Arjen parhaat säästövinkit – näin meidän kotona säästetään satasia

Arkisilla valinnoilla voi osittain vaikuttaa siihen, kuinka hintojen nousu kurittaa omaa taloutta. Lue vinkit, miten meidän perheessä saadaan rahat riittämään, kun kaikki kallistuu.

Muistatko, paljonko suosikkijuustosi, kahvi tai kananmunat maksoivat viime vuonna tähän aikaan? Ruoka on kallistunut ennätysvauhtia, nopeammin kuin 2000-luvulla kertaakaan. Ja sen huomaa omassa lompakossa, tai pikemminkin tilillä. Raha hupenee niin haipakkaa, että päätä huimaa.

Asiaa ei auta yhtään se, että kaikki muukin on kallistunut: bensa, sähkö, palvelut, harrastukset, kodinkoneet, valaisimet, kasvit, huonekalut, rakentaminen, remontoiminen, asuminen ylipäätään.

En ihan heti keksi mitään, mikä ei olisi kallistunut. Paitsi meidän perheen puhelinliittymät. Ne maksavat tasan saman verran kuin viime vuonna, kiitos määräaikaisten ja kohtuuedullisten liittymäsopimusten. Jos et muuten ole kilpailuttanut liittymääsi, suosittelen tekemään sen. Myös vakuutukset kannattaa kilpailuttaa. Itse säästin viimeksi sievoisen summan kaskovakuutuksesta, kun tartuin edullisempaan tarjoukseen.

Jotta sama raha riittäisi talouden pyörittämiseen, on oltava entistä tietoisempi siitä, mihin rahaa kuluttaa, ja nipistettävä jostakin.

Poimi tästä vinkit, kuinka voit kiristää kukkaronnyörejä ja säästää satasia vuodessa. Olen melko harkitsevainen kuluttaja, joten osa säästökeinoistani on käytössä muulloinkin kuin nyt inflaation laukatessa. Asumme rivitalossa, jossa on kaukolämpö. Itsestään selvää lienee se, että kaikkiin valaisimiin olemme vaihtaneet ledit emmekä pidä televisiota tai muita laitteita turhaan päällä.

Kirjaa menot ja tulot ylös

Säästäminen on vaikeaa, jos et tiedä, mihin rahasi menevät. Aika monella meistä on huomaamattomia menoja, jotka voivat haukata isonkin loven lompakkoon.

Itse olen kirjannut kuukauden menot ja tulot ruutuvihkoon, välillä olen innostunut nakuttelemaan niitä Exceliin. Myös monissa verkkopankeissa on palveluita, joiden avulla voi seurata kulutustaan.

Mieti, miten ja mistä olisi varaa nipistää. Onko jotain kuluja, mitä voit pienentää, harventaa tai kenties poistaa kokonaan? Itse säästän esimerkiksi kampaajakuluista. Kun käyn kampaajalla vain joka toinen kuukausi, vuodessa säästyy kuuden kuukauden kampaamorahat.

lopeta lotraaminen

Kylpyhuoneessa voi säästää monessakin asiassa. Meillä on väännetty lattialämmitys minimiin, lämmin suihku on ”kortilla” ja pyykkikone pyörii vain täytenä. Kulutusta pienentää vääjäämättä myös se, että perheessämme on yksi veden- ja sähkönkäyttäjä vähemmän, kun esikoinen muutti opiskelemaan omilleen.

Olen koettanut takoa teinien päähän, ettei lämpimässä suihkussa kannata lotrata 20 minuuttia. Veden lämmittäminen on kaksi kertaa kalliimpaa kuin vesi sinänsä ja pitkistä kuumista suihkuista nauttiminen kasvattaa sähkölaskua.

Olen nähnyt laskelmia, joide mukaan kymmenen minuutin lämmin suihku 39-asteisella vedellä maksaa vesineen ja sähköineen noin 1,7 euroa. Siitä voit laskeskella, että jos otat kymmenen minuutin lämpimän suihkun joka päivä, maksettavaa kertyy vuodessa reilut 600 euroa henkilöä kohden!

Saunassa käymme kerran vuodessa, jouluna. Olemme enemmän mökkisaunojia ja tykkäämme saunoa lähinnä silloin, kun pääsemmee uimaan. Saunapaastosta tulee säästöä automaattisesti. Sähkösaunan lämmitys vie rutkasti energiaa ja nykyhinnoilla yksi saunomiskerta maksaa helposti pari euroa. Paljonko siitä kertyy vuodessa, riippuu siitä, kuinka monta kertaa viikossa saunot ja kuinka pitkään.

Jos saunasi muuten kaipaa uudistamista, se hoituu edullisesti saunavahalla. Itse vahasin meidän männynkeltaisen saunan vaaleaksi – voit lukea siitä täältä.

Älä pyöritä puolityhjää konetta

Jos haluat säästää pyykinpesussa, kannattaa pestä pyykit niin alhaisessa lämpötilassa kuin mahdollista. Itse pesen suurimman osa pyykeistä 40-asteessa. Monet herkemmät vaatteet, kuten juhla- ja tanssivaatteeni, peseytyvät pesuohjeen mukaan jo 30-asteessa. 60-asteessa pesen lähinnä pyyhkeet ja lakanat. 90-asteen pesuohjelmaa käytän vain koneen puhdistamiseen.

Välillä haluaisin pesaista lempivaatteeni heti huomiseksi, mutta nykyään maltan mieleni ja odottelen, että saan koneen täyteen ennen kuin laitan sitä pyörimään.

Järkeistä ruokaostokset

Ruokahävikki on yksi turhimpia tapoja tuhlata rahaa ja lisäksi se on kurjaa ympäristön takia. Kun ostat vain sen, minkä kulutat, säästät. Itseäni ainakin harmittaa vietävästi, jos joudun heittämään ruokia roskiin. Olenkin päättänyt, etten enää osta ruoka-aineksia jääkaappiin valmiiksi siltä varalta, että ehkä tarvitsen niitä jossain vaiheessa ruuanlaittoon. Ostan sen, mikä tulee varmasti käyttöön. Jos jokin ruoka uhkaa vanhentua, nakkaan sen ajoissa pakastimeen.

Myös leivät pakastan heti tuoreeltaan ja jätän pöydälle vain lähipäivinä käytettävän määrän. Leipää ei meillä jääkään koskaan kuivumaan. Pakastimesta voimme poimia tuoretta leipää.

Ruokaostoksilla säästät, kun ostat Pirkkaa, Rainbowta tai Kotimaista. Monessa tuotteessa ei juuri ole laatueroa kaupan oman merkin ja laatumerkkien välillä, mutta hinnassa ero voi olla suurikin. Kun valitset edullisemman version useimmista tuotteita, voit panostaa merkkituotteisiin niissä ruuissa, joita pidät tärkeämpinä.

Parhaillaan opettelen sitä, että käyn kaupassa harvemmin ja ostan kerralla enemmän. Säästyy aikaa ja rahaa. Olen huomannut, että rahaa kuluu enemmän, jos laukkaan kaupassa joka toinen päivä hakemassa milloin mitäkin pientä puuttuvaa. Koetan suunnitella ruokaostokset tarkemmin ja kokata myös ruokaa itse ja enemmän kerralla.

Yksi pikkuvinkki muuten ostoksille vielä. Jos teet ostoksia luottokortilla, maksa saldo tyhjäksi ennen kuin korko alkaa juosta. Saat ilmaista lainaa eikä ostoksille kerry korkoa. Itse maksoin vahingossa monta kuukautta korkoja ihan turhaan, kun en huomannut, että e-laskuihin olikin laitettu lyhennys, ei kokonaissaldoa.

Vältä turhaa käsin tiskaamista

Tiesitkö, että astioiden tiskaaminen käsin on todella tehotonta ja kallista? Konepesu kuluttaa yhdellä kerralla kymmenisen litraa vettä, mikä on hämmästyttävän vähän. Jos peset saman astiamäärän juoksevalla vedellä, vettä kuluu jopa 70 litraa.

Astioita ei myöskään tarvitse, tai tarvitsisi, huuhdella käsin ennen tiskikoneeseen laittamista. Huuhtelun poisjättäminen säästä huomattavan määrän vettä. Nykyaikaisissa koneissa on automatiikka, joka tunnistaa astioiden likaisuuden ja säätää pesuohjelman ja huuhtelut sen mukaisesti.

Jos haluat säästää sähköä, astianpesukone kannattaa ladata mahdollisimman täyteen ja laskea pesulämpötilaa. Kannattaa myös harkita uuden koneen ostamista, jos astianpesukone tai jokin muu kodinkone on kovin vanha. Nykyiset koneet kuluttavat pääsääntöisesti vähemmän kuin 10-20 vuotta vanhat koneet. Meillä sähkönkulutus pieneni, kun vaihdoimme vanhan jää- ja pakastinkaapin uusiin.

Mikäli uudehko astianpesukone hajoaa, kuten meillä kävi, kannattaa miettiä, korjaatko nykyisen vai ostatko uuden. Muista myös tarkistaa, saatko rikkoutuneen koneen kotivakuutuksen piikkiin. Vakuutuksesta saatu korvaus pienentää mukavasti korjauskuluja tai uuden laitteen hankintahintaa. Lue täältä, miten tapaus rikkoutunut tiskikone meillä hoitui.

Pienennä bensalaskua

Viimeisenä oma lempparini, nimittäin autolla ajon vähentäminen. Rakastan pyöräilemistä ja poljen pääsääntöisesti kaikki lyhyehköt kauppa-, asiointi-, treeni- ja uintireissut. Jokainen polkaisu säästää kallista bensaa.

Lyhyillä ajomatkoilla kaupungissa bensankulutus sataa kilometriä kohden on muutenkin paljon suurempaa kuin pidempään tasaisella vauhdilla ajellessa. Myös auto kuluu vähemmän, kun sillä on lepopäiviä. Teen töitä enimmäkseen kotitoimistolla, mikä auttaa huomattavasti vähentämään auton käyttöä. Talviaikaan kuljen lähikauppaan pikkuostoksille usein kävellen, kun en voi pyöräillä.

Toisaalta, juuri nyt ajelun määrä on lisääntynyt, koska opetan lasta ajamaan. Opetin esikoisen ajamaan pari vuotta sitten ja nyt on seuraava lapsi autokouluiässä. Vaikka bensaa kuluu enemmän, säästämme melkoisesti autokouluopetukseen verrattuna. Meillä oli jarrupoljin ennestään esikoisen opetusajalta tallessa ja mies asensi sen itse. Ajeleminen on myös mukavaa yhdessäoloa. Opettaminen on myös kiitollista työtä, sillä nuoret oppivat nopeasti.

Kuinka sinä säästät arjen menoissa? Olisi kiva kuulla, joten kerrohan vinkkisi kommenteissa.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Arjen parhaat säästövinkit – näin meidän kotona säästetään satasia

  1. Hyviä tapoja kaikki mitä kirjoitit ja lopulta vaatii useimmiten vain omien tapojen muuttamista.Se on juuri se vaikein osio 🙂 Itse olen toteuttanut jo pitkään säästäväisyyttä lähinnä siten että kaupassa käymme vain kerran viikossa enkä todellakaan heitä ruokaa roskiin.Jos jotain jää yli niin sen pakastan ja aina välillä otan pakastimen tyhjennyspäivät.Väsähtäneistä hedelmistä tulee hyvää hedelmäsalaattia ja vähemmän tuoreita kasviksia voi kätkeä loputtomasti eri ruokiin.Aina ei tarvitse myöskään ostaa ihan kaikkea mitä jokin resepti ehdottaa vaan voi käyttää luovuutta ja sitä mitä kaapista milloinkin löytyy.
    Autoja meillä on valitettavasti kaksi ja ne vievät paljon rahaa mutta tällä hetkellä on niiden kummankin pito välttämättömyys.
    Vakuutukset on kalliita mutta toisaalta olen erityisen tyytyväinen siihen että otin aikoinaan terveysvakuutuksen ja pääsen sen avulla yksityisen palveluihin tarpeen tullen.
    Jos mietin missä voin vielä säästää niin ilman muuta ruokalaskua voisi pienentää ja jättää kaikki ”turha” kauppaan ja tulee kai muutenkin ostettua välillä jotain mitä ei välttämättä tarvitse.Meillä esimerkiksi lauantain sushit 🙂

    1. Kiitos paljon kommentistasi. Totta puhut, tapojen muuttaminen on usein juuri se haastavin vaihe – vaan ei mikään mahdoton. Toiset muutokset on helpompia tehdä kuin toiset. Ehkä kannattaa valita itselleen juuri niitä säästötoimia, jotka parhaiten pystyy toteuttamaan. Hyviä vinkkejä, kiitos niistä, ja mukavaa syksyn jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *