Matkitko muita vai sisustatko omalla tyylillä?

Meinasi mennä aamutee väärään kurkkuun, kun luin Ylen sivuilta jutun suomalaisten tavasta sisustaa. Sisustamme kotejamme kuulemma liikaa muiden maun ja somen trendien mukaan sen sijaan, että laittaisimme kotia itseämme ja perhettämme varten. Tunnistatko kuvauksesta itsesi? Minä en. Olen aina perustanut sisustusvalintani siihen, mikä tuntuu hyvältä, ja sisustellut kodista oman- ja meidännäköistä. Katso tästä vinkit oman sisustusvision selkeyttämiseen.

Suomalainen miettii kotia sisustaessaan naapureiden ja kavereiden mielipiteitä ja Instagramissa vallitsevia sisustustrendejä sen sijaan, että sisustaisi itselleen. Olemme nössöjä ja turvallisuushakuisia sisustajia. Emme uskalla poiketa valtavirrasta, irrotella ja käyttää rohkeasti luovuuttamme esimerkiksi värien suhteen. Tätä mieltä ovat sisustusarkkitehti ja tilasuunnittelun professori Ylen nettisivuilla. Meinasi mennä aamutee väärään kurkkuun, kun luin juttua.

Moni maalaa jutun mukaan seinät valkoisiksi, koska se on varma valinta asunnon jälleenmyyntiä ajatellen. Suomalaisten kotien sisustustyyliä leimaavat muutenkin vaaleat sävyt ja käytännöllisyys.

Kuljenko siis lauman mukana kuin sopuli ja sisustanko muiden maun mukaan, jos kotimme sisustus mukailee skandinaavista tyyliä ainakin osittain? En, koska tykkään aidosti ja oikeasti monista skandinaavisen sisustustyylin elementeistä. Olen aina perustanut sisustusvalintani siihen, mikä tuntuu hyvältä, ja sisustellut kodista oman- ja meidännäköistä.

Matkitko muita vai sisustatko kotia omalla tyylilla?

Oma koti, omat valinnat

Perinteinen skandinaavinen sisustustyyli on selkeää ja suosii yksinkertaisen kauniisti muotoiltuja kalusteita ja valaisimia sekä luononläheisiä materiaaleja puusta pellavaan ja korkista villaan. Valkoisen rinnalla käytetään maanläheisiä värejä, jotka tuovat lämpöä ja kodikkuutta.

Valitsen pehmeän villamaton, pelkistetyn kauniin valaisimen, valkoisen lipaston tai rouhean korituolin siksi, että se miellyttää silmääni. Maalaan olohuoneen seinät vaalealla beigenharmaalla ja eteisen seinät valkoisella maalilla, koska huvittaa.

Jos näen jonkun blogissa tai Instagram-tilillä esineen, jollaista olen haeskellut ja joka sopii tismalleen meille, voin hankkia sellaisen – jos hinta on kohtuullinen ja oma rahatilanne sallii. En tee sitä siksi, että muillakin on, vaan koska ihastun siihen. Teen niin kuin hyvältä tuntuu enkä välitä, mitä naapurit, kaverit, sukulaiset tai some-vaikuttajat ajattelevat. Sisustusratkaisujani ohjaa usein tunne siitä, että tämä on niin ”mun juttu”.

Top 6 sisustusliikettä netissä

Millaisessa kodissa viihdyt?

Minulle omannäköinen koti on vaaleahko, melko ilmava ja väljästi sisustettu. En halua, että joka paikka tursuaa tavaroita. Koti on minulle rauhan tyyssija ja hyvänolon paikka, jossa aistit saavat levätä. En kaipaa voimakkaita värejä, tuoksuja tai muutakaan runsautta, vaan ennemmin harmoniaa.

Eri ihmiset haluavat ja tarvitsevat kodilta erilaisia asioita. Ei ole muiden matkimista, jos ja kun haluan pitäytyä hillityissä väreissä. Moni muukin haluaa, koska viihtyy seesteisessä ympäristössä.

Joku kaipaa kotiinsa katseltavaa ja tykkää siitä, että siellä on paljon huonekaluja, tekstiileitä, koriste-esineitä ja pieniä yksityiskohtia. Joku tykkää leikitellä väreillä, koristeilla ja koukeroisilla muodoilla. Jotakuta miellyttää huippumoderni sisustustyyli. Joku innostuu industrial-tyylisestä, teollisesta sisustuksesta metalleineen, betoneineen ja tummine värisävyineen.

Onko sinulla jokin tietty linja tai tyyli, jota noudatat sisustamisessa? Myös se, ettei mitään selkeää tyyliä ole, on hyvä ja omannäköinen valinta.

Mikä tahansa makusi onkaan, luota siihen ja tee rohkeasti omat valintasi. Koti saa olla asujiensa näköinen ja heijastella heidän persoonaansa ja elämäänsä. Usein sisustus rakentuu pala palalta vuosien myötä. Eletty elämä, kerroksellisuus ja patina tekevät kodista kiinnostavamman kuin se, että sisustus on kerralla hankittu ja viimeisen päälle harkittu kokonaisuus.

Lue myös nämä postaukset:

Näin voit selkeyttää sisustusvisiotasi

Jos haluat selkeyttää omaa sisustusvisiotasi, voit pohtia esimerkiksi alla olevia kysymyksiä ja kirjata mieleesi tulevat asiat ylös muistikirjaan tai tietokoneelle.

 1. Mitä koti sinulle merkitsee?
 2. Millaisista asioista nautit vapaa-ajallasi? Voitko tehdä niitä kotonasi, onko mahdollista järjestää tilaa niiden tekemiselle?
 3. Millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita? Kuinka ne näkyvät kodissasi?
 4. Mitkä värit saavat sinut hyvälle tuulelle?
 5. Millaista näkymää voisit katsella loputtomiin? Missä silmäsi lepää?
 6. Millaisia asioita tai esineitä haluat nähdä kodissasi?
 7. Inspiroiko sinua enemmän tyhjä tila vai haluatko täyttää tyhjät kohdat?
 8. Minkä asian voisit tehdä jo tänään, jotta pääsisit lähemmäs omannäköistä kotia?

Voit hahmotella makuasi ja toiveitasi myös tunnelmataulun tai leikekirjan avulla. Luo Pinterestissä taulu sisustuksellesi tai leikkaa ja liimaa A3-kokoiselle paperille tai vihkoon itsellesi mieluisia sisustuskuvia lehdistä. Kun niitä alkaa kertyä, huomaat, mihin suuntaan makusi on kallellaan ja millaiset sisustusjutut sinua miellyttävät.

Muista: onnea on asukkaan näköinen koti!

VM Carpetin Rae

 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

10 Replies to “Matkitko muita vai sisustatko omalla tyylillä?

 1. Olen aina sisustanud omanäköisesti. Olohuone henkii etnotyylia. Keittiössä on värien paikka ja see muuttuu sesonkin mukaan..

  1. Kiva kuulla, että olet löytänyt oman tyylisi. Persoonallisia koteja on mukava katsella, ne ovat usein tosi viihtyisiä ja nättejä.

 2. Jos katsoo somea tai sisustuslehtiä, niin kyllähän niissä henkii sama tyyli kaikkialla. Yhdessä vaiheessa joka koti oli musta-valkoinen, sitten beigeä/greigeä joka seinä täynnä.. Sitten aina tulee se ihana pilkku, joka erottuu omalaatuisuudella, ihan selvästi omalla maulla sisustettuna ja oman perheen tarpeisiin tehtynä. Mutta harvassa nämä ovat ainakin somea katsellessa. Siellä jyllää sen hetken trendit.
  Omaa kotia sanoisin sekoitelmaksi. Varmasti trendit ovat vaikuttaneet osaan valintoja, tosin ei ole greigeä eikä musta – valkoista. Osassa alakertaa on vinyylilattia ja siitä haluan eroon. Tämä varmaan pahin hankinta trendien mukaan. Muoviahan se vain on, kallista semmoista.

  1. Kiitos kommentistasi! Niinhän se taitaa olla. Ehkä tietynväriset tai -tyyliset kodit saaat eniten näkyvyyttä somessa ja sisustuslehdissä juuri siksi, että ne ovat sillä hetkellä muotia (vastaavasti esitellään vaatemuodin trendejäkin). Vaaleahkot kodit tosin tuntuvat olevan vakituisesti muodissa, enkä yhtään ihmettele. Ymmärrän hyvin, että pimeässä Pohjolassa kaivataan valoa ja vaaleutta kotiin, joskaan eihän se sulje pois sitä, etteikö iloisia värejäkin voisi olla.
   Uskon kuitenkin, että sisustuksessa on paljonkin persoonallisuutta ihmisten yksityisissä kodeissa, joita ei julkisuudessa esitellä. Trendeistä voi sitten jokainen poimia niitä itselleen sopivia ideoita, jos niin haluaa.

  1. Hei, kiitos, itsekin tykkään. Keittiön verhot ovat Vallilan valmisverhot, jotka ostin varmaan yli viisi vuotta sitten. En muista enää niiden nimeä. Joku muukin kyseli verhoista viime vuonna ja silloin selvisi, ettei näitä verhoja ole enää mallistossa, ei ainakaan Vallilan verkkokaupassa näkynyt. Joitakin vastaavia toki voi olla.

    1. Oho, kävipä hyvä tuuri! Kiva kuulla, että löysit Kero-verhokangasta. Enpä olisi arvannut, että sitä on vielä myynnissä. Kyllä vaan tulee hyvä mieli siitä, kun löytää etsimänsä.
     Rauhallista ja hyvää joulua!

 3. Itse olen kyllä hyvin paljon samaa mieltä lukemasi artikkelin kanssa. Halutaan tehdä oman näköistä ja oloista, mutta pääasiassa suurimmalla osalla kodit näyttää samalla muotilla tehdyiltä, niiden sisustus jopa muuttuu samalla syklillä muotivirtsusten sisustustyylin kanssa. Näin oon havainnut kun facen sisustusryhmiä oon seurannut 15v. Eikä siinä mitään, jokainen saa tehdä sellaisen kodin mistä tykkää, mutta ei ne omaperäisiä ja persoonallisia suurimmaksi osaksi ole vaikka kuinka haluaisi ja omasta mielestä niin olisi.

  1. Kiitos kommentistasi. Tuo on varmasti totta. Voisiko olla niin, että ne persoonalliset kodit ovat piilossa? Ehkä somessa ja sisustuslehdissä ovat enimmäkseen näkyvillä nimenomaan ne, jotka sisustelevat trendien mukaan. Persoonallisille kodeille on muuten Facessa ihan oma ryhmänsä, siellä näkee hyvin erilaisia, sympaattisia ja omalaatuisia sisustuksia. Oletko sitä katsellut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *