Millainen sohvakangas kestää kulutusta? Tarkista tämä luku

Onko Martindale sinulle tuttu juttu? Itselläni ei ollut siitä hajuakaan, kun olimme ostamassa sohvaa olohuoneeseen joitakin vuosia sitten. Valitsin kankaan ulkonäön ja hinta-laatusuhteen perusteella.

Valinta osui tuurilla oikeaan. Sohva on nyt viisi vuotta vanha ja kangas on edelleen erinomaisessa kunnossa, ahkerasta käytöstä huolimatta.

Sohvan tai nojatuolin ostamisessa haastavinta on mielestäni juurikin verhoilukankaan valinta. Värejä, materiaaleja ja kuoseja on niin paljon, että pää sekoaa.

Valintaa voi helpottaa miettimällä, millaiseen käyttöön sohva tulee. Tuleeko se olohuoneeseen? Istutaanko siinä monta tuntia päivässä? Peuhaavatko sohvalla sekä lapset että lemmikit? Vai tuleeko sohva tai nojatuoli kenties huoneeseen, jossa sitä käytetään vain harvakseltaan?

Kankaan kestävyyttä voi arvioida ottamalla selvää sen hankauksenkestosta. Siitä kertoo Martindale: mitä korkeampi Martindale-luku, sen kestävämpi kangas.

Joitakin kuukausia sitten olin ostamassa nojatuolia työhuoneen lukunurkkaukseen. Tällä kerralla osasin tarkistaa Martindalen, vaikka olinkin jo tehnyt alustavan kangasvalinnan värin ja kuosin perusteella.

Selvisi, että kankaan Martindale on 60 000 eli erittäin korkea hankauksenkesto! Olin sattumalta iskenyt silmäni samanlaiseen, mutta eriväriseen Colorado-kankaaseen kuin sohvassamme on.

Millainen martindale käy kotikäyttöön?

Martindale-menetelmässä testattavaa kangasta hangataan sen rikkoutumispisteeseen asti. Mitä isomman kierrosmäärän hankausta kangas kestää, sen lujemmasta materiaalista on kyse.

Nyrkkisääntö on, että ”normaaliin” kotikäyttöön riittää yleensä 20 000 kierrosta. Miten se normaali sitten määritellään, sitä en tiedä. Julkisissa tiloissa kankaan tulee kestää vähintään 50 000 kierrosta. Tällainen kangas kestää myös todella vaativaa kotikäyttöä.

Ostamani nojatuoli ei ole työhuoneen lukunurkassa läheskään yhtä kovassa käytössä kuin olohuoneen sohva. Silti tuntuu hyvältä tietää, että kangas on laadukas ja kestävä eikä se nyppyynny. Nyppyyntyminen, Pilling, ilmoitetaan asteikolla 1-5, ja tässä kankaassa se on viisi.

Tärkeitä ominaisuuksia on muitakin

Mutta eiväthän nuo Martindale ja Pilling kaikkea ratkaise. Kyllähän myös kankaan tuntu, pehmeys, värinkesto, likaahylkivyys ja pesuominaisuudet vaikuttavat. Joskus ratkaisevaa voi olla se, onko kangas irrotettavissa ja voiko sen pestä kotikoneessa.

Tekokuitu on huonekaluissa usein kestävämpää ja helpommin huollettavaa kuin luonnonkuitu, kuten puuvilla ja pellava. Luonnonkuitujen etu on taas miellyttävän ylellinen tuntu. Esimerkiksi villa tuntuu ihanalta. Se myös pysyy kauniina pitkään, sillä se hylkii likaa. Rakastan villaa esimerkiksi matoissa ja meillä onkin nykyään lähes pelkästään villamattoja.

Se, millaisen kankaan sohvaansa haluaa, on kuitenkin lopulta makuasia. Valintaa voi helpottaa tai vaikeuttaa se, paljonko rahaa on käytettävissä. Kankaan laatu näkyy usein suoraan hinnassa. Laadukkaasta, kestävästä kankaasta joutuu maksamaan vähän enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.