Pelkistetty joulu: 5 helppoa & edullista konstia koristaa koti

Meidän joulumme ovat muuttuneet vuosien myötä yhä minimalistisemmiksi. En kaipaa joulutunnelman luomiseen runsaita koristeita, kirkkaita värejä tai pursuavia pakettikoreja. Nautin siitä, kun koti on joulunakin melko pelkistetty ja harmoninen. Vähemmän on enemmän, ja tunnelman taikomiseen riittävät muutamat pienet asiat. Poimi tästä viisi helppoa ja edullista tapaa koristaa koti jouluiseksi.

Ostin tänään vuoden ensimmäisen joulukukan, valkoisen joulutähden. Tykkään tähden valkoisesta versiosta jo lähes yhtä paljon kuin ikisuosikistani amaryllisestä.

Tiedätkö muuten, mitkä ovat suosituimpia joulukukkia, joita kotiimme kiikutamme? Ykkönen on, kuinka ollakaan, joulutähti, kakkonen hyasintti ja kolmas amaryllis. Plantagenin tämänvuotisen trendiraportin mukaan 39 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että joulukukat luovat parhaiten joulutunnelmaa kotiin.

Kukat ovat niitä harvoja asioita, joita ostan jouluksi – ruokien lisäksi tietysti. En kaipaa joulutunnelman luomiseen runsaita koristeita, kirkkaita värejä tai pursuavia pakettikoreja. Nautin siitä, kun koti on joulunakin melko pelkistetty ja harmoninen. Tykkään esimerkiksi luonnonäheisistä harmaan, beigen, ruskean ja vihreän sävyistä enemmän kuin joulunpunaisesta. Jonkin yksittäisen punaisen jutun voin kelpuuttaa. Esimerkiksi punainen amaryllis on upea ja säväyttävä katseenvangitsija.

Vähemmän on mielestäni enemmän, ja tunnelman taikomiseen riittävät muutamat pienet asiat. Tuleva joulu onkin monessa kodissa pelkistetympi kuin aiemmin. Minimalismin suosion lisäksi joulua hillitsevät nykyinen taloustilanne, leikkaukset ja hintojen nousu. Luulen, että useimmat eivät enää edes halua tavoitella yhtä yltäkylläistä ja tuhlailevaa joulua kuin joskus aiemmin.

Eikä joulutunnelman luomiseen tarvitakaan suurta budjettia ja kovaa ponnistelua. Kotiin saa lämpimän, kutsuvan ja jouluisen tunnelman pienilläkin asioilla.

Poimi tästä viisi helppoa ja edullista tapaa koristaa koti jouluiseksi.

Viritä jouluvalot

Kaiva kaapista edellisen vuoden jouluvalot tai osta uudet led-valot. Ne eivät maksa maltaita ja niitä myydään joulun tienoilla usein alehinnalla. Varsinkin joulunpyhien jälkeen voit tehdä edullisia hankintoja seuraaviksi jouluiksi. Led-valot ovat energiapihejä eivätkä liiemmin kasvata sähkölaskua.

Laita led-kynttelikkö ikkunalle. Ripusta valot hyllyn päälle, ikkunan tai peilin ympärille, aseta ne lasimaljakkoon tai kiedo havukranssin ympärille. Piristä valoilla parveketta, terassia, ulko-oven ympäristöä tai pihalla olevia kasveja. Vain mielikuvitus on rajana. Makuasia on, montako valoa haluat, yhden vai useamman.

Jouluvalot ovat mielestäni joulunajan kauneimpia koristeita. Valo piristää pimeydessä, ilahduttaa mieltä ja luo ihanaa, kodikasta tunnelmaa. Tykkään itse hillityistä valoista, en monivärisistä tai vilkkuvista. Lämmin valkoinen tuntuu talven koleudessa kodikkaammalta kuin kylmä valkoinen.

Ledien lisäksi kynttilät ovat ihania, mutta niitä polttelen vain ulkona. Joskus saatan hetken polttaa kynttilää sisällä kuvaustunnelmaa luodakseni. Ripustan joululyhdyn kynttilöineen ulko-oven pieleen ja siinä se toivottaa oman väen ja vieraat lämpimästi tervetulleeksi.

Keksi kuuselle korvike

Kuulutko niihin ihmisiin, joiden mielestä jouluna pitää olla joulukuusi? Aito kuusi oli minulle aiemmin ehdottoman tärkeä, mutta sittemmin meillä on ollut erilaisia kuusen korvikkeita. Kuusen virkaa on toimittanut esimerkiksi keittiön ikkunan edessä kasvanut tuija, jonka koristelin valoilla varmaan kymmenenä jouluna. Se oli helppoa ja huoletonta, ei ollut kuusen roudausta eikä varisevia neulasia. Valitettavasti tuo tuija jouduttiin kaatamaan.

Yhtä hyvin voit koristella vaikka omenapuun tai jonkin pensaan pihalta. Voit myös ripustaa kuusenkoristeita kotisi viherkasveihin tai hommata joulukuusen tilalle minkä tahansa havukasvin, esimerkiksi ruukussa olevan kartiokuusen, sypressin tai katajan. Ne ovat isoa joulukuusta vaivattomampia, niihin riittää vähempi koristemäärä ja kasvin voi helposti kiikuttaa myös terassille tai parvekkeelle.

Joulu voi olla hyvä ja tunnelmallinen ilman kuustakin. Olen joskus käynyt poimimassa havunoksia maljakkoon ja ripustanut niihin pari koristepalloa. Tänä vuonna ajattelin keskittyä joulukukkiin. Miltä kuulostaisi vaihteeksi vähän erikoisempi, pinkin värinen joulutähti? Tai herkkä jouluruusu amarylliksen, hyasintin tai joulutähden sijaan tai kaveriksi?

Askartele itse

Paperitähdet ovat joulun klassikkokoristeita ja aina yhä tyylikkäitä. Niitä on helppoa askarrella itse. Vai leikkelisitkö lumitähtiä ikkunaan? Ehkä sinäkin askartelit niitä lapsena jouluisin. Minusta oli aina yhtä jännittävää avata tähti ja nähdä, millainen siitä sillä kerralla tuli. Helpon paperitähtiohjeen löydät esimerkiksi Idahhhin blogista.

Luonnonmateriaalit, kuten havut, kävyt, oksat ja sammal sopivat upeasti joulun koristamiseen. Käytä niitä koristeina sellaisenaan, näpertele kranssi valmiin kranssipohjan päälle tai tee matalaan keraamiseen kulhoon asetelma hyasinteista. Istuta usempi hyasintti vieretysten, peitä sipulit sammaleella ja nakkaa päälle pieniä käpyjä. Yksinkertaista ja kaunista!

Leivo joulun tuoksu

Joulun tunnelmaan kuuluvat ehdottomasti tuoksut. Parasta on, kun kotona tuoksuu taatelikakku tai muu perinteinen joululeivonnainen.

Pipareista tulee ihana tuoksu, ja jo pelkästään se on hyvä syy ryhtyä leipomaan. Meillä on ollut tapana leipoa lasten, nykyisin nuorten, kanssa jouluksi piparimökki. Se tuoksuu huumaavasti olohuoneessa läpi joulun, sillä murramme sen parempiin suihin vasta loppiaisen tienoilla. Alla olevassa kuvassa näkyvän mökin rakenteli lukiolaispoikamme.

Jos et halua leipoa, saat jouluntuoksua kotiin helposti, kun kuumennat glögiä tai keität kanelitankoja, neilikkaa, inkivääriä ja muita mausteita kattilassa vedessä.

Kääriydy villaan

Mikäpä olisi kodikkaampaa kuin kääriytyä villaviltin alle joululeffoja katselemaan. Pehmoinen, lämmin villa sopii ihanasti joulunaikaan. Heittele villaisia tyynyjä ja vilttejä sohvalle, nojatuoliin ja sängyn päälle. Valitse lämpimiä ja pehmeitä sävyjä, kuten tummanharmaata, beigeä, punaista, vihreää.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *