Mäntykaton maalaus raikastaa kylpyhuoneen

Kaupallinen yhteistyö: Sokeva Oy

Kylpyhuone raikastuu silmissä, kun maalaat tummuneen ja tunkkaisen mäntykaton vaaleaksi. Maalilla on uskomattoman iso vaikutus. Itse maalasin katon lisäksi mäntyiset ikkunan- ja ovenpuitteet valkoisiksi.

Haaveilen uudesta kylpyhuoneesta, mutta kylppäriremppaan liittyy niin paljon taloudellisia ja muita haasteita, ettei remontti ole juuri nyt mahdollinen. Jollakin tavalla 20 vuotta vanhaa kylpyhuonetta piti kuitenkin päivittää. Päädyin helppoon ja edulliseen keinoon: maalasin tummuneen ja tunkkaisen mäntykaton sekä mäntyiset ikkunan- ja ovenpuitteet valkoisiksi.

Enpä olisi uskonut, että maalin vaikutus on niin iso. Kylppäristä tuli raikkaampi, valoisampi ja avarampi. Valkoinen katto valaisee tilaa ja jatkaa mukavasti seinien linjaa ja koko kylppäri tuntuu korkeammalta. Valitettavasti vain muutoksen tekeminen osui pimeimpään vuodenaikaan ja siksi myös kuvat ovat hämäriä. Todellisuudessa tila kylpee valossa, kun päivä vähänkään paistaa.

Olin maalannut aiemmin meidän pienen, parin neliömetrin kokoisen vessan mäntyisen paneelikaton. Kylpyhuone on huomattavasti suurempi, ja epäröin kauan, pystynkö maalaamaan niin ison katon siististi. Mies on potenut käsivammaa, joten hänestä ei nyt ollut apua.

Arkailin turhaan. Oikeilla työvälineillä ja hyvien neuvojen avulla mäntykaton maalaus sujui näppärästi ja oli oikeastaan aika kivaa hommaa. Niskani vain oli ajoittain jumissa, kun piti kuikuilla kattoon, vaikka käytinkin jatkovartta suurimman osan ajasta.

Aloitin suojaamalla seinät, tai oikeastaan osan seinistä. Suojaaminen hoitui helposti *Sokevan suojamuovilla, jonka yläreunassa on valmiina maalarinteippi. Tosi kätevää! Pyyhkeet, koukut, pesukone ja muu sälä mahtuivat saman muovin alle suojaan, joten ei tarvinnut raivata seinänvierustoja tyhjiksi.

Sokeva on suomalainen, Näkövammaisten liiton omistama yritys, jonka voitoista osa käytetään parantamaan näkövammaisten elämänlaatua. Heillä on valtavasti kaikkea kätevää ja hyödyllistä maalaamiseen. Käyhän kurkkimassa, jos tarvitset hyviä välineitä.

Rajaukseen käytin vihreää *Precision-maalarinteippiä, josta tuli tämän kokemuksen perusteella lemppari maalarinteippini. Sillä sai hienot, terävät maalausrajat ja se irtosi helposti jättämättä liimajälkiä. Pystyin käyttämään samoja teipinpätkiä myös karmien rajaamiseen.

Lattiasta suojasin vain osan, kun totesin, ettei kylpyhuoneen kattomaali roisku eikä valu. Muutamat pudonneet pisarat oli helppo pyyhkäistä tuoreena pois. Maalikauppaan ei tarvinnut lähteä, sillä Teknoksen paneelikattomaalia oli jäänyt jäljelle reilusti pikkuvessan katon maalauksesta.

Esitöihin kului paljon aikaa ja vielä piti pestä katto ennen kuin pääsin maalaamaan. Ilman pesua maali ei tartu kunnolla. Suihkutin kattoon *BioComb Maalipesua ja annoin vaikuttaa hetken. Spray poistaa lian ja rasvan uudelleenmaalattavilta pinnoilta, eikä sitä tarvitse huuhdella pois – riittää, kun pinnan pyyhkii puhtaalla liinalla. Käytin itse mikrokuitumoppia. Se piti välillä huuhtoa vedellä puhtaaksi, etten olisi levittänyt moppiin tarttunutta likaa muualle kattoon.

Spray oli kätevää, mutta leijuva aerosoli sai silmäni kirvelemään. Kirvely lakkasi onneksi, kun huuhdoin silmiä moneen kertaan runsaalla vedellä. Olisi kannattanut käyttää jotain suojalaseja, vaikka uimalaseja, jos ei muuta.

Kun katto oli kuivunut pääsin maalaamaan. Siihen hommaan tarvitsinkin monenmoista *sivellintä, telaa ja vartta. Maalasin ensin nurkat ja listat pienemmillä siveltimillä ja siirryin sen jälkeen suurelle pinnalle. Olin toivonut, että saisin telalla maalia myös ponttiuriin, mutta niin ei käynyt. Minun piti maalata jokainen ura erikseen siveltimellä. Sen jälkeen vetelin maalia paneelipinnoille.

Keikuin ensin porrasjakkaralla ja käytin pitkänukkaista telaa. Jossain vaiheessa vaihdoin ulkomaalaussiveltimeen, jonka saa kiinni jatkovarteen. Homma helpottui huomattavasti, kun ulotuin siveltimellä kattoon lattialta käsin.

Ensimmäisen kerroksen jälkeen katon sävy oli vielä epätasainen ja mänty paistoi lävitse. Kun olin maalannut toisen kerroksen, katto alkoi näyttää hyvältä ja tasaisen valkoiselta. Kattohan kannattaa maalata päävalon eli ikkunan suuntaan ja koko katto kannattaa käsitellä kerralla. Jos jättää homman kesken ja jatkaa vaikka seuraavana päivänä, pintaan voi jäädä näkyviä raitoja.

Kun katto oli valmis, maalasin tummuneet ikkunan- ja ovenpuitteet valkoisella Teknoksen Futura-kalustemaalilla. Nekin piti ensin esikäsitellä: pestä, kuivata ja rajata. Pienten pintojen ja yksityiskohtien maalaaminen oli kivaa vaihtelua ison kattourakan jälkeen.

En ole koskaan oikein tykännyt kylppärin haaleanvihertävistä kaakeleista, mutta ne alkoivat näyttää vähän paremmilta, kun katto oli saanut valkoisen värin. Olisin toki voinut maalata seinä- ja lattiakaakelit kaakelimaalilla eri värisiksi, mutta se olisi ollut valtava urakka. Tiedän sen, koska maalasin vessan kaakelit aiemmin tänä vuonna.

Mutta myrkynvihreän boordin halusin piiloon, joten maalasin sen vaaleanharmaalla kaakelimaalilla. Nyt kylppärin seiniä kiertävä boordi ei enää hypi silmille, vaan sulautuu yleisilmeeseen aika huomaamattomasti.

Remontin paras hetki oli, kun sain repiä teipit pois. Kyllä näytti hyvältä, kun rajaukset olivat suorat ja häiritsevät roiskeet katosivat teippien mukana.

Vaikka maalaamisessa oli aika kova homma, kylpyhuone piristyi loppujen lopuksi pienellä vaivalla ja edullisesti. Kannatti uurastaa, vai mitä mieltä olet?

Harmi vain, että tähän vuodenaikaan on niin pimeää, etten saa oikein otettua kunnollisia kuvia.

Mutta vielä ei ole ihan valmista. Aion vaihtaa vanhan, kulahtaneen ja kolhiintuneen altaan, hanan ja peilikaapin valoinen. Sitten pääsen laittelemaan myös pehmeämpää sisustusta, pyyhkeitä ja muuta. Jos haluat lukea näistä tuunauksista, lue postaukseni kylppärin miniremontista.

Niin, ja hommahan lähti sitten vyörymään lumipallona saunan puolelle. Mäntyinen sauna sopi hirveän huonosti uudistuneen, vaalean kylppärin kanssa yhteen, joten vahasin saunankin valkoiseksi.

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

4 Replies to “Mäntykaton maalaus raikastaa kylpyhuoneen

  1. Kertakaikkiaa upea muuots! Vaivannäkösi kannatti. Meilläkin 20 v vanha aikansa elänyt kylppäri boordeineen. Remontti maksaa hirmu paljon, joten tuollainen projekti kyllä alkoi mietityttään.

    1. Kiitos! Olihan tuossa hommaa, mutta itsekin olen ehdottomasti sitä mieltä, että kannatti. Rahaa säästyi huimasti ja silti kylppäri raikastui kivasti. Seuraavaksi vaihdatan vielä altaan, hanan ja peilikaapin, niin saan tämän projektin purkkiin. Teen siitä vielä postauksen. Näet sitten, miltä kokonaisuus näyttää 🙂

  2. Uudet valot uudistaa vielä kylppärin nykypäivään 🙂 asennuta 4000K värillä varustettu valaisin vanhan tilalle niin kylppäri on kuin 2021 mallia 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *