Miksi villavaate kannattaa puhdistaa pakkasessa?

Villaneuletta ei tarvitse eikä kannata pestä jokaisen, eikä monenkaan, käyttökerran jälkeen. Pakkaspesu on niille ihan parasta huoltoa. Lue tästä, miksi ja miten puhdistat villavaatteesi helposti ja ekologisesti.

Voi että, on ollut ihania talvipäiviä! Paljon lunta, pakkasta alle kymmenen astetta, hiihtoladut priimakunnossa, maisemat häkellyttävän kauniita. Olen nauttinut ulkoilusta ja hiihtelystä aina, kun vain olen ehtinyt.

Olen hyödyntänyt talvea myös villavaatteiden ja -huopien puhdistamiseen. Ulkona pakkasessa tuulettaminen on niille ihan parasta huoltoa. Myös kostea sää sopii villan raikastukseen. Kosteus turvottaa villan kuituja, jolloin epäpuhtaudet ja hajut pääsevät poistumaan.

Esimeriksi villaneuletta ei tarvitse eikä kannata pestä jokaisen, eikä monenkaan, käyttökerran jälkeen. Villakuitu hylkii likaa luonnostaan ja kaipaa pesua hyvin harvoin. Antistaattisena materiaalina villa ei myöskään vedä puoleensa pölyä eikä nukkaa.

Tuuleta villavaate usein, pese harvoin

Villakuidun pinta on ohut ja käsittelystä riippuen siinä on jäljellä lampaan talirauhasen erittämää villarasvaa, lanoliinia, joka suojaa villakuitua. Villarasvaa ei kannata ehdoin tahdoin vähentää pesulla. Itse koetan vältellä villavaatteiden ja villahuopien pesua viimeiseen asti ja pesen niitä vain hätätilanteessa. Pienet tahrat, jos sellaisia tulee, pesen käsin heti tuoreeltaan ja vain paikallisesti. En edes muista, koska viimeksi olisin pessyt koko vaatteen tai viltin.

Tällä kerralla kiikutin parvekkeelle pakkaseen kaikki lempparivillaneuleeni ja jätin ne sinne koko iltapäiväksi. Tuuletus puhdistaa ja raikastaa villavaatteet mukavasti, hellävaraisesti ja ekologisesti. Tuuletus riittää yleensä poistamaan villasta tunkkaisen hajun, myös savun ja hien hajun. Päivän ulkoilun jälkeen neuleet ovat ihanan raikkaita ja vaatekaappiin tulee puhdas tuulahdus pakkasilmaa.

Parvekkeella neuleeni roikkuivat henkarissa, mutta muutenhan villavaatteita ei kannata säilyttää henkariin ripustettuna. Etenkin painavat villavaatteet saattavat venyä roikkuessaan, joten ne on parempi säilyttää viikattuna hyllyllä.

Villavaatteiden huolto on palkitsevaa. Mitä enemmän niitä tuulettaa, sitä pidempään ne pysyvät hyvässä kuosissa.

Lumipesu sopii villavaatteille ja -matoille

Lumisena pakkaspäivänä villavaatteelle voi kokeilla myös lumipesua: Vie vaatteet ulos muutamaa tuntia aiemmin, jotta ne kylmenevät eikä lumi sula lämpimän vaatteen pintaan. Levitä kylmä vaate lumihankeen ja ripottele päälle pakkaslunta. Pelkkä lumikylpy raikastaa vaatteen, mutta lisäksi sitä voi harjata pehmeällä vaateharjalla.

Lumipesu on hyvä tapa puhdistaa ja raikastaa myös villamatot. Tänä talvena en ole sitä vielä tehnyt, mutta lähipäivinä aion nakata matot pihalle lumikylpyyn. Mattojen lumipesusta voit lukea viime talvena tekemästäni postauksesta.

Iloisia pakkaspäiviä ja hyviä villanhuoltopäiviä!

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *