Viisi vinkkiä työhuoneen valaistukseen

Kaupallinen yhteistyö: Nettilamppu.fi

Sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä

Valaisimet ovat iso osa sisustusta, ja etenkin työhuoneessa myös tärkeitä työtehon kannalta. Yhden yleisvalon varaan ei kannata työhuoneen valaistusta ja tunnelmaa jättää, Virittele huoneeseen mieluummin useita valonlähteitä. Hyvä valaistus tekee etätyöskentelystä miellyttävämpää ja sujuvampaa.

Teetkö töitä kotona? Minä teen, ja siksi olen halunnut sisustaa itselleni toimivan ja viihtyisän työhuoneen. Prosessi on ollut pitkä ja huone on valmistunut pala palalta. Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä, olen saanut huoneen valaistuksen kuntoon.

Työhuoneessa on hyvä olla kunnollinen, tasainen ja häikäisemätön yleisvalo, mutta yksinään se ei riitä. Ajatus yhdestä, koko huoneen valaisevasta valaisimesta kannattaa unohtaa siksikin, että se tekee tilasta helposti kalsean.

rakenna viihtyisä valaistus useilla valaisimilla

Valaistuksesta saa mukavasti muunneltavan, kun valo tulee useista valonlähteistä, luonnonvaloa unohtamatta. Huoneeseen voi luoda erilaisia valopisteitä yhdistelemällä katto-, pöytä-, lattia- ja/tai seinävalaisimia. Useampien valokeitaiden avulla saat valoa sinne, missä sitä milloinkin tarvitset. Kerroksellisuus tuo tilaan myös syvyyttä ja tunnelmaa.

Omassa työhuoneessani on yksinkertaisen, pallomaisen kattovalaisimen lisäksi Northernin Buddy-valaisimet, lattia- ja pöytävalaisin. Molempia on useita eri värejä, mutta meille valitsin valkoiset.

Tilasin valaisimet Nettilamppu.fi:stä. Vaikka valikoima on siellä valtava, minun oli melko helppoa löytää mieleiseni ja toiveitani vastaavat valaisimet. Sivustolla on näppärä suodatustoiminto, jonka avulla valaisimia voi hakea esimerkiksi tyylin, tyypin, huoneen, värin, muodon tai materiaalin mukaan.

Valitse valaisimet sisustustyylisi mukaan

Kun työtila on kotona, sen on hyvä sulautua osaksi kodin sisustusta. Harva tuskin haluaakaan, että työhuone muistuttaa toimistoa kalustukseltaan, valaistukseltaan tai tunnelmaltaan. Itse käytän työhuoneen sisustamisessa samoja materiaaleja, värejä, tyyliä ja muotokieltä kuin muuallakin kodissamme.

Jos tavoittelet kotiisi esimerkiksi retroa tai modernia tunnelmaa, kannattaa valita myös valaisimet saman tyylin mukaan. Tai jos tykkäät kodikkuudesta, voit käyttää kodinomaisia valaisimia myös työhuoneessa. Kyse on kuitenkin lopulta makuasiasta. Tärkeintä on, että valaisimet miellyttävät omaa silmää.

Panosta tehokkaaseen työvalaisimeen

Kotitoimiston työpöydälle sopii mainiosti valaisin, joka säätyy eri asentoihin. Näin valo on helppo suunnata sopivasti ja niin, ettei valo häikäise. Omassa työpöytävalaisimessani on kääntyvä varjostin. Valaisin on maalattua terästä ja se on muotoiltu näppärästi niin, että jalustassa voi säilyttää kyniä tai muita pikkutavaroita.

Työpöytävalaisimen pitäisi olla suhteellisen tehokas, jotta silmät eivät rasitu ja työskentely sujuu jouhevasti ja mukavasti. Lukemiseen ja koneella työskentelemiseen suositellaan valkoista valoa, joka on värilämpötilaltaan 3000–4000 kelviniä.

Jos olet oikeakätinen, työvalo kannattaa sijoittaa ylävasemmalle. Jos olet vasenkätinen, sijoita työvalo yläoikealle. Näin käden varjo ei häiritse ja työpöytä säilyy hyvin valaistuna.

Työpisteen voi toki valaista myös lattia- tai seinävalaisimella. Itselläni pöytävalaisin toimii parhaiten, koska työpöytäni on korkeussäädettävä ja valaistuksen pitää osua kohdilleen sekä istuessa että seisoessa.

korosta kauniita yksityiskohtia lattia- tai seinävalaisimella

Valaisemisen lisäksi valaisimet luovat huoneeseen viihtyisyyttä ja tunnelmallisuutta. Itse tykkään erityisesti kodikkaista lattiavalaisimista.

Työhuoneeni lukunurkkauksessa on nykyään edellä mainitsemani Buddy-lattiavalaisin. Ihastuin valaisimen siroon, ajattomaan muotoiluun heti, kun näin sen. Valaisin on himmennettävissä ja varjostinta voi säätää eri suuntiin.

Pidän lattiavalaisinta päällä suuren osan illasta, pimeään aikaan myös päivällä, ja useimmiten kohdistettuna seinällä olevaan tauluun. Toki jos istun lepotuolissa ja tarvitsen valoa lukemiseen, suuntaan valon siihen.

Kohdistettavat lattia- tai seinävalaisimet ovat omiaan korostamaan maalauksia, valokuvia, huonekaluja, mitä tahansa suosikkiesinettäsi. Jos huoneessa on jo jokin katseenvangitsija, kuten meillä tuo taulu, kannattaa mielestäni valita valaisin, joka ei ole liian huomiota herättävä. Silloin se täydentää ja korostaa taulua mutta ei kilpaile huomiosta. Buddy on mielestäni juuri sopivan pelkistetty ja hillityllä tavalla tyylikäs.

muista myös sopiva polttimo

Kun ostat valaisimen, hanki siihen samalla sopiva polttimo. Oikein valittu polttimo on valaisimen sydän. Kiinnitä huomiota etenkin polttimon tehoon, värilämpötilaan sekä värintoistokykyyn. Nykyaikaiset ledit ovat pitkäkestoisia ja kuluttavat niukasti sähköä.

Jos polttimon tai valaisimen valinta tuntuu vaikealta, kysy neuvoa. Itse olen saanut hyviä neuvoja Nettilamppu.fi:stä. Vaikka yritys on saksalainen, me suomalaiset voimme asioida suomenkielisellä sivustolla.

*Tutustu Nettilamppu.fi:n valikoimaan täällä. Millaista valaisinta haetkaan, täältä löydät varmasti mieleisiäsi.

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Viisi vinkkiä työhuoneen valaistukseen

    1. Kiitos paljon! Verhot ovat Vallilan ja ostin ne ehkä viitisen vuotta sitten heidän verkkokaupastaan (vai olikohan se Kodin Ykkösestä?). Taulu on Virpi Mäkisen maalaama. Hänen sivunsa / kauppansa löytyy osoitteesta keltainenkeinutuoli.fi.
      Mukavaa kevättalven jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *