttää ruskealta, valkoinen kellertävältä, kirjava liian levottomalta tai yksivärinen turhan pliisulta.

Jokusen kerran olen ollut ostamassa tiettyä mattoa, mutta muuttanut mielipidettäni mallipalan perusteella. ”Näyttää ihan erilaiselta kuin luulin, eihän tämä sovi yhtään.”

Välillä taas on käynyt niin, että varavaihtoehto onkin kiilannut alkuperäisen ykkösvaihtoehtoni ohi. Mallipalat auttavat välttämään hutiostoksia ja säästämään rahaa.

Tärkeä tuntuma

Miltä matto tuntuu jalkojen alla? Sekin on tärkeää. Pehmoinen matto tuntuu varsinkin paljain jaloin hipsutellessa sekä kodikkaalta ett ylelliseltä.

Olo- tai makuuhuoneeseen sopii paksumpi ja pehmeämpi matto, keittiöön ja eteiseen tiiviimpi ja sileämpi matto. Esimerkiksi ruokapöydän tuolit liikkuvat huonosti maton päällä, jos se on liian pehmeä ja upottava.

Joskus maton paksuus voi olla kriittinen tekijä, kuten meillä eteisessä. Tuulikaapin ja eteisen välisen oven alareuna on niin matalalla, ettei ovi mahdu aukeamaan, jos eteisen matto on liian paksu. Tässäkin olen välttynyt hutiostokselta mallipalojen ansiosta.

Laatu näkyy

Mallipaloista saat osviittaa myös maton laadusta. Mitä napakampi pinta, tiukemmat solmut ja huolitellummat yksityiskohdat, sitä laadukkaampi matto yleensä on. Laadukas matto kestää aikaa ja kulutusta, näyttää hyvältä vielä vuosien tai vuosikymmenien päästä ja säästää pitkällä tähtäimellä kukkaroa ja ympäristöä.

Viime viikkoina olen hypistellyt ja silitellyt kolmea kaunista mallipalaa ja koettanut päättää, minkä maton valitsen eteiseen ja yläkerran välitilaan. Tämän postauksen kuvissa näkyvät Hehku ja Hiillos ovat VM Carpetin uutuuksia, 100-prosenttisia villamattoja ja aivan ihania. Ne ovat pehmeitä, lämpimiä, luonnollisia ja pinnaltaan eloisia, mutta silti harmonisia.

Värivaihtoehdoista valitsin sovitettavakseni Hiilloksesta harmaan ja Hehkusta luonnonvalkoisen ja greigen. Jos tykkäät villamatoista, sinäkin ihastut näihin takuulla. Voit tutustua mattoihin täällä:

VM Carpetin hillitty Hiillos

VM Carpet tyylikäs Hehku

5 hyvää syytä hyödyntää mallipaloja maton valinnassa

  1. Näet maton värin kotona ja voit sovitella sitä sisustukseen. Valo, huonekalut, seinät, lattia ja kaikki muu sisustus vaikuttavat siihen, miltä väri näyttää.
  2. Voit tunnustella materiaalia. Onko se paksu, ohut, pehmeä, kova, sileä, karhea? Onko materiaali sopiva siihen tilaan, johon mattoa kaavailet?
  3. Pääset testaamaan maton paksuutta. Mahtuuko ovi aukeamaan sen päälle?
  4. Saat käsityksen maton laadusta. Vaikuttaako se kestävältä vai rimpulalta, onko se viimeistellyn näköinen vai huolimattomasti tehty?
  5. Säästyt hutiostoksilta ja turhalta rahanmenolta.

Jos kaipaat lisää vinkkejä maton valintaan tai rakastat villaa, lue myös nämä postaukseni:

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *