Suloinen syysleimu sopii myös maljakkoon

Syysleimun suloinen tuoksu on huumannut minut, sekä ulkona että sisällä. Meillä on pihalla vain yksi syysleimu mutta se on kukkinut kohta jo kuukauden. Tykkään poimia leimunkukkia myös maljakkoon.

Moni ei ehkä tiedä, että syysleimu sopii mainiosti myös leikkokukaksi. Varsi on pitkä ja suora, joten syysleimu asettuu hyvin sekä korkeisiin että mataliin kimppuihin ja asetelmiin. Kaunis se on myös ihan sellaisenaan.

Sievät, pallomaiset kukinnot ilahduttavat maljakossa hämmästyttävän pitkään. En muista tarkkaan, kuinka monta päivää kukat ovat meillä viihtyneet vaasissa. Mutta kyllä ne lähemmäs kaksi viikkoa ovat kestäneet. Olen saanut niistä mukavaa täytettä maljakkoon kuihtuneiden ylioppilasruusujen tilalle.

Tämä meidän ”Europa” syysleimu on nimestään huolimatta varsin hempeä ja kesäinen. Siinä on kauniit, kaksiväriset kukat ja sen hurmaava tuoksu houkuttelee runsaasti päivä- ja yöperhosia. Mukavaa on, että kasvi kukkii pitkälle syksyyn.

Syysleimu viihtyy pihallamme puolivarjoisassa paikassa, mutta pärjää myös aurinkoisemmalla paikalla. Joskin paahteisella paikalla syysleimut kärsivät helposti kuivuudesta ja altistuvat härmälle. Jotta leimu viihtyisi hyvin, se tarvitsee runsasravinteisen maan ja kastelua kuivina kausina.

Leikkoleimulle kannattaa laittaa maljakkoon haaleaa vettä ja vaihtaa se päivän, parin välein. Samalla voi viiltää kasvin varteen uudet imupinnat terävällä veitsellä. Lehdet on hyvä poistaa veteen menevältä osalta. Muista, ettet laita leimuja liian lämpimälle paikalle tai etyleeniä tuottavien hedelmien läheisyyteen.

Olin jo vaihtamassa olohuoneeseen syksyisempiä sävyjä, sohvatyynyjä ja muuta, mutta tulinkin toisiin aatoksiin. Sää on niin upea, aurinkoinen, tyyni ja lämmin, että tuntuu melkein kesältä. Olohuone sai jäädä vielä toistaiseksi kesäisen keveään asuun syysleimua lukuun ottamatta. Ehtiihän sitä syksyä fiilistellä myöhemminkin.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *