3 x ilo irti pakkasesta – tee nämä askareet nyt!

*Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.

Kirpeä pakkanen on aiheuttanut monenlaisia haasteita, mutta on siitä iloakin. Olen odottanut pitkään, koska pääsen lumipesemään mattoja, huoltamaan villavaatteita ja sulattamaan pakastinta. Nyt se onnistuu, joten eiköhän tartuta toimeen!

Mitäpä tykkäät viime päivien rapsakoista talvikeleistä? Minusta on kivaa, kun on kunnon talvi ja maisema on kauniin luminen. Kylmyyttä vain on ehkä hieman liikaa. Hiihtämään tekisi mieli, mutta pakkanen paukkuu sellaisissa lukemissa, että ulkoiluni jäävät tällä hetkellä lyhyiksi.

Pörssisähkön hinta on singahtanut taivaisiin ja autoni reistailee päivittäin. Milloin on jäässä ovi, milloin lämmitystöpseli tai bensatankin kansi. Hiustenkuivaajalla on sulattelussa käyttöä. Yleensä se lojuu turhanpanttina kaapissa.

Mutta on kirpeästä pakkasesta iloakin. Olen odottanut pitkään, koska pääsen lumipesemään mattoja, huoltamaan villavaatteita ja sulattamaan pakastinta. Nyt se onnistuu!

Reipas pakkanen on täällä eteläisessä Suomessa sen verran harvinaista, etten halua aikailla näiden askareiden kanssa. Eihän sitä tiedä, tuleeko tänä talvena enää yhtä kovia pakkasia. Eiköhän tartuta toimeen!

Lumipese matot

Mattojen pesu on usein vähän ongelmallista: miten, missä ja milloin ne voisi pestä? Toki voit roudata matot pesulaan tai kesällä matonpesupaikalle, mutta helpompikin konsti on.

Mitä, jos käyttäisit kauniin pakkaspäivän hyödyksesi ja veisit matot pihalle ekologiseen lumipesuun? Maton värit kirkastuvat, lika lähtee, pöly kaikkoaa ja matosta tulee ihanan raikas. Tarvitset lumipesuun vain kylmän pakkaspäivän, puhdasta kuivaa lunta ja pitkävartisen harjan.

Varsinkin villaiset matot kannattaa kiikuttaa lumipesuun. Villamattohan ei yleensä muuta pesua kaipaakaan. Imurointi, tuuletus ja lumipesu pitävät sen puhtaana. Meillä on lähes pelkästään villamattoja, joten koetan lumipestä niitä joka tai lähes joka talvi. Joinakin talvina lunta tai pakkasta tai molempia on vain niin vähän, ettei se onnistu.

Samalla voit puhdistaa pakkasessa huovat ja viltit. Lumen avulla saat helposti poistettua nukkaa, likaa ja pölyä, jota kerääntyy vähitellen tekstiilien pintaan.

Raikasta villavaatteet

Tiesitkö, että villavaatteita ei tarvitse eikä kannatakaan pestä usein? Villakuitu hylkii likaa luonnostaan ja kaipaa pesua hyvin harvoin. Ripusta vain villaneuleet henkareihin ja jätä tuulettumaan pakkaseen. Sukat, -pipot ja -lapaset voit levitellä miten parhaiten onnistuu. Useamman tunnin tuuletus raittiissa ulkoilmassa raikastaa villaiset vaatteet ja poistaa myös hienhajun.

Tykkään villaneuleista vuosi vuodelta enemmän. Ne ovat niin ihania, lämpöisiä, helppohoitoisia ja kestävät vuodesta toiseen. Erityisesti viihdyn merino- ja alpakanvillaisissa neuletakeissa, -puseroissa, -huppareissa ja -mekoissa.

Yksi suosikeistani on *Alpan Rain-neuletakki, jota pidän lähes päivittäin. Ostin sen useampi vuosi sitten, mutta se on edelleen moitteettomassa kuosissa. Siihen on ihanaa kietoutua kylmillä talvikeleillä. Vaan kyllähän se kesäänkin sopii. Alpakan villa siirtää nimittäin tehokkaasti kosteutta ja tuntuu päällä kuivalta ja mukavalta myös lämpimässä säässä. Vielä vanhempi on *Drizzle-neuletakkini, mutta sekään ei ole mennyt käytössä miksikään, pehmentynyt vain – kuten alpakanvillaisille vaatteille on tyypillistä.

Hupsista, tämä eksyi nyt vähän aiheesta. *Mutta jos kiinnostuit, tästä pääset tutustumaan Rain-neuletakkiin.

*Ja jos haluat kurkata myös Drizzlen, se löytyy täältä.

Sulata pakastin

Koska viimeksi sulatit pakastimen? Jos siitä on yhtä kauan kuin minulla, kannattaa tehdä se näillä pakkasilla. Voit kiikuttaa pakasteet sulatuksen ajaksi parvekkeelle tai terassille ja säästyt turhalta hävikiltä. Itse en voisi kuvitellakaan sulattavani pakastinta kesällä tai muulloin, kun ei ole kunnon pakkasta. Mihin ihmeeseen silloin laittaisin kaikki ruuat?

Meillä on periaatteessa no frost -pakastin, jota ei teoriassa tarvitse sulattaa. Mutta käytännössä asia on toisin. Kyllä vain siihenkin kertyy jäätä, jopa niin paljon, että sulattamiseen menee monta päivää. Kirjoitin aiheesta hieman kiukkuisen postauksen kaksi vuotta sitten, ja tuo postaus on yhä yksi blogini luetuimpia juttuja. Moni teistä on kirjoittanut kommentteihin omista vastaavista kokemuksistaan.

Kunhan olen raikastanut neuleet, taidan heitellä vuodevaatteet tuulettumaan. Täytyyhän tästä pakkasesta ottaa nyt kaikki ilo irti. Sääennuste lupailee ensi viikoksi leudompaa, joten silloin aion keskittyä enemmän ulkoiluun. Jos vaikka vihdoin pääsisin hiihtämään.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *