Paljonko jouluvalot kasvattavat sähkölaskua?

Jouluvalot ovat mielestäni joulunajan kauneimpia koristeita, sisällä ja ulkona. Valot piristävät pimeydessä, ilahduttavat mieltä ja luovat ihanaa, kodikasta joulutunnelmaa. Mutta kuinka kalliiksi jouluvalojen käyttö tulee? Lue tästä, jos olet miettinyt samaa kuin minä.

Virittelen jouluvalot paikoileen yleensä joulukuun alussa. Laitan kynttelikön ikkunalle, räystäsvalosarjan ulko-oven portaiden päälle, valopensaan kukkapenkkiin ja sydänvalosarjan rönsyilemään isoon lasivaasiin olohuoneeseen.

Jouluvalot ovat mielestäni joulunajan kauneimpia koristeita, sisällä ja ulkona. Ne piristävät pimeydessä, ilahduttavat mieltä ja luovat ihanaa, kodikasta tunnelmaa. Niiden lisäksi en paljon muuta joulukoristelua kaipaakaan: muutaman joulukasvin, piparitalon ja aattona punaisen pöytäliinan ruokapöytään.

Jouluvalot ovat meillä päällä käytännössä kaiken aikaa vähintään loppiaiseen asti. Nyt kun sähkönhinta puhuttaa jatkuvasti, olen alkanut miettiä, tuleeko tammikuussa ikävä yllätys, kun avaan sähkölaskun. Oletko sinä ajatellut, paljonko jouluvalot kuluttavat sähköä ja kuinka kalliiksi niiden käyttäminen tulee?

Toisaalta, monien jouluvalojen teho on hyvin maltillinen. Useimmat kaupoissa myytävät jouluvalot ovat nykyään led-valoja ja ne ovat erittäin energiapihejä. Jos kotonasi sen sijaan on vanhoja, hehkulampullisia valosarjoja, ne kannattaa vaihtaa kipinkapin led-valoihin.

Pakkauksen kyljessä pitäisi näkyä sähkönkulutus watteina, mutta aina sitä ei kerrota. Lukemat ovat joka tapauksessa niin pieniä, että harva niitä varmaan edes tutkailee. Motivan mukaan useimpien led-valosarjojen ja joulykynttelikköjen teho on noin 0,5–6 wattia yhtä lamppua kohden.

Valot päällä kolme kuukautta – mitä maksaa?

Jos sytytät valot itsenäisyyspäivänä 6.12. ja pidät niitä päällä jatkuvasti maaliskuun puoliväliin saakka, valot palavat yhteensä sata vuorokautta. Jos valosarjassasi on kahdeksan 0,5 Watin lamppua ja sähkönhinta on 20 senttiä per kilowattitunti, maksat valojen käytöstä vaivaiset 25 senttiä sadalta päivältä. Ajattele! Se on niin vähän, että naurattaa.

Sähköä kuluu luonnollisesti sitä enemmän, mitä enemmän valosarjassa on tehoa ja lamppuja. Jos valosarjassasi on 80 suurempitehoista kuuden watin lamppua ja sähkönhinta on edelleen 0,20 e/kWh, valojen käyttö maksaa 2,90 euroa sadassa päivässä. Ei sekään päätä huimaa.

Jos sähkön hinta onkin 40 senttiä kilowattitunnilta, jouluvalojen käyttö maksaa tuplasti sen, mitä edellisissä laskelmissa. Harvoin sähkönhinta kuitenkaan pysyy sataa päivää yhteen menoon niin korkealla.

Vanhoista hehkulampuista koostuvien valosarjojen sähkönkulutus on aivan toista luokkaa kuin ledien, ja sähkölasku voi nousta sadan päivän käytössä useisiin kymmeniin euroihin, jopa yli sadan euron. Jos haluat pitäytyä vanhoissa, enemmän kuluttavissa koristevaloissa, kannattaa käyttää ajastinta tai käydä sammuttelemassa valot itse yöksi,  ja siksi ajaksi, kun olet pois kotoa.

Luin muuten, että vartin lämmin suihku kuluttaa enemmän sähköä kuin koko talven päällä pidetyt jouluvalot – tosin kaukolämpötalossa asuvien sähkölaskuun lämmin suihku ei suoraan vaikuta. Jos siis nautit jouluvaloista, anna palaa vaan!

Haluatko kuitenkin säästää?

* Kun ostat jouluvaloja, tarkista, että niissä on led-lamput. Vielä parempi on, jos valoissa on ajastin. Sillä voit säätää helposti, koska valot ovat päällä ja koska pois päältä. Näppärä on myös pistorasiaan asennettava kauko-ohjattava vastaanotin, jolla voit sammuttaa useat valot kerralla.

* Sammuta jouluvalot osaksi vuorokautta ja pidä ne päällä silloin, kun niistä on eniten iloa. Päivän valoisampana aikana ja keskellä yötä niistä on harvemmin iloa. Motiva suosittelee sammuttamaan kaikki ylimääräiset sähkölaitteet, myös jouluvalot, ”korkean kulutuksen” ajaksi, eli arkisin kello 8–10 ja 16–17.

* Sammuta yksi pöytä-, lattia- tai kattovalaisin aina, kun laitat jouluvalot päälle. Näin nipistät kulutuksesta toisaalla, kun lisäät toisaalla.

jouluvalot

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *