Millainen sohvakangas kestää kulutusta? Tarkista tämä luku

Millainen kangas kannattaa valita sohvaan tai nojatuoliin? Varsinkin olohuoneen sohva on usein ahkerassa käytössä ja kankaan pitäisi kestää kulutusta.  Huonekalukankaan kestävyyttä voit arvioida ottamalla selvää sen hankauksenkestosta. Siitä kertoo Martindale-luku.

Onko Martindale sinulle tuttu? Itselläni ei ollut siitä hajuakaan, kun olimme ostamassa sohvaa olohuoneeseen viitisen vuotta sitten. Valitsin kankaan ulkonäön ja hinta-laatusuhteen perusteella. Valinta osui tuurilla oikeaan. Sohvakangas on edelleen erinomaisessa kunnossa, ahkerasta käytöstä huolimatta.

Sohvan tai nojatuolin ostamisessa haastavinta on usein juurikin verhoilukankaan valinta. Värejä, materiaaleja ja kuoseja on niin paljon, että pää sekoaa. Näillä vinkeillä helpotat valintaa.

Mihin sohva tulee ja kuka sitä käyttää?

Aloita miettimällä, millaiseen käyttöön sohva tulee. Tuleeko se olohuoneeseen? Istutaanko siinä monta tuntia päivässä? Peuhaavatko sohvalla sekä lapset että lemmikit? Vai tuleeko sohva tai nojatuoli kenties huoneeseen, jossa sitä käytetään vain harvakseltaan? Mitä kovempaan käyttöön kangas tulee, sitä kestävämpää sen pitäisi luonnollisesti olla.

Kankaan hankauksenkestosta kertoo Martindale: mitä korkeampi Martindale-luku, sen kestävämpi kangas. Jos luku ei selviä tuoteselosteesta, kysy myyjältä.

Ostin jonkin aikaa sitten nojatuolin työhuoneen lukunurkkaukseen. Tällä kerralla osasin tarkistaa Martindalen.

Selvisi, että kankaan Martindale on 60 000 eli erittäin korkea hankauksenkesto. Olin sattumalta iskenyt silmäni samanlaiseen, mutta eriväriseen kankaaseen kuin sohvassamme on. Samalla selittyi siis sohvankin hyvä hankauksenkesto.

Millainen martindale käy kotikäyttöön?

Martindale-menetelmässä testattavaa kangasta hangataan sen rikkoutumispisteeseen asti. Mitä isomman kierrosmäärän hankausta kangas kestää, sen lujemmasta materiaalista on kyse.

Nyrkkisääntö on, että normaaliin kotikäyttöön riittää yleensä 20 000 kierrosta –  miten se normaali sitten määritelläänkin. Julkisissa tiloissa kankaan tulee kestää vähintään 50 000 kierrosta. Tällainen kangas kestää myös todella vaativaa kotikäyttöä.

Ostamani nojatuoli ei ole työhuoneen lukunurkassa läheskään yhtä kovassa käytössä kuin olohuoneen sohva. Silti tuntuu hyvältä tietää, että kangas on laadukas ja kestävä eikä se nyppyynny. Nyppyyntyminen, Pilling, ilmoitetaan asteikolla 1-5, ja tässä kankaassa se on viisi.

Tärkeitä ominaisuuksia on muitakin

Mutta eiväthän Martindale ja Pilling kaikkea ratkaise. Myös kankaan tuntu, pehmeys, värinkesto, likaahylkivyys ja pesuominaisuudet vaikuttavat valintaan. Ostopäätöstä tehdessä ratkaisevaa voi olla se, onko kangas irrotettavissa ja voiko sen pestä kotikoneessa.

Tekokuitu on huonekaluissa usein kestävämpää ja helpommin huollettavaa kuin luonnonkuitu, kuten puuvilla ja pellava. Luonnonkuitujen etu on taas miellyttävän ylellinen tuntu. Esimerkiksi villa tuntuu ihanalta. Se myös pysyy kauniina pitkään, sillä se hylkii likaa. Rakastan villaa esimerkiksi matoissa ja meillä onkin nykyään lähes pelkästään villamattoja.

Se, millaisen kankaan haluat sohvaasi, on lopulta makuasia. Valintaan vaikuttaa toki myös se, paljonko rahaa on käytettävissä. Kankaan laatu näkyy usein suoraan hinnassa. Laadukkaasta, kestävästä kankaasta joutuu maksamaan vähän enemmän.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *