Pyöreys pehmentää kotia – katso vinkit

Oletko huomannut, että kotona melkein kaikki on kulmikasta lattiasta kattoon, ikkunoista oviin ja kaapeista hyllyihin? Pyöreät yksityiskohdat pehmentävät tunnelmaa ja rikkovat kivasti kodin kulmikkuutta ja suoraviivaisuutta.

Olen pyöreiden muotojen ystävä, ainakin mitä sisustukseen tulee. Haluan, että jokaisessa huoneessa on jotakin pyöreää. Pyöreä yksityiskohta voi olla pöytä, matto, valaisin, peili, tarjotin, tyyny, maljakko, mikä vain huoneeseen sopii ja silmää miellyttää.

Pyöreä rikkoo kivasti kodin muuten niin kulmikasta olemusta. Kotonahan melkein kaikki on suorakulmaista tai neliömäistä: lattia, katto, seinät, ovat, ikkunat, hyllyt, tasot, kaapit, televisiot ja tietokoneet, monesti myös pöydät, sohvat ja matot. Oletko huomannut tai tullut ajatelleeksi asiaa?

Ensimmäisen kerran havahduin pyöreän muodon vaikutukseen sisustuksessa useita vuosia sitten, kun toin meille sovitettavaksi pyöreän sohvapöydän. Olin jumittunut ajatukseen, että kulmasohvan kanssa pitää olla suorakulmainen sohvapöytä. Myyjä sai minut kuitenkin kokeilemaan pyöreää pöytää.

Ja kas vain, pyöreä pöytä istui kulmasohvan kaveriksi paremmin kuin hyvin ja toi sohvanurkkaukseen kivaa kontrastia. Sama pöytä on meillä edelleen.

Ympyrä rentouttaa ja rauhoittaa

Pidän pyöreistä ja kaarevista muodoista, koska ne pehmentävät huoneen tunnelmaa ja tekevät siitä jollakin tavalla rennomman ja mukavamman. Pyöreys rikkoo suoraviivojen jännitystä. Toki suorakulmissa ja neliöissäkin on omat hyvät puolensa: niistä tulee tilaan selkeyttä, järjestystä, vakautta, tasapainoa, dynaamisuutta.

Pyöreys luo myös vaikutelman lisätilasta. Kun nurkat jäävät esimerkiksi pöydästä tai matosta pois, ympärille tulee, tai ainakin näyttää tulevan, lisää tilaa ja avaruutta.

Tiesitkö muuten, että muodoilla on meihin psykologinen vaikutus? Ympyrän suljetun linjan katselemisen sanotaan tuovan mieleen rauhaa, turvallisuutta, harmoniaa. Uskon, että näin on. Ainakin oma silmäni, ja samalla mieleni, lepää pyöreissä ja pyöristetyissä esineissä. Tuntuu, että katsekin kulkee vapaasti, kun se ei töksähdä teräviin kulmiin.

Yksi tai muutama yksityiskohta riittää

Vinkkini on: lisää jokaiseen huoneeseen pyöreyttä, mutta maltillisesti, yksi tai muutama yksityiskohta riittää. Ympyröitä ei kannata viljellä samaan tilaan liikaa. Et myöskään välttämättä tarvitse mitään isoa. Lisää vaikka pyöreä taulu tai peili seinälle, pyöreä tyyny sohvalle tai ikkunoihin verhot, joissa on ympyränmuotoisia kuvioita.

Itse olen tuonut pyöreyttä kotiin pikkuhiljaa. Edellä mainitun sohvapöydän lisäksi olohuoneessamme on puoliympyrän muotoisia, suloisen kauniita Flowerpot-valaisimia ja jokunen pyöreähkö vaasi.

Työhuoneessani on pehmeäkulmainen, pesämäinen Siru-nojatuoli ja kaareva Ton-tuoli, keittiössä pyöreä seinäkello ja kattovalaisin. Makuuhuonettamme pehmentää supisuomalainen, sympaattinen ja ajattomasti muotoiltu Toad-pöytävalaisin ja pyöreä yöpöytä. Pikkuvessassa on pyöreä led-valopeili.

Myös eteisessämme on kulmikkaan peilikaapin lisäksi pieni, pyöreä seinäpeili ja lisäksi pyöreä matto. Minulta kesti yli kymmenen vuotta tajuta, että epäsymmetriseen eteiseen sopii nimenomaan pyöreä matto.

Heitän tähän lopuksi vielä haasteen: Käy katsomassa Instagram-tililtäni @sisustusilona, löydätkö kaikista kuvista jotakin pyöreää tai kaarevaa. Instassa on kuvia eri puolilta kodistamme ja vähän hämmästyin itsekin, mitä kaikkea pyöreää kameran silmään on tarttunut. Tervetuloa seuraamaan minua Instagrammissa: Sisustusilona & Hymyilevä koti.

Top 6 sisustusliikettä netissä

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *