Sitruunaiset kristallipullat – pehmeimmät pullat ikinä

Hyvät ideat syntyvät usein tyhjästä. Niin nytkin, kun kotona ei ollut juuri mitään leivonta-aineksia. Keksin tehdä kristallipullia, joiden täytteeksi laitoin sitruunatahnaa. Tuli ehkä pehmeimpiä pullia, joita olen ikinä tehnyt. Sitruunaiset kristallipullat ovat nätin näköisiä ja tyrmäävän herkullisia. Katso ohje tästä.

Leivontainspiraatio iski, mutta kotona ei ollut juuri mitään aineksia. Eikä kauppaan huvittanut lähteä. Jääkaapissa oli yksi purkki lemon curdia eli sitruunatahnaa ja kuivakaapissa vehnäjauhoja ja sokeria. Mitä niistä voisi tehdä?

Yleensä olen käyttänyt sitruunatahnaa Annin reseptikirjasta poimimani sitruunamutakakun leipomiseen. Nyt halusin tehdä jotain muuta. Mutakakkua en olisi voinut tehdäkään, koska meillä ei ollut voita eikä leivontamargariinia. Öljyä sentään oli ja hieman leipämargariinia.

Hyvät ideat syntyvät usein tyhjästä, niin nytkin. Tein pullataikinan veteen ja öljyyn ja kiepautin siitä kristallipullia. Täytteeksi laitoin sitruunatahnaa. Ja voi herttanen sentään, kuinka hyviä pullista tuli! En muistanutkaan, että pulla voi olla niin mehevää ja suussasulavaa.

Onko kristallipulla sinulle tuttu? Omasta mielestäni kristallipulla on yksi parhaista pullista, ellei paras. Pullat voidellaan kypsänä voisulalla ja dipataan sokeriin. Pintaan tulee ohut kristallin tavoin kimalteleva kerros. Kristallihuntu kannattaa tehdä hienosta Siro-sokerista, sillä se on pienikiteisempää kuin tavallinen sokeri ja pysyy pullassa paremmin kiinni.

Aiemmin olen leiponut kristalipullat perinteisellä kaneli-sokeritäytteellä, mutta tällä kerralla käytin siis lemon curdia. Sitruuna sopii perinteiseen pullataikinaan yllättävän hyvin. Sitruunatahnasta tulee pulliin mehevyyttä, pehmoisuutta ja pirteän raikas säväys. Ne myös säilyvät pidempään tuoreen makuisina.

Parhaan kiitoksen pullista sain meidän perheen lukiolaiselta: ”Näin pehmeitä pullia en ole koskaan syönyt. Saako ottaa lisää?”

Pyöräytä sinäkin suussasulavat kristallipullat vaikka heti ensi viikonloppuna!

Näin teet sitruunaiset kristallipullat

Pullataikina

5 dl lämmintä vettä (+42 C)
2 pussia kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl öljyä
12-14 dl vehnäjauhoja

Sitruunatäyte

1-2 dl sitruunatahnaa oman maun mukaan (käytin tähän noin puolet 340 g purkillisesta)
vaniljasokeria

Sokerihuntu

voisulaa voiteluun
Siru-sokeria dippaamiseen

Ohje

* Sekoita kuivahiiva puoleen määrään vehnäjauhoja (6-7 dl).
* Lämmitä vesi 42-asteiseksi mikroaaltouunissa. Lisää veteen sokeri, suola, kardemumma, öljy ja vehnäjauhot, joihon olet sekoittanut kuivahiivan.
* Kohota taikinaa 10-15 minuuttia liinan alla vedottomassa paikassa.
* Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa hetken, jotta saat siihen sitkoa.
* Kumoa taikina pöydälle ja jaa se kahteen tai kolmeen osaan. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoon. Levitä taikinalevylle sitruunatahnaa – ohuemmin koko levylle tai hieman reilummin puolikkaalle. Ripottele päälle vaniljasokeria. Taita levy kaksinkerroin niin, että täyte jää väliin.
* Leikkaa levystä noin kahden sentin levyisiä suikaleita pizzaleikkurilla. Ota kiinni taikinasuikaleen kummastakin päästä ja kieputa niitä vastakkaisiin suuntiin, jotta saat suikaleesta kierteen. Kääri kierteet sykeröiksi ja jätä päät alapuolelle.
* Nosta pullat pellille ja anna kohota liinan alla 30-40 minuuttia.
* Paista voitelemattomina 200 asteessa noin 15 minuuttia.
* Anna pullien jäähtyä pieni hetki, voitele ne voisulalla ja kieräytä sokerissa.

Maistele ja nauti!

Lue myös tämä: Paras piirakka oman puun omenista.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *