Näppärät niksit ikkunanpesuun

Siihen, milloin, miten ja kuinka usein ikkunat kannattaa pestä, ei liene yhtä oikeaa vastausta. Itse tykkään pestä ikkunat kerran vuodessa. Yleensä teen sen kesällä pahimman siitepölykauden jälkeen. Vanhat hyvät konstit ovat mielestäni parempia kuin pussillinen uusia. Katso tästä näppärät niksit ikkunanpesuun.

Omasta mielestäni paras nyrkkisääntö on pestä kodin ikkunat silloin, kun ne näyttävät likaisilta. Ikkunoiden peseminen kunnolla kerran vuodessa riittää hyvin meille, ja uskoakseni useimmille muillekin.

Voihan ikkunat toki pestä kaksi tai vaikka kolmekin kertaa vuodessa, jos nauttii ikkunoiden puunaamisesta. Minä en nauti. Vitkuttelen ja veivaan asiaa viikkokausia, kunnes lopulta tartun ikkunanpesimeen. Tavallisesti tämä tapahtuu kesällä, kun pääsen sopivaan mielentilaan. Oma siivoustapani perustuu muutenkin paljolti inspiraatioon ja ”pätkäsiivoamiseen”.

Tee tilaa ikkunan eteen

Sinänsä ikkunoiden peseminen on ihan mukavaa puuhaa. Ikävintä on huonekalujen siirteleminen ikkunoiden edestä ja tilan raivaaminen. Kauhistukseni on tietokonepöytä lukuisine laitteineen ja johtoineen. Ikkunat on huomattavasti helpompaa pestä niissä parissa huoneessa, joissa ikkunan edessä on lähes vapaata tilaa.

Ennen ikkunoiden pesua on, tai olisi, suositeltavaa imuroida sälekaihtimet harjassuulakkeella. Tunnustan, että lintsaan tässä aika usein. Imuroin kaihtimet mieluummin joskus muulloin. Ikkunoiden pesu on ihan tarpeeksi työlästä muutenkin.

Valitse puolipilvinen pesupäivä

Tein kerran sen virheen, että pesin ikkunoita lämpimänä kesäpäivänä auringonpaisteessa. Aurinko porotti suoraan, silmiä häikäisi, oli kuuma ja jouduin olemaan kuivauksen kanssa todella vikkelä.

Kaunis, lämmin päivä ei olekaan paras ikkunanpesuun, vaikka se houkutteleva onkin. Ikkunat kuivuvat auringossa turhan nopeasti ja ikkunoihin jää helposti rantuja. Paras sää ikkunoiden pesuun on leuto, puolipilvinen ja mielellään tuuleton. Myös tuuli voi kuivattaa ikkunan liian nopeasti.

Älä lotraa liikaa tiskiainetta

Olen joskus pessyt ikkunat höyrypesurilla, mutta se ei lopulta ollut minun juttuni. Olihan se ekologista ja hygieenistä, mutta isohkon laitteen ja 100-asteisen höyryn kanssa pelaaminen ikkunoiden ja huonekalujen välissä vaati vähän taiteilua. Palasin takaisin vanhoihin hyviin konsteihin. Ikkunoiden pesuun riittävät yksinkertaiset välineet: ämpäri, ikkunanpesin, ikkunalasta ja liina sekä ikkuna-avain ikkunoiden aukomiseen.

Pesuaineeksi sopii lämmin vesi, johon on lorautettu muutama tippa käsitiskiainetta. Liikaa astianpesuainetta ei kannata käyttää, ettei ikkunaan jää saippuajälkiä eikä ikkunaa tarvitse erikseen huuhtoa. Puolikkaaseen sangolliseen riittää pari tippaa. Pesuveteen voi lorauttaa myös pienen tilkan etikkaa, joka kirkastaa ikkunalasit.

Kokeilin tällä kerralla osaan ikkunoista suihkutettavaa ikkunanpesuainetta ja hyvin sekin tuntui toimivan. Jos ja kun ikkunoita on paljon, tulee kuitenkin huomattavasti edullisemmaksi käyttää vettä ja tiskiainetta. Ikkunasuihke sopii paremmin yksittäisten ikkunoiden tai peilien puhdistamiseen.

Muista vaihtaa pesuvesi tarpeeksi usein, ettet levitä edellisistä ikkunoista irronnutta likaa seuraaviin.

Pese ylhäältä alas

Sitten vain mikrokuituliina tai ikkunanpesin pesuveteen ja ikkunaa pesemään. Koska vesi valuu alaspäin, pesu kannattaa aloittaa ikkunan yläreunasta. Tyyli on vapaa, mutta tärkeää on pestä koko ikkuna niin, että lasi jää melko kosteaksi.

Lastalla kuivaamisessa yksi suosii vaakavetoja ja toinen pystysuuntaa. Kuivaaminen onnistuu molemmilla tavoilla. Kuivaa ikkunat yhdensuuntaisin vedoin ja pyyhkäise lasta jokaisen vedon jälkeen liinalla, niin ikkunaan jää vähemmän jälkiä.

Kuivaa vaikka harsolla tai suodatinpussilla

Kuivaa lopuksi ikkunan nurkat ja reunat liinalla tai vaikkapa Marttojen niksin mukaisesti suodatinpussilla. Kuivaa myös karmit.

Itse käytän kuivaamiseen harsoja. Olen säilyttänyt lasten vauva-ajoilta jääneet harsot varta vasten, sillä ne ovat mainioita siivousliinoja, kestäviä, imukykyisiä ja helppoja pestä. Sain vinkin aikoinaan eräältä siivoojalta.

Urakan jälkeen on hyvä mieli ja voi onnitella itseään. Voit viettää vaikka rentouttavan teehetken täydellisen teekupposen äärellä, katso ohjeet täältä. Vai oletko enemmän kahvi-ihmisiä?

Kun ikkunat ovat kirkkaat, koko koti tuntuu taas valoisammalta!

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Näppärät niksit ikkunanpesuun

 1. Monet vanhat konstit parempia kuin pussillinen uusia 😅
  Lohduttava kirjoitus:
  – vähällä selviää
  – vanhoilla välineillä pärjää, ei
  tarvitse ostaa siivouzkomeroa
  pullolleen vempaimia.

  Kiitos kannustuksesta, vähälläkin pärjää ja olet onnellisempi kun et seuraa uutuus tuotteita 💕

  1. Hei!
   Kiitos kommentistasi. Onpa kiva kuulla, että koit postaukseni hyödylliseksi ja kannustavaksi. Nykyään on tosiaan niin paljon kaikenlaisia vempaimia ja härpäkkeitä ja siivoukseenkin monenmoisia tuotteita ja aineita, että meinaa mennä pää pyörälle. Perinteinen konsti pestä ikkunat on minusta silti paras. Miksi vaihtaisinkaan, kun se toimii hyvin.
   Hyvää syksyn jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *