Päiväretki Inkoon idylliseen Barösundiin

Vietimme elokuisen lauantaipäivän Inkoon merellisissä maisemissa ja tutustuimme Barösundiin. Se on idyllinen veneilykohde, mutta Orslandetin saareen pääsee pyrähtämään näppärästi myös autolla lossin kyydissä. Lossille hurauttaa Helsingin keskustasta noin tunnissa, joten paikka on mainio päiväretkikohde pääkaupunkiseutulaisille ja miksei muillekin. Onko tämä sympaattinen saaristokohde sinulle tuttu?

Elokuu on hellinyt meitä upeilla veneilysäillä, aurinkoisilla ja tyynillä. Mutta olipa sää kuinka hyvä tahansa, meno merellä hiljenee, kun koulut alkavat ja ihmiset palailevat töihin. On rauhallisempaa vesillä ja satamissa ja laitureissa enemmän tilaa kuin kesä-heinäkuussa.

Kauniin sään innostamina teimme päiväretken Inkoon Barösundiin, jossa en ollut käynyt koskaan aikaisemmin. Mies oli vieraillut Barösundin vierasvenesatassa joskus yli kymmenen vuotta sitten. Orslandetin saaressa sijaitseva satama oli silloin kuulemma palveluiltaan niukka, eikä siellä ollut ”oikein mitään”.

Nykyään satama-alue punaisine rakennuksineen on todella idyllinen ja vilskettä riittää varsinkin kesäisin, kun veneilijät, mökkeilijät ja muut vierailijat hyörivät siellä. Barösundiin voi tehdä retken myöa ilman venettä. Mantereelta pääsee autolla siltaa pitkin Barölandetin saareen ja sieltä lossilla Orslandetin saareen, johon mekin siis rantauduimme.

Lossimatka on lyhyt, vain vajaat 300 metriä. Lossi näyttää liikennöivän 10-30 minuutin välein aamusta suunnilleen iltakymmeneen – tsekkaa aikataulut täältä. Lossille hurauttaa autolla esimerkiksi Helsingin keskustasta noin tunnissa, joten Baräsund on mainio päiväretkikohde pääkaupunkiseutulaisille ja miksei muillekin.

Barösund on noin kuuden kilometrin pituinen, kapeahko salmi Inkoon saariston pohjoisosassa, Barölandet- ja Orslandet-saarten välissä. Se on kesäisin suosittu ja vilkkaasti liikennöity. Väylää pitkin pääsee esimerkiksi Inkoosta Tammisaareen. Barösundin kautta venematka lyhenee roimasti verrattuna siihen, että kaikki saaret pitäisi kiertää ulkomeren kautta. Ja onhan salmi myös mukavan suojaisa.

Mitä nähtävää ja koettavaa Barösundin satamassa on?

* Satama-alue punaisine rakennuksineen on ihanan idyllinen ja sympaattinen. Täällä on kiva kuljeskella, ihailla merimaisemia ja katsella vilskettä satamassa ja väylällä. Koiratkin viihtyivät mainiosti. Vierasvenesatamassa on 50 venepaikkaa, ja ainakin elokuisella lauantaina vapaita paikkoja oli paljon ja rantautuminen onnistui helposti.

* Vanhassa kyläkoulussa sataman liepeillä toimii nykyään suosittu saaristolaisravintola Scola. Se mainostaa tarjoilevansa laadukasta ruokaa, joka on valmistettu vastuullisesti tuotetuista lähiseudun raaka-aineista. Ruoka olikin herkullista, ja kohtalaisen hintavaa.

Mutta kaupan päälle saa upeat näköalat. Ravintolan terassilta aukeaa nimittäin huikea näköala Barösundin salmeen ja vastakkaisen saaren lossirantaan. Terassilta on helppo hilpaista kalliolle kuljeskelemaan ja sinnehän voi toki mennä, vaikkei ravintolassa söisikään. Pöytä kannattaa ainakin kesän vilkkaina kuukausina varata etukäteen, jos mielit syömään. Meillä ei varausta ollut, mutta hyvällä tuurilla pääsimme terassille syömään.

* Sataman läheisyydessä on BaRök-kalansavustamo, jossa myydään savustettua suomalaista kalaa, kuten kirjolohta, siikaa ja muita kalalajeja riippuen päivän saaliista. Voit ostaa sieltä mukaasi myös saaristolaisleipää ja muita saariston herkkuja. Savustamo ei ole joka päivä auki, joten tarkista aukioloajat etukäteen.

Satama-alueella on myös pieni kyläkauppa, kesäkahvila ja satamapuoti, jossa on myynnissä vaatteita ja monenlaita persoonallista pientavaraa.

* Jos haluat lähteä tutkimaan Orslandetin saarta pidemmälle, voit vuokrata polkupyörän satamakonttorista tai ravintolasta.

* Voit myös yöpyä saarella, jos viihdyt siellä pidempään. Vanhaan kyläkouluun rakennettu majatalo Villa Sofia näyttää ainakin ulkoapäin superidylliseltä ja kodikkaalta. Saunan ystäville on tarjolla makoisia löylyjä kammisavusaunassa. Itseni kaltaista luonnonvesiuimaria kiinnostaa etenkin se, että saunasta pääsee kipaisemaan alas merenrantaan uimalaiturille.

Vaikka kuumin kesä alkaa olla ohi, kauniita, aurinkoisia reissailusäitä riittää vielä pitkälle syksyyn. Me ainakin aiomme vielä tehdä pieniä retkiä sekä veneellä että asuntovaunulla, kunhan työt ja muu kalenterin täyte sen sallivat. Ja asuntovaunullahan voi reissata myös talvella. Pieni irtiotto, vaikka vain vuorokaudeksi, silloin tällöin tekee niin hyvää!

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Päiväretki Inkoon idylliseen Barösundiin

    1. Juu, kannattaa merkata muistiin. Ainakin itse tykkäsin kovasti paikan tunnelmasta ja maisemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *