Koti myyntiin – hyvä vai huono idea?

Oletko miettinyt, uskaltaako nyt myydä tai ostaa asuntoa? Me laitoimme kotimme myyntiin. Uskon vakaasti, että hyville kodeille riittää kysyntää ja asuntomarkkinoilla alkaa kauppa käydä. Selvä merkki piristymisestä näkyi viimeksi asuntoesittelyssä: porukkaa oli kuin pipoa. 

Uskaltaako nyt myydä tai ostaa asuntoa? Me laitoimme kotimme myyntiin. Uskon vakaasti, että hyville kodeille riittää kysyntää, varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Tiedän kyllä, että asuntokauppa on käynyt viime aikoina hitaasti ja hinnat ovat laskeneet eikä ajankohta ehkä ole paras mahdollinen. Mutta eihän markkina piristy koskaan, jos kukaan ei uskalla tehdä mitään.

Me ajattelimme uskaltaa. Tavoitteenamme ei ole saada maksimaalista voittoa, vaan myydä asunto kelvollisella hinnalla perheelle tai pariskunnalle, joka tarvitsee enemmän tilaa kuin me.

Olen yrittäjänä tottunut ottamaan hallittuja riskejä ja sietämään epävarmuutta. Minussa asuu pieni optimisti: luotan siihen, että elämä kantaa ja asiat lutviutuvat. Teen niin kuin hyvältä ja oikealta tuntuu, en niin kuin muut tekevät, vaikka joutuisin välillä kulkemaan vastavirtaan.

Tässä asiassa täytyy vain olla kärsivällinen ja varautua siihen, että myynti kestää kauemmin kuin kuumina kausina.

Asuntoesittely

Koti myyntiin – hyvä vai huono idea?

Olen tutkinut ja kuulostellut jo jonkin aikaa asuntomarkkinoita, tarjontaa, kysyntää, hintojen kehittymistä ja kiinteistönvälittäjien näkemyksiä. Mies on kerännyt järjestelmällisesti dataa ja laatinut Excelin avulla tilastoja ja hienoja käppyröitä asuntomarkkinoiden tilasta ja trendeistä eri asuinalueilla. En siis ole lähtenyt ihan soitellen sotaan.

Fakta on se, että kotimme kaltaisille, hyväkuntoisille, isoille, kohtuuhintaisille ja hyvällä alueella sijaitseville perheasunnoille on kysyntää. Kilpailua on vähän. Tätä kirjoittaessani koko kaupungissa ei ole myynnissä meidän kotimme lisäksi muita rivitaloasuntoja, joissa olisi viisi huonetta ja keittiö, jotka olisi rakennettu 2000-luvulla, jotka seisoisivat omalla tontilla ja maksaisivat alle 400 000 euroa.

Asunnon vaihtamiseen on mielestäni nyt hyvä tilanne. Tarjontaa on paljon ja kaupat saa tehdä rauhassa. Siinä vaiheessa, kun pattitilanne purkaantuu ja kysyntä räjähtää, alkaa hirveä kilpajuoksu. Nopeat syövät hitaat ja oma suosikkiasunto saattaa mennä sivu suun – jos sellaista edes ehtii löytää, kun kysyntä tulee ennusteiden mukaan ylittämään tarjonnan.

Olen kerran elänyt tuollaisen asuntojen ostoryntäysajan, enkä toista kertaa halua tehdä kauppoja sellaisessa hullunmyllyssä.

Kurkkaa meidän kotiin

Tein asunnosta toimeksiantosopimuksen digitaalisen kiinteistönvälitysliikkeen kautta. Työnjako on se, että asunnon myyjä (minä) hoitaa esittelyt ja kiinteistönvälitysliikkeen tiimi muut markkinointiin ja myyntiin liittyvät asiat ja auttaa kaupanteossa.

Homma pyörähti käyntiin valokuvauksella, ja tietenkin siivouksella.

Asunnostamme tehtiin myös hieno 3D-virtuaaliesittely. Sen avulla voit ”kuljeskella” asunnossa ja tutustua siihen kaikessa rauhassa omalta kotisohvalta. Tästä pääset kurkkimaan kotiimme.

Jos tiedät jonkun, joka haluaisi asua nätissä rivitaloasunnossa, hyvällä, rauhallisella paikalla, metsän reunassa ja kaupungin palveluiden äärellä, toivotan hänet tervetulleeksi tutustumaan kotiimme.

Ostoinnostusta ilmassa

Pidimme ensiesittelyn viikonloppuna. Sääennuste lupasi kurjaa keliä ja takapakkia kevääseen. Olin varma, ettei kukaan viitsi raahautua siinä säässä näytölle.

Kuinka väärässä olinkaan! Tupa oli täynnä asunnosta kiinnostuneita pariskuntia ja perheitä. En ehtinyt kaikkien kanssa edes juttelemaan, kun ihmisiä tuli ja meni ja porukka hajaantui ylä- ja alakertaan. Kiinteistönvälittäjä totesi huomanneensa saman: näytöillä on yhtäkkiä paljon ihmisiä.

Yllätyin ihmisten kiinnostuksesta iloisesti ja innostuin kodin esittelemisestä niin, että saatoin päästä sammakon suustani. Totesin miehelle, että toivottavasti asunto ei mene heti kaupaksi, niin saan pitää vielä lisää esittelyjä.

Tarkemmin ajatellen olisin toki tyytyväinen, jos joku jättäisi nopsaan tarjouksen ja pääsisimme hieromaan kauppoja. Mutta täytyy olla kärsivällinen, sillä meneehän ostopäätöksen tekemiseen aikaa. Ei kai kukaan osta asuntoa kertalaakista.

Kevään tullen asuntokauppa yleensä piristyy. Siihen uskon. Ja kun korkotaso laskee ja ihmiset ryntäävät asuntokaupoille, me olemme siellä jo valmiina myymään ihanan kotimme. Ellei sitä ole silloin jo myyty.

Lue myös tämä postaukseni: Pitäisikö muuttaa pienempään asuntoon?

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Koti myyntiin – hyvä vai huono idea?

  1. Tsemppiä kodin myyntiin – teillä onkin todella kaunis koti !!

    Mukavaa palmusunnuntaita sinulle 🌸

    1. Kiitos paljon. Koetan olla kärsivällinen ja odottaa rauhassa, kun ihmiset harkitsevat.
      Mukavaa viikonloppua ja valoisaa kevään jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *