Miksei viilentävästä ilmalämpöpumpusta tule kondenssivettä?

Nykyään huoahtelen helteellä tyytyväisenä: onneksi kotona on viilentävä ilmalämpöpumppu. Vaikka ulkona on tuskaisen kuumaa, jopa +30 astetta, kotona sisällä on miellyttävän vilpoista. Pumpun poistoputkesta ei kuitenkaan ole tiputellut vettä viikkoon ja se huolestuttaa. Missä vika? Vaaniiko vesivahingon vaara?

Napsautin viilentävän ilmalämpöpumpun päälle makuuhuoneessa heti, kun helteet alkoivat. Ulkona hiki vain valuu, mutta sisällä nautin ihanasta viileydestä. Päivällä oloni on virkeä ja yöllä nukun hyvin – toisin kuin muutama kesä sitten, kun meillä ei vielä ollut pumppua. Olo oli silloin tuskastuttava.

Hankimme viilentävän ilmalämpöpumpun viime kesänä. Lue täältä kokemuksiani laitteen hankinnasta ja asennuksesta:

Ilmalämpöpumpussa on kaksi osaa, ulkoyksikkö ja sisäyksikkö. Ulkoyksikön ja sisäyksikön välillä suljetussa piirissä kiertää kylmäaine. Lämmityskäytössä ulkoyksiköstä tulee kondenssivettä ja jäähdytyksessä sisäyksiköstä. Meillä on viilennykseen tarkoitettu pumppu, koska lämmitystä emme kaukolämmitteisessä rivitalossa tarvitse.

Kun laite oli hurissut hiljaa muutamana päivänä, aloin huolestua. Kondenssivettä ei tullut tippaakaan. Viime kesänä kondenssivettä lorotti litrakaupalla takapihalle. Olen laittanut astian poistoputken alle vesikouruun seuratakseni kondenssiveden määrää.

Onko putki tukossa?

Vielä viikonkaan viilennyksen jälkeen kondenssivettä ei ollut valunut astiaan yhtään. Pumppu toimi kuitenkin hyvin ja viilensi mukavasti asuntoa. Koko aikaa se ei tosin ollut päällä. Mihin vesi häviää? Ei kai mihinkään rakenteiden sisälle? Parketille sitä ei ainakaan tiputtanut, sen tarkistin moneen kertaan.

Mielessäni pyörivät ”Vuotovahinko vaanii viilentäjää helteellä” -tyyppiset uutisotsikot. Vakuutusyhtiön tiedotteessakin varoitettiin, että jos kondenssivesi ei pääse asianmukaisesti poistumaan putkistoja pitkin, se saattaa aiheuttaa huomattavan vahingon kotona. Kannattaa siis tarkistaa, ettei putki ole mennyt tukkoon tai muuten vioittunut talven aikana.

Mahdollista putkitukosta emme pystyneet tarkistamaan, koska putki on monta metriä pitkä ja kiemurtelee parvekkeen kautta alas takapihalle.

Viikon asiaa pähkäiltyäni soitin firmaan, joka asensi ilmalämpöpumppumme.

Luonnollinen selitys

Sain asennusfirman kylmäosastolta huojentavan vastauksen.

Sää on ollut jopa ennätyksellisen kuiva koko alkukesän eikä sisäilmassa ole liiemmin poistettavaa kosteutta. Vähäinen veden määrä voi haihtua tai kuivua ennen kuin se ehtii putken päähän. Jos pyyntilämpö pumpulle on 23-24 astetta eikä asunto ole kuumentunut hirveästi ennen viilennyksen aloittamista, lämpökuormaa on kertynyt niukasti.

Asentajan mukaan on normaalia, että kondenssiveden määrä vaihtelee kelien mukaan. Kosteammalla kelillä vettä voi lorottaa monta litraa vuorokaudessa pienenkin asunnon jäähdytyksessä. Jos pumppu käy nätisti ja viilentää hyvin, voin olla huoleti.

Olipa huojentavaa kuulla tuo. Pääsin nauttimaan viilennyksestä täysillä ja hyvillä mielin.

Vielä iloisempi mieli tuli, kun huomasin, että poistoputkesta alkoi valua vettä. Jipii, tukosta ei ole, se on varmaa nyt.

Jos kaipailet vielä vinkkejä makuuhuoneen pimennykseen, lue myös tämä postaukseni:

Nautitaan kauniista, valoisasta ja kuumasta kesästä!

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

6 Replies to “Miksei viilentävästä ilmalämpöpumpusta tule kondenssivettä?

 1. Sama juttu meillä ei pisaraakaan vettä, loppuviikosta yuli jonkin verran. Siis kaikki hyvin

  1. Kiva kuulla, että muillakin on ollut samoja kokemuksia. Huoli oli siis turha, mutta onhan näiden kanssa hyvä olla tarkkaavainen. Viime vuonna meidän pumpussa oli oikeasti vikaa ja sitä piti käydä korjaamassa.

   1. vuodon todennäisyys on aika pieni jos poistoputkea ei ole kiskottu tms. itse pumpun asennusta katselin seinän läpivientiin ainakin meillä pistettiin putki joka tuli vähän koholle, eli jos putki vuotaa se neste alkaa valua ulkoseinää pitkin.

    1. Juu, niinhän se on. Putki on asennettu ja läpivienti tehty asianmukaisesti, joten tuskinpa se rakenteisiin vuotaisi edes silloin, jos sattuisi jotenkin menemään rikki. Varoitteluja kuuluu kuitenkin niin monesta suunnasta, että helposti alkaa itsekin epäillä.

 2. Minäkin olin huolissani, kun lehtiin tulee joka kevät uutisia, että kondenssivesi valuu rakenteisiin, ellei vesi ala tippumaan poistoputkea pitkin. Käytän pumppua vain viilennykseen. Pari viikkoa vei tänäkin vuonna ilman pisaraakaan vettä.

  Nyt tippuu ämpärillisen verran päivässä ja huoli oli turha. Ensi keväänä en enää huolestu, kun samat toimittajat, joilla ei itsellä ole ilmalämpöpumppua kirjoittelevat taas varoituksiaan.

  1. Sanos muuta. Varoittelevien, ja ehkä vähän liioiteltujen, juttujen takia minäkin huolestuin. Olisi hyvä, jos niissä kerrottaisiin myös, milloin EI tarvitse olla huolissaan. Toisaalta, onhan vesivahinko toki iso ongelma, jos sellainen sattuu tulemaan – siinä mielessä on hyvä, että ihmiset ovat tietoisia sen mahdollisuudesta. Nyt meilläkin pukkaa vettä vauhdilla putkesta ulos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *