Syysviikonloppu suloisessa Zürichissä – paljonko maksoi?

Haaveeni toteutui vihdoin ja pääsin Zürichiin! Vietimme pidennetyn viikonlopun kaupungissa, joka hurmasi meidät täysin. Se on kaunis, vehreä, viihtyisä, siisti, turvallinen ja toimiva. Vauraudestaan ja kalliin paikan maineestaan huolimatta Zürich on sympaattinen ja helposti lähestyttävä. Katso tästä vinkit, kuinka lomailet Zürichissä kohtuullisin kustannuksin ja ilman huolta pankkitilin tyhjenemisestä.

Vihdoinkin Zürichissä! Sveitsi on kauneimpia maita, joita tiedän. Ihastuin maahan jo nuorena ja olen siitä lähtien haikaillut sinne. Kun esikoiseni muutti opiskelemaan ja asumaan Zürichiin, saimme hyvän syyn matkustaa tuohon viehättävään kaupunkiin.

Se, mikä minua on aiemmin pidätellyt, on tietenkin raha. Sveitsi on Euroopan kalleimpia lomakohteita, ja etenkin ravintola- ja hotellihinnat ovat melko korkeita. Zürich on Sveitsin suurinpana kaupunkina ja talouden, kulttuurin ja tieteen keskuksena eittämättä varakas. Mutta ylimielinen, tylsä tai vaikeasti lähestyttävä se ei ole. Kaupunki on viihtyisä, sympaattinen ja juuri sopivan kokoinen kohde viikonloppulomalle. Asukkaita siellä on reilut 400 000.

Zürich hurmasi meidät täysin. Se on kaunis, vehreä, viihtyisä, siisti, turvallinen ja toimiva. Zürichissä on helppo heittäytyä vilkkaaseen ja tyylikkääseen kaupunkielämään mutta toisaalta siellä voi myös nauttia upeista maisemista ja luonnosta.

Kun harkitset, mihin ja miten rahaasi käytät, voit selvitä viikonloppureissusta kohtuullisin kustannuksin ilman huolta pankkitilin tyhjenemisestä. Katso vinkit tästä postauksesta.

Varaa matka ajoissa

Varasimme syyskuun matkan miehen kanssa jo toukokuussa. Kannatti olla ajoissa. Lyhyemmällä varoitusajalla olisimme joutuneet pulittamaan enemmän sekä lennoista että hotellista.

Maksoimme Finnairin suorasta, edestakaisesta lennosta Helsinki-Zürich-Helsinki 310 e per henkilö. Edullisemminkin olisimme lentäneet, jos olisimme tyytyneet pelkkiin käsimatkatavaroihin ja lippuun, jossa ei ole vaihto-oikeutta. Jos haluat pihistää enemmän, valitse välilaskullinen lento. Silloin toki matkustusaika pitenee. Suoralla lennolla suhahdat Zürichiin vajaassa kolmessa tunnissa.

Zürichiin kannattaa rahan puolesta matkustaa viikonloppuna. Hotellihuoneiden hinnat ovat viikonloppuisin yleensä edullisempia kuin arkisin. Tämä johtuu siitä, että kaupungissa käy paljon liikematkailijoita ja hotellihuoneille riittää arkisin kysyntää. Toki hintoja kannattaa vertailla. Toisaalta, arkena kaupungissa ja järvellä on vähemmän vilskettä.

Me viivyimme Zürichissä torstaista sunnuntai-iltaan. Ensimmäinen yö oli hotellilaskun mukaan muutaman kympin kalliimpi kuin viikonloppuyöt.

Majoituimme kolmen tähden Motel One Zürichissä ja maksoimme kolmesta yöstä kahden hengen huoneessa 632 Sveitsin frangia (CHF), mikä on sikäläisittäin varsin kohtuullinen hinta. Hotelli on moderni, siisti, rauhallinen ja hyvällä paikalla kaupungin länsiosassa. Zürichissä hotellit ovat yleensäkin siistejä, vaikka valitsisit vähemmän tähtiä. Kalleimpien hotellien hinnat kohoavat pilviin eikä hinnoissa ole käytännössä mitään ylärajaa.

Frangin virallinen kurssi oli matkamme aikana 1,04 euroa. Jos saat valita, maksut kannattaa maksaa paikallisessa valuutassa, ei euroissa. Näin saat paremman vaihtokurssin verrattuna siihen, että antaisit myyjän valita vaihtokurssin. Käteistä rahaa emme käyttäneet kertaakaan, kortti kävi joka paikassa.

Kiertele ja katsele

Meillä oli vaihtoehtoina matkustaa Zürichiin joko keväällä tai syksyllä. Päädyimme syyskuuhun. Säätilastojen mukaan Zürichissa sataa syyskuussa vähemmän kuin touko-, kesä-, heinä- tai elokuussa ja lämpöä piisaa keskimäärin enemmän kuin toukokuussa.

Valinta osui nappiin. Reissumme aikana ei satanut lainkaan ja sää oli kesäisen lämmin, päivisin plus 25-27 astetta. Mukana oli hyvää tuuria. Zürichissä asusteleva opiskelijamme on kertonut, että sää on kaupungissa varsin vaihteleva.

Kuljeskelimme kaiket päivät ympäriinsä, askeleita kertyi noin 18 000 päivässä. Nautimme täysillä valosta ja lämmöstä ja kävimme uimassa Zürich-järvessä päivittäin. Uimaan on helppo pulahtaa ”vapailta” pulahduspaikoilta järven eri puolilta. Hyvä paikka on esimerkiksi Zürichhornin puisto järven itärannalla.

Kaupungissa on myös toistakymmentä erilaista ulko-uimalaa palveluineen järven ja Limmat-joen varrella. Osaan niistä on vapaa pääsy, mutta eivät maksullisetkaan paljoa maksa, alle kymmenen frangia.

Liikkuminen Zürichissä onnistuu pitkälti kävellen, sillä kaupunki on kohtuullisen pieni. Julkista liikennettä on helppo käyttää ja se toimii erittäin hyvin. Pysäkkejä on keskimäärin 300 metrin välein.

Ajelimme paljon raitiovaunuilla siirtyillessämme paikasta toiseen ja katsellessamme kaupunkia. Joukkoliikennevälineisiin on helppo hypätä milloin vain, kun lataat puhelimeesi Zürich Cardin. Sillä voi matkustaa rajoituksetta Zürichin alueella kaikissa välineissä ratikoista juniin ja busseihin, ja myös funikulaareilla ja järvi- ja jokilaivoilla. Kortilla saat lisäksi alennusta monien museoiden pääsymaksusta, mikä on mukava etu varsinkin sateen sattuessa.

Kolmen vuorokauden kortti maksoi 53 CHF. Voit ostaa kortin myös yhdeksi vuorokaudeksi. Lentokenttä kuuluu kortin matkustusalueeseen, joten kortti kannattaa ladata heti kentällä. Zürichin lentokenttä sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Sieltä ajaa keskustaan ratikalla numero 10 reilussa puolessa tunnissa, junalla noin 13 minuutissa.

Nauti maisemista, luonnosta ja ilmaisista nähtävyyksistä

Zürich-järveä reunustavat pitkät rantapromenadit ja kävelytiet, joita pitkin on mukava käyskennellä ja ihailla maisemia. Järvenranta on kaunis ja eloisa myös illan pimetessä. Siellä tuntui turvalliselta kulkea.

Tunnettu rantakatu Limmatquai seurailee Limmat-joen itäistä rantaa noin kilometrin matkan läpi kaupungin historiallisen ytimen. Sen varrella on hienoja siltoja ja tunnettuja nähtävyyksiä, kuten Zürichin kuuluisimmat kirkot Grossmünster ja vastakkaisella rannalla sijaitseva Fraumünster, Kunsthaus-taidegalleria, kaupungin ja yliopiston pääkirjasto entisessä luostarissa ja Niederdorfin alue mukulakivikatuineen, aukioineen, vanhoine rakennuksineen ja lukuisine kahviloineen ja ravintoloineen.

Suunnilleen Niederhofia vastapäätä joen toisella puolella kannattaa kivuta Lindenhofin historialliselle aukiolle. Kukkulalta on hyvät näkymät joelle ja vanhaan kaupunkiin.

Myös komea Zürich Hauptbahnhof, päärautatieasema, sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Limmat-joen varrella. Se on maailman vilkkaimpia junaliikenteen keskuksia.

Limmatquai-rantakadun päässä voit hypätä kaupungin julkiseen liikenteeseen kuuluvaan funikulaariin, Polybahn-kiskoköysiradalle, jota pitkin pääset muutamassa minuutissa ETH Zürich -korkeakoulun hulppealle näköalaterassille. Myös teknillisen korkeakoulun päärakennus on näkemisen arvoinen.

Voit körötellä kiskoköysiradalla myös kaupungin koillisosan kattojen ylle ja jäädä pois Rigiblickin asemalla. Kapusimme siitä jalkaisin vielä noin kilometrin matkan Zürichbergin metsäiselle kukkulalle, joka kohoaa 679 metrin korkeuteen. Maisemat järvelle olivat häikäisevät, ilma raikas ja tunnelma rauhallinen ja hiljainen. Aivan kuin olisimme olleet maaseudulla. Kävelimme metsänreunaa kohti eläintarhaa ja laskeuduimme 5-raitiovaunulla takaisin keskustaan.

Olisimme halunneet käydä ihailemassa maisemia myös retkeilijöiden ja matkailijoiden suosimalla Uetliberg-vuorella kaupungin länsipuolella, mutta sinne menevä junayhteys oli tilapäisesti pois käytöstä huoltotöiden takia.

Turvaudu piknikeväisiin

Zürichissä on erinomainen ravintolakulttuuri ja baareja, kahviloita ja ravintoloita löytyy varmasti jokaiseen makuun. Tosiasia on kuitenkin se, että syöminen on siellä hirveän kallista. Kun Zürichissä menee ravintolaan, pitää varautua maksamaan rutkasti. Luksusta on tarjolla niin paljon kuin vain pankkitiliä kestää kuluttaa.

Jos haluat selvitä vähemmällä rahanmenolla, tee niin kuin me: osta ruoat kaupasta ja syö hotellihuoneessa tai mene piknikille. Zürichissä on monia hurmaavia puistoja ja puutarhoja, joissa voi levähtää ja nauttia eväitä. Myös Zürich-järven ranta on suosittu lounas- ja eväspaikka.

Meistä tuli nopeasti Coop-markettien vakioasiakkaita. Coop on Sveitsin toiseksi suurin vähittäiskauppayritys, jolla on maassa yli 800 supermarkettia. Valikoimat ovat huikean hyvät, monipuoliset ja laadukkaat. Niillä ruuilla oli helppoa saada vatsa täyteen.

Hotellihuoneen hintaan ei sisältynyt aamiaista, joten aloitimme jokaisen päivän käymällä aamiaisella McDonald’silla Zürichin upean oopperatalon vieressä. Sveitsissä on The Economistin laatiman BigMac-indeksin mukaan maailman kallein BigMac-hampurilainen, mutta joka tapauksessa syöminen pikaruokapaikassa oli monin verroin edullisempaa kuin ”oikeassa” ravintolassa. Ja mikä parasta, hyvä tuore kahvi, Café Crème maksoi vain 2,5 CHF, kun hinta kahviloissa oli noin 6-7 CHF.

Vesipulloja ei Zürichissä tarvitse ostella, sillä hanavettä voi juoda huoletta. Kaupungilla ja sen ympäristössä on myös vesilähteitä, joista voit täyttää oman pullon.

Katsele näyteikkunoita ja shoppaile suklaata

Zürichin tunnetuin ostoskatu, Bahnhofstrasse, on yksi Euroopan eleganteimmista ostosbulevardeista. Reilun kilometrin pituinen katu kulkee Zürichin keskustan läpi rautatieasemalta järvelle saakka. Kadun varrella on toinen toistaan hienompia liikkeitä, joissa voi vinguttaa luottokorttia antaumuksella. Tarjolla on merkkivaatteita ja -laukkuja, timanttikoruja, sisustustavaroita, sveitsiläisiä kelloja ja suklaata.

Me emme rohjenneet sisälle yhteenkään kalliin näköiseen liikkeeseen. Mutta jo pelkästään ikkunaostosten tekeminen ja kadulla käveleminen oli elämys. Siinä sai hyvän silmäyksen tyylikkääseen ja varakkaaseen zürichiläiseen elämänmenoon. Siitä kertoivat myös huippukalliit luksusautot katukuvassa.

Tuliaisia en tällä reissulla ostanut, paitsi suklaata tietysti. Sveitsi on suklaan luvattu maa, ja suklaapuoteja on joka nurkan takana. Tavallisissa kaupoissakin riittää valinnanvaraa, ja erikoisliikkeitä edullisemmin. Viimeiset ostokset voit tehdä vielä lentokentällä, jossa on pilvin pimein suklaakauppoja. Sveitsiläinen suklaa on tunnettu korkeasta laadustaan ja ainutlaatuisesta maustaan. Se on herkullista, kermaista ja pehmeää. Me aloitimme maistelun jo matkalla ja jatkoimme kotona.

Paljonko maksoi?

Summa summarum: Kolmen vuorokauden viikonloppumme Zürichissä maksoi noin 750 euroa per henkilö sisältäen lennot, hotellin, matkakortin, ruoat, juomat ja suklaatuliaiset.

Matka oli todella sen arvoinen! Meille jäi paljon ihania muistoja kauniista kaupungista ja upeasta, kesäisestä viikonlopusta. Ja mikä tärkeintä, pääsin näkemään omaa rakasta opiskelijaani.

Vinkki – lue myös tämä postaus:

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Syysviikonloppu suloisessa Zürichissä – paljonko maksoi?

  1. Sveitsi on hieno maa. Hintataso on kuitenkin varsin korkea, mutta varsin järkevään hintaan saitte reissun toteutettua. Me olemme olleet Sveitsissä vain Alpeilla, mutta Zürich kiinnostaisi kohteena myös. Ehkä seuraavaksi sinne.

    1. Juu, olisihan Sveitsissä paljon kauniita ja kiintoisia kohteita. Itse haluaisin käydä esimerkiksi Luzernissa ja Genevenjärven ympäristössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *