Uusi pesukone kotiin – varo tätä virhettä

Pyykinpesukoneemme hajosi ja piti ostaa uusi. Uuden pesukoneen hankinta, kuljetus ja asennus on monesti varsinainen jännitysnäytelmä. Koskaan ei tiedä, mikä voi mennä pieleen. Yhtä virhettä olen oppinut kantapään kautta varomaan visusti. Lue tästä, mikä moka voi vaurioittaa pesukonetta jo asennusvaiheessa.

Oletko huomannut, että kodinkoneet hajoavat nopeammin kuin ennen? Hajoilevia ja temppuilevia koneita on meidänkin huushollissamme riittänyt. Eniten harmaita hiuksia ja hermojen kiristymistä on aiheuttanut no frost -pakastin.

Nyt sopimuksensa sanoi irti pyykkikone. Se ehti palvella meitä ahkerasti viitisen vuotta. Välillä mietinkin, kuinka kauan pesukone mahtaa kestää urheilevassa perheessämme. Kone on kovassa käytössä, koska pesen pyykkiä 3-5 kertaa viikossa. Joskus menneinä vuosina, silloin kun meillä ei vielä ollut lapsia, pesukone kesti toistakymmentä vuotta – vanhempieni kone vielä kauemmin, varmaan 30 vuotta.

Monen kodinkoneen elinkaari on tänä päivänä alunperinkin suunniteltu paljon lyhyemmäksi kuin ennen. Puhutaan ”suunnitellusta vanhentumisesta”, joka tarkoittaa tuotteiden käyttöiän tahallista lyhentämistä. Minusta se on epäekologista ja vastuutonta, mutta joidenkin mielestä tavaroiden nopea vaihtuvuus lisää kasvua ja työpaikkoja ja auttaa uusien innovaatioiden kehittämistä. Uudet kodinkoneet ovatkin toki yleensä tehokkaampia ja energiapihimpiä kuin vanhat.

Laakerit irti

Mutta takaisin pyykkikoneeseemme. Se alkoi yhtäkkiä pitää pestessään aivan järkyttävän kamalaa räminää. Pelkäsin sydän sykkyrällä, että koko kone räjähtää. Mutta kone sai kuin saikin pestyä ohjelman loppuun. Sen jälkeen en enää uskaltanut käyttää sitä. Kun pyöritin tyhjää rumpua käsin, kolina jatkui.

Vakuutusyhtiössä arveltiin, että laakerit ovat irronneet. Korjaus tulisi niin kalliiksi ja hankalaksi, että kannattaa ostaa uusi kone. Kun kotivakuutuksen korvauksesta vähennettiin ikävähennykset ja omavastuu, saimme korvausta alle 200 euroa. Sillä ei saa uutta konetta, läheskään, mutta pienikin korvaus lievitti hajoamisesta aiheutunutta pettymystä.

Älä haksahda halvimpaan

Kodinkoneliikkeiden nettisivuja selailemalla löysin melko pian uuden sopivan koneen, joka oli tunnettua merkkiä, kohtuuhintainen (alessa) ja saanut hyviä arvosteluja.

Tunnetut merkit tarjoavat yleensä perusvarmoja laitteita, joihon löytää varaosia helpommin ja pidempään. Ainahan konetta ei voi tai kannata korjata, mutta silloin, kun voi, tällä asialla on merkitystä. Kun tiskikoneemme hajosi jonkin aikaa sitten, se saatiin korjattua kätevästi vaihtamalla muutama pieni osa.

Kaikkein halvimpia koneita en edes harkinnut. Hinnat alkaen -koneet on usein koottu heikkolaatuisemmista osista. Mieti siis, kannattaako ostaa 300 euron pesukone parin vuoden välein vai 500-600 euron kone, joka kestää pidempään? Vielä pidempään kestävän koneen voit saada, jos satsaat koneeseen 800-1000 euroa tai enemmän.

älä tee tätä mokaa

Uuden kodinkoneen kuljetus ja asennus on monesti varsinainen jännitysnäytelmä. Koskaan ei tiedä, mikä voi mennä pieleen – ja monesti on mennytkin. Karsein kokemukseni on ehkä se, kun kuljetustuet unohtuivat paikoilleen pyykkikoneen asennuksen yhteydessä. Tuosta on jo aikaa mutta muistan vieläkin, kuinka villisti pesukone pomppi ympäri kylpyhuonetta ja piti hirveää meteliä, kun pesin pyykkiä sillä ensimmäisen kerran.

Kodinkoneketjujen mukaan kuljetustukien unohtaminen on melko tavallinen asennusvirhe. Ne unohtuvat helposti varsinkin, jos koneen asentaa itse. Käyttöohjeissa on yleensä hyvät ohjeet kuljetustukien poistamiseen, mutta kaikkihan eivät lue ohjeita.

Kuljetustuet lukitsevat rummun ja suojaavat koneen osia vaurioitumiselta kuljetuksen aikana. Jos tukia ei poista ennen käynnistystä, kone voi vaurioitua jopa korjauskelvottomaksi. Kuljetustukia on käsittääkseni erilaisia, mutta ainakin meidän koneissamme ne ovat olleet jättimäisiä ruuveja. Niitä on yleensä 2-4 kappaletta koneen takana ja ne on helppo ruuvailla itsekin irti.

Paras asennuskokemus aikoihin

Tilasin koneen oston yhteydessä Postin hoitaman kotiinkuljetuksen, asennuksen ja vanhan koneen kuljetuksen kierrätykseen. Näissä palveluissa on isoja hintaeroja eri kodinkoneliikkeiden välillä, joten hintoja kannattaa vertailla. Maksoin kuljetus-asennuspaketista kaupunkialueella yhteensä 50 euroa. Joissakin toisissa liikkeissä pelkkä kotiinkuljetus olisi maksanut saman verran ja asennus ja vanhan koneen kierrättäminen siihen päälle. Kalleinta on tilata kuljetus ja asennus erikseen putkiliikkeestä tai vastaavasta.

Laitoin tilaukseen toiveen tai huomautuksen, että pyykkikone tulee yläkertaan ja koneet on roudattava hankalia, kiertyviä portaita pitkin. Ajattelin, että osaavat sitten varautua eivätkä esimerkiksi lähetä vain yhtä asentajaa. Tällä kerralla kaikki menikin nappiin.

Kuljetus tuli ajallaan, tai itse asiassa tunnin etuajassa. Sovimme siitä kuljettajan kanssa puhelimitse. Asentajat olivat todella ripeitä. He roudasivat vanhan koneen ulos muutamassa minuutissa hankalista portaista huolimatta ja seiniä tai lattioita kolhimatta – sitä olin jännittänyt etukäteen. Yhtä nopeasti he kiikuttivat uuden koneen yläkertaan ja asensivat sen paikoilleen. Sen jälkeen kaverit testasivat vielä, että kone ja liitännät toimivat asianmukaisesti.

Koko homma oli hoidettu noin vartissa. Postia parjataan usein, mutta itse annan Postin kuljetus- ja asennuspalvelulle tästä keikasta täyden kympin. Tämä oli onnistunein asennuskokemukseni aikoihin.

Nyt on ihanaa pestä pyykkiä uudella koneella. En ole pystynyt pesemään pyykkiä kahteen viikkoon ja pyykkivuori on korkea. Osaan arvostaa toimivaa pesukonetta taas ihan eri tavalla. Toivottavasti tämä kone kestää kauemmin kuin sen 4-5 vuotta, mikä isojen kodinkoneiden pitäisi vähintään kestää.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Uusi pesukone kotiin – varo tätä virhettä

  1. Meillä on pyykinpesukone pyörittänyt pyykkiä viikoittain jo yli 20 vuotta ja edelleen puhdasta tulee. Bosch-merkkinen pesukone ja kuivuri. Lienee sunnuntai kappaleeet :-).

    1. Onpa kiva kuulla, että noinkin kestäviä pesukoneita on vielä. Aiemminhan tuo oli oikeastaan normi, että sama kone pyöritti pyykkiä vuosikymmenestä toiseen. Ja muutkin kodinkoneet olivat todella kestäviä. Vanhemmillani on varmaan tallella sama imuri, jolla he ovat imuroineet niin kauan kuin muistan, lapsuudestani lähtien. Tuntuu, että vähän kaikki tehdään nykyään heppoisemmin.
      Mukavia pyykkäyshetkiä ja iloista kevään odotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *