Kokemuksia kaakelimaalista – miten maali pysyy?

Moni teistä on kysellyt kokemuksiani kaakelimaalista. Maalasin kotimme pikkuvessan lattian ja seinät kaakelimaalilla neljä vuotta sitten. Samalla innostuin maalailemaan vähän muutakin. Miten maali on pysynyt ja kestänyt arjen tohinoita? Kokosin tähän postaukseen kokemuksiani.

Harva postaukseni on herättänyt niin paljon kiinnostusta ja kirvoittanut kysymyksiä kuin kertomukseni kaakelimaalauksesta. Uudistin kotimme pikkuvessan kaakelimaalilla neljä vuotta sitten: maalasin ruskeat seinäkaakelit hennon vaaleanharmaiksi ja persikkaan vivahtavat lattiakaakelit tummanharmaiksi.

Maalaamiseen meni kaikkine työvaiheineen viisi päivää, mutta vaivannäkö kannatti ja vessa uudistui edullisesti. Päätin maalata vähän muutakin, kun kerran olin saanut jutun juonesta kiinni ja päässyt vauhtiin.

Kaakelimaalia jäi sopivasti yli, joten maalasin eteisen tuulikaapin laattalattian harmaaksi ja kylpyhuoneen ikävänvärisen seinäboordin vaaleaksi. Idea seinäboordin maalauksesta syntyi kylppärin katon maalaamisen sivujuonteena. Halusin saada kellastuneeseen kylppäriin raikkautta ja valoisuutta.

Kokemuksia kaakelimaalista – miten maali pysyy?

Jos haluat, että kaakelimaali kestää, noudata purkin kyljestä löytyviä ohjeita tarkasti. Oikotietä ei ole. Tutustu ohjeisiin jo ennen kuin aloitat urakan äläkä laista tai oikaise missään vaiheessa. Kaakeleiden huolellinen esikäsittely on onnistumisen edellytys.

Aikatauluta homma tarpeeksi väljästi. Maalaamiseen menee helposti enemmän aikaa kuin kuvittelet. Myös esivalmistelut ja pesujen ja maalausten jälkeiset kuivattelut vaativat oman aikansa eikä niitä voi kiirehtiä.

Tässä kokemuksiani kaakelimaalin kestävyydestä.

Vessan seinä

Seinäkaakeleissa ei näy neljän vuoden jälkeen pienintäkään merkkiä maalin kulumisesta, haalentumisesta tai rapistumisesta. Kuivan vessan seinä on otollinen maalauskohde, koska siihen ei kohdistu minkäänlaista kulutusta tai rasitusta – toisin kuin esimerkiksi kosteassa kylpyhuoneessa.

Seinäkoukuissa roikkuu toki käsipyyhkeitä, joita koskettelemme märin käsin. Kaakelimaaliin voi osua pieniä vesiroiskeita, mutta ne maali on kestänyt moitteetta. Seinästä voi myös huoletta pyyhkiä tahroja ja hammastahnaroiskeita kostealla tai nihkeällä mikrokuituliinalla.

Vessan lattia

Lattiakaakelit ovat luonnollisesti kovemmassa kulutuksessa kuin seinä, vaikka enimmäkseen tassuttelemme maton päällä. Lattia on yhä siisti, mutta tarkemmin katsottuna kaakelimaalissa näkyy pieniä käytön jälkiä.

Lattiassa on paikoitellen pienenpieniä valkoisia viiruja, pisteitä tai läiskiä. En tiedä, mistä ne ovat tulleet. Olenko kolhinut lattiaa jollakin vai onko maali vain kulunut joistakin kohdin? Vai olenko maalannut nuo kohdat alunperin huolimattomasti? Varsinkin kaakelisaumojen kanssa saa olla tarkkana, että maalia tarttuu joka paikkaan.

Lattia kestää hyvin pyyhkimisen kuivalla tai kostealla liinalla tai mopilla. Imuroidessa joutuu olemaan tarkempi, ettei tule kolhineeksi lattiaa imurinvarrella. Kolhuja kaakelimaali ei kestä hirveän hyvin.

Tuulikaapin lattia

Tämä on yllättänyt itseni ehkä eniten. Maalasin tuulikaapin laattalattian vähän kokeilumielessä. Lattia oli ruskea ja mietin, mahtaako harmaa kaakelimaali edes peittää sitä. Peittihän se, joskin ruskealla pohjalla harmaa ei ole niin tumma kuin vessan vaaleammalla pohjalla.

Tuulikaapin lattia on kovassa kulutuksessa, sillä kuljemme siellä päivittäin ulkokengillä. Siihen nähden kaakelimaali on kestänyt hämmästyttävän hyvin. Maalauksesta on kuitenkin jo neljä vuotta.

Eniten maali on kulunut tai ohentunut lattian keskeltä, siitä, missä kuljetaan. Silti maali peittää lattian vielä hyvin eikä ruskea pohja ole tullut mistään näkyviin. Olin varautunut siihen, että joudun maalaamaan lattian vuoden kuluttua uudestaan. Jossain vaiheessa se pitää varmasti tehdä, mutta nähtäväksi jää, koska.

Kylpyhuoneen seinäboordi

Kuten varmaan arvaat, yhdistetyn kylpyhuone-kodinhoitohuoneen seinäboordissa kaakelimaali on pysynyt hyvin. Vanha väri pilkistää alta joistakin minimaalisen pienistä kohdista, nurkista tai kulmista, joita oli hankalaa saada maalattua. Boordi kiertää myös suihkukaapin seinissä, mutta siellä se on alkanut hieman rispaantua reunoista. Vesi ilmeisesti pikkuhiljaa nakertaa sitä.

Entä märkätilat?

Kaakelimaali sopii mielestäni mainiosti kuivatiloihin. Puolikosteassa eteisessäkin se näyttää toimivan. Kylpyhuoneen lattiaa tai seiniä en sillä arvaisi maalata, koska en tiedä, kuinka se kestää jatkuvaa kosteutta. Kaakelimaalin kyllä mainostetaan soveltuvan myös kylpyhuoneisiin ja kosteisiin tiloihin, mutta jotkut remontteja työkseen tekevät eivät sitä suosittele – ellei kylppäri ole menossa täysremonttiin muutaman vuoden kuluessa.

Onko sinulla kokemusta kaakelimaalista märkätiloissa? Jos on, laitahan kommentteihin – olisi kiva kuulla.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *