Ylioppilasjuhlat vähemmällä vaivalla

Pääsimme vihdoin järjestämään ylioppilasjuhlat esikoisellemme. Tähän asti olen aina leiponut itse kakut ja muut leivonnaiset kaikkiin juhliin kastejuhlista syntymäpäiviin ja rippijuhliin, mutta tällä kerralla tein poikkeuksen. Kannatti! Oli huomattavasti vähemmän vaivaa ja stressiä, kun tilasin kakut muualta.

Koronatilanne siirsi juhlia moneen kertaan ja ylioppilaamme ehti tässä välissä, kesällä, muuttaa opiskeluasuntoon ja aloittaa yliopisto-opinnot. Olin välillä tuskastunut tilanteeseen, mutta nuori itse odotti juhlia kärsivällisesti. Olimme päättäneet, että juhlat järjestetään, vaikka mikä olisi. Ylioppilas oli sen totisesti ansainnut.

Päädyimme pitämään juhlat elokuussa, koska ajattelimme, että silloin suurin osa vieraista on ehtinyt saada kaksi koronarokotetta, ja ehkä tautilannekin on helpottanut. Rokotusten osalta arvio osui oikeaan, tartuntatilanteen kohdalla ei niinkään.

Epävarmuus hankaloitti juhlajärjestelyjä. Kuinka monta vierasta voimme kutsua? Pitäisikö vieraat jakaa kahteen erään? Uskaltavatko ihmiset tulla? Mitä jos ylioppilas tai joku muu perheestämme sairastuu koronaan ja juhlat pitää perua viime hetkellä? Jos, niin mitä teemme kaikille valmiille ruoille?

Pidimme pienimuotoiset juhlat sukulaisille ja läheisille ystäville. Jaoimme reilun parinkymmenen ihmisen vierasjoukon kahteen erään, jotta olisi hieman väljempää. Vieraslista eli aivan viime metreille saakka, kun osa harkitsi viime tinkaan asti ja jokunen mukaan ilmoittautunut joutui perumaan tulonsa paria päivää ennen juhlaa.

Noin kuukautta ennen juhlia vertailin netissä astiavuokraamoiden hintoja ja haeskelin sopivaa leipomoa, josta tilaisin kakut. Löysin kivan kotileipomon, jonka kakut näyttivät upeilta. Meilailin yrittäjän kanssa ja tilasin 20 hengen vadelmajuustokakun, 20 hengen suolakinuskijuustokakun sekä pellillisen savulohipiirakkaa. Leipomo sijaitsee kätevästi noin viiden kilometrin päässä kotoamme, joten herkut oli helppo noutaa juhlia edeltävänä iltana.

Kakut olivat upean näköisiä ja maukkaita. Nautin täysillä siitä, ettei minun tarvinnut huolehtia niiden leipomisesta eikä koristelemista. Nostin kakut vain juhlapöytään. Helppoa ja huojentavaa. Myös savulohipiirakka oli herkullista ja sai vierailta paljon kehuja.

Juhlapöydässämme oli lisäksi ruokaisaa kana-pesto-pasta-salaattia sekä leipäjuustosalaattia, patonkia ja ruisleipää. Salaatteja väkersimme ylioppilaan kanssa monta valtavaa kulhollista. Kahvin kanssa tarjoilimme kakkujen lisäksi macaroneja, pikkuleipiä, pullaa ja sitruunaista mutakakkua.

Olin päättänyt etukäteen, etten tee mitään leipomuksia itse, mutta aloin lipsua tästä päätöksestä. Niinpä osa tarjoiluista oli omia tekeleitäni. Leipominen oli mukavaa, kun ei ollut mitään paineita.

Tarjoilujen menekkiä oli aika vaikeaa arvioida, mutta ainakaan mikään ei loppunut kesken. Salaatteja söimme vielä monta päivää juhlien jälkeen ja kakkuja ja piirakkaa talletin pakkaseen.

Astiat vuokrasimme catering-yritykseltä, joka vuokraa myös astioita erikseen. Haimme kupit, lautaset, juoma- ja kuohuviinilasit, aterimet, tarjoilukulhot, termokset ja muut astiat ylioppilaan kanssa kaksi päivää ennen juhlia ja palautimme ne juhlien jälkeisenä päivänä.

Astioiden vuokraamisessa ihan parasta oli se, että astiat sai palauttaa likaisina. Tein terassille ”keräyspisteen”, johon ladoimme likaiset astiat. Toisin kuin yleensä juhlissa, keittiöön ei kertynyt likaisten astioiden kasoja eikä tarvinnut yrittää tunkea niitä tiskikoneeseen.

Juhlat olivat ihanan lämminhenkiset ja mukavat. Aurinko paistoi ja myös ulkona terassilla pystyi syömään ja seurustelemaan. Ylioppilas viihtyi seurustelemassa vieraiden kanssa ja nautti silmin nähden juhlistaan. Hän oli iloinen ja onnellinen ja kiitteli minua juhlien jälkeen moneen kertaan siitä, että järjestin hänelle ikimuistoisen ylioppilasjuhlan. Tuli hyvä mieli.

Kun juhlien sankari lähti illalla omaan kotiinsa, hän jätti ylioppilasruusut minulle. Poika ei kuulemma osaa hoitaa kukkia ja kuljettaminenkin on sähköpyörällä hankalaa.

Ruusut ilahduttivat minua kotona vielä pitkään ja muistuttivat onnistuneista ja mukavista juhlista. Olen niin ylpeä rakkaasta esikoisestani. Järjestäisin hänelle uudet juhlat milloin vain, jos juhlan aihetta tulee.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *