Kylpyhuoneen miniremontti

Kaupallinen yhteistyö: Polaria ja Damixa

Meidän kylpyhuoneen miniremontti on valmis! Miniremontti se oli siksi, että emme tehneet oikeaa, kallista ja vaivalloista kylppäriremppaa, vaan päivitimme kulahtaneen kylpyhuoneen pienemmillä, helpommilla ja edullisemmilla keinoilla. Kylpyhuonetta ei tarvinnut purkaa, se oli käytössä kaiken aikaa ja uudistus maksoi murto-osan siitä, mitä oikea kylppäriremppa olisi tullut maksamaan.

Ajankäytöllisesti remppa ei ollut mikään ”mini”, sillä homma lähti jälleen kerran lapasesta ja laajeni isommaksi kuin alun perin ajattelin. Projektiin kului kaikkine työ- ja odotteluvaiheineen melkein kolme kuukautta. Päätin nimittäin vahata samalla kellastuneen mäntysaunan saunavahalla vaaleaksi. Siinä olikin yllättävän paljon työtä.

Jouduin tekemään, tai sain tehdä, kaikki maalaus- ja vahaushommat itse, kun mies poti käsivammaa eikä voinut auttaa. Mutta kyllä kannatti, sauna-kylppäritilasta tuli ihanan valoisa ja vaalea.

Loppumetreillä homma jymähti paikoilleen viikoiksi, sillä putki- ja sähköasentajaa ei ollut ihan helppoa löytää ja saada paikalle. Yksi sovittu asennuskeikka peruuntuikin, kun asentaja teki oharit, ja sopimiset piti aloittaa alusta. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin, remppa valmistui.

ennen

Tästä näet tilanteen kaikessa karuudessaan ennen remonttia… Päivitin tunkkaisen kylpyhuoneen kolmella keinolla: maalilla, valolla ja kylpyhuonekalusteiden ja hanan vaihdolla. Niillä sai jo ison muutoksen aikaan. Kylpyhuoneesta tuli raikkaampi, valoisampi, avarampi ja viihtyisämpi.

mäntykatto maalilla valkoiseksi

Kylpyhuoneessamme oli aiemmin ruskea, kellastunut mäntypaneelikatto, joka sai huoneen näyttämään tunkkaiselta ja ahtaammalta kuin se oikeasti oli. Kerroinkin jo aiemmin, että maalasin katon valkoiseksi, ja hokkuspokkus, kylppäri raikastui kertaheitolla ja muuttui ilmavamman oloiseksi. Maalasin valkoiseksi myös mäntyiset ikkunanpuitteet ja saunan ovenkarmit.

Kylpyhuoneen seiniä kiersi häiritsevä, ruma vihreä boordi, jonka maalasin kaakelimaalilla vaaleanharmaaksi. Nyt boordi ei enää pistä silmään ja seinät näyttävät levollisemmilta.

Olisin toki voinut maalata myös lattian ja seinät kaakelimaalilla, mutta niin työlääseen urakkaan en tällä kerralla halunnut lähteä. Maalasin viime vuonna pikkuvessan seinä- ja lattiakaakelit ja siinä oli kaakelihommaa ihan riittämiin.

valkoista valoa keltaisen tilalle

Kylppärin vihertävän valkoiset kaakelit näyttivät aiemmassa keltaisen sävyisessä valossa kellertäviltä, mikä ärsytti ja häiritsi minua todella paljon. Tämä ongelma ratkesi näppärästi valaisimen vaihdolla, tai tarkemmin valaisinpeilikaapin vaihdolla.

Asennutimme kylpyhuoneeseen yksinkertaisen, toimivan ja käytännöllisen Polarian Lumena-valaisinpeilikaapin. Kaapissa on kiinteä led-moduuli, joka valaisee hyvin koko kylpyhuoneen. Värilämpötila on 4000 K, mikä vastaa parhaiten luonnollista valoa. Siitä tulee kylpyhuoneeseen raikas, puhdas sävy.

Led-valo syttyy heti ja kuluttaa vähän energiaa ja sillä on pitkä käyttöikä. Peilikaapissa on kaksiosainen pistorasia, mikä on tärkeää jo senkin takia, että huushollissamme on useita ladattavia sähköhammasharjoja.

Kaksipuoliset peiliovet ovat kätevät, kun itseään (tukkaansa) voi peilata myös takaa. Pikkuvessassa meillä on valopeili mutta kylppärissä peilikaappi on mielestäni ihan ehdoton purkkien, purnukoiden, hammastahnojen, harjojen ja muun pikkusälän säilyttämiseen ja piilottamiseen.

Meillä on ollut ennenkin Polarian valaisinpeilikaappeja. Ne ovat olleet mielettömän kestäviä. Edellinen Polaria-kaappimme oli yli 20 vuotta vanha, mutta se toimi edelleen kaikin puolin moitteettomasti eikä siinä ollut ikinä mitään häikkää. Siksi se oli helppo kierrättää uudelle omistajalle. Uskon, että tämäkin kaappi kestää pienen ikuisuuden, vuosikymmeniä.

Polaria on varmaan monelle tuttu yritys.Tämä mäntyharjulainen yritys on valmistanut kulutusta ja käyttöä kestäviä, toimivia ja tehokkaita kylpyhuonetuotteita jo yli 50 vuoden ajan. Yritys antaa tuotteilleen 10 vuoden takuun. Nostan hattua sille, että tuotteet ovat kotimaista laatua ja niiden valmistuksessa on otettu huomioon ympäristö ja turvallisuus.

altaan päivitys

Kaikkein kamalimmalta kylppärissämme näyttivät kolhiintunut allas, sen alla risteilevät rumat, tummuneet putket ja vanha, kalkkeutunut hana. Ihmettelin aina, miksi putket olivat näkyvissä sen sijaan, että ne olisi piilotettu allaskaappiin. Aivan mielettömän tökerö ratkaisu, jota ilmeisesti joskus ennen käytettiin jonkin verrankin.

On varmasti helppo uskoa, että pesuallasnurkkauksen päivittäminen uusilla kalusteilla kohensi kylppärin ilmettä melkoisesti ja teki siitä siistimmän ja ryhdikkäämmän.

Valitsin meille Polarian Noval-allaskaapin ja Noval-altaan. Tykkään Novalin konstailemattomasta kauneudesta. Se on linjakas ja tyylikäs kokonaisuus ja lisäksi käytännöllinen ja kestävä. Allaskaappi on nanokeraamisesti suojattua, jauhemaalattua, sähkösinkittyä terästä ja allas posliinia.

Tämä meidän allas on 60 senttimetriä leveä. Allas on sopivan syvä ja laakea ja siinä on helppo pestä kädet ja kasvot ilman, että vesi roiskuu altaan reunoille, mikä ei monissa matalammissa altaissa ole itsestään selvää. Myös reunat ovat niin leveät, että saippua mahtuu altaan reunalle hyvin ja myös muille peseytymisvälineille on laskutilaa.

Kylpyhuoneessa jos missä, kannattaa valita kalusteet huolella, sillä ne tulevat olemaan siellä vuosia tai vuosikymmeniä. Polarian kylpyhuonekalusteet kestävät vettä materiaalinsa ja teräksen pinnalla olevan nanokeraamisen korroosionsuojan ansiosta, joten kylppärissä ei tarvitse varoa roiskevettä tai kulkea koko ajan liina kädessä pyyhkimässä pisaroita pois.

Kaapissa on kaksi tilavaa, hidastimilla varustettua vetolaatikkoa, jotka liukuvat pehmeästi. Säilytystilaahan ei ole koskaan liikaa. Nyt voin säilöä myös wc-paperirullat käden ulottuville, eikä niitä tarvitse lähteä hakemaan kauempaa komerosta.

nykyaikainen hana

Keittiöremontin yhteydessä meille asennettiin Damixan hana, johon olemme olleet todella tyytyväisiä. Siksi oli oikeastaan itsestään selvää, että myös kylpyhuoneeseen tulee Damixa. Valitsin kylppäriin tyylikkään ja tehokkaan Clover Green -hanan, joka on myös ekologinen.

Hanasta tulee avatessa aina ensin kylmää vettä, jolloin lämmitetyn veden kulutus vähenee ja energiaa säästyy. Hanassa on keraaminen säätökasetti, joka pidentää hanan käyttöikää ja jonka ansiosta hana sulkeutuu pehmeästi. Tämä estää paineiskut ja putkien paukkumiset. Kalkinpoisto onnistuu näppärästi ja nopeasti ilman työkaluja tai kemikaaleja: kalkki irtoaa hankaamalla sormella suuttimen kumista pinta.

Olen ihan äimänä, miten monipuolisia ja hienoja hanatkin ovat nykyään, varsinkin verrattuna meidän vanhaan perushanaan, jonka ainoa toiminto oli se, että siitä tuli vettä. Ja onhan tämä hana tosi kaunis.

Damixan hanat ovat tanskalaista ja pohjoismaista muotoilua ja laatua parhaimmillaan: muoto ja toimivuus kulkevat käsi kädessä, eikä yksinkertainen, ajaton ilmaisu vanhene koskaan.

Nyt huoahdan vain tyytyväisenä helpotuksesta: olipahan vaivan arvoista. En osannut etukäteen kuvitellakaan, että tunkkaisen tuntuisesta kylppäristä tulisi pienellä päivityksellä niin paljon viihtyisämpi, valoisampi ja raikkaampi. Nyt voimme odotella rauhassa sopivaa hetkeä oikean kylppärirempan tekemiseen joskus hamassa tulevaisuudessa.

Paljonkohan oikea kylppäriremontti maksaisi tämän kokoiseen kylppäriin? Jos se maksaisi 12 00 – 20 000 euroa, tällainen kevyempi päivitys, jonka tein, kustantaa siitä noin kymmenesosan, 1000 – 2000 euroa riippuen siitä, minkä hintaiset kylppärinkalusteet hankkii ja millä hinnalla onnistuu saamaan putki- ja sähköasentajan. Omille, useille kymmenille työtunneille en laskenut hintaa.

Seuraavaksi pääsen laittelemaan pyyhkeitä ja muita pieniä sisustelujuttuja. Ilmakasvit olisivat kylppärissä kivoja, mutta riittääköhän niille valoa siellä?

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *