Mustikkamarmoroitu juustokakku

Halusin tehdä kahvipöytään juhlallisen, näyttävän ja mehevän juustokakun, jonka täytteeseen ei tarvita liivatetta. Mustikkamarmoroitu juustokakku paistuu uunissa pehmeäksi ja täyteläiseksi. Kun pöydässä on mustikkainen juustokakku, muuta ei kahvin tai teen kanssa tarvitakaan. Tämä kakku on herkkua!

Leivoin mustikkamarmoroidun juustokakun ensimmäisen kerran äitini syntymäpäiväkahveille joitakin viikkoja sitten. Halusin tehdä juhlallisen ja näyttävän juustokakun, jonka täytteeseen ei tarvita liivatetta. Paistettava juustokakku valmistuu ilman liivatetta ja paistuu uunissa ihanan pehmeäksi ja täyteläiseksi.

Mustikkaisesta kakusta tuli niin hyvä, että se hurmasi kaikki kahvittelijat mehevyydellään ja raikkaudellaan. Niinpä tein kakun uudestaan, tällä kerralla jälkkäriksi joulupöytään. Valitettavasti en ehtinyt enkä muistanut ottaa kakusta kuvia ennen kuin sitä oli jäljellä enää pienehkö pala.

Kakku sopii mainiosti mihin juhlaan vain. Voit tehdä sen vaikka uutta vuotta juhlistamaan. Poimin ohjeen K-ruoan reseptisivuila ja muokkasin sitä vähän. Tein pohjan kaurakekseistä digestivekeksien sijaan ja täytteeseen laitoin kaurapohjaista kasvirasvavalmistetta vispikerman tilalle. Kakusta tulee noin 12 annosta.

Muutama vinkki

Juustokakun pohja valmistuu näppärästi murskatuista kekseistä ja suletusta voista tai margariinista. Tee keksimurusta mahdollisimman hienoa, jotta se imaisee hyvin voisulan ja kiinnittyy vuoan reunoille. Kakku myös leikkautuu valmiina kauniisti, kun teet pohjan hienojakoisesta murskeesta.

Saat kakusta varmimmin silkinsileän, kun paistat sen miedossa 175 asteen lämmössä. Hyvä konsti on myös se, että sammutat uunin ja jätät kypsän kakun jäähtymään sammutettuun uuniin luukku raollaan. Silloin täytteen lämpötila laskee rauhassa sitä mukaan kuin uuninlämpökin.

Paistettuun juustokakkuun saattaa nimittäin tulla halkeamia. Voit hillitä tai estää halkeamia, kun jäähdytät kakun hitaasti ja rauhallisesti. Anna kakun jäähtyä uunista ottamisen jälkeen vielä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se vasta sitten jääkaappiin.

Vuoan reunat tukevat kakkua ja hidastavat lämpötilan muuttumista, jolloin kakku saa lisäaikaa rakenteen tekeytymiselle. Anna siis kakun olla vuoassaan myös jääkaapissa ja siirrä se vasta sitten tarjoiluvadille.

Juustokakun leipominen ei ole vaikeaa, vaan vaikeinta on odottaminen. Maltti on valttia. Paras kakku syntyy, kun jaksat odottaa sen jäähtymistä ja tekeytymistä, vaikka vesi on jo kielellä.

Mustikkamarmoroitu juustokakku

Pohja
200 g kaura- tai digestivekeksejä
75 g sulatettua margariinia tai voita

Täyte
2 prk maitorahkaa (à 250 g)
1 rs (180 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vispikermaa tai kaurapohjaista valmistetta
1 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maissitärkkelystä (Maizena)
2 tl vanilliinisokeria
2 rkl sitruunanmehua

Koristelu
1 dl pakastemustikoita
3/4 rkl sokeria

Valmistus

* Pingota irtopohjavuoan pohjalle (24 cm) leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Ota mustikat sulamaan.

* Hienonna keksit pieneksi murskaksi esim. puisella muusinuijalla tai monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu margariini. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle

* Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja kaada seos vuokaan.

* Lisää sokeri sulaiden mustikoiden joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella. Lusikoi sose laikuiksi kakun pinnalle. Marmoroi pinta: pidä veistä kohtisuorasti kakun pintaan nähden ja vedä sillä raitoja.

* Paista kakkua 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia eli juuri ja juuri kypsäksi. Älä ylipaista.

* Sammuta uuni ja jätä kakku jäähtymään tunniksi uuniin uuninluukku raollaan.

* Ota kakku huoneenlämpöön ja jäähdytä se huoneenlämpöiseksi. Irrota kakun reunat varovasti paistinlastalla mutta jätä kakku vuokaan. Siirrä kakku jääkaappiin ja anna tekeytyä muutama tunti tai mielellään yön yli.

* Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Tarjoile kylmänä.

Haluatko lukea lisää keittiöaiheisia postauksia?

Katso esimerkiksi nämä:

Ihanat pellavapyyhkeet! Miksi pellava on paras keittiöpyyhkeeksi?

Kaunis veitsitukki pitää keittiöveitset järjestyksessä

Kevyt villamatto keittiöön

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *