Paras perinteinen tiikerikakku

Jouluksi tiikerikakku

Perinteinen tiikerikakku maistuu yhtä hyvältä lämpimänä ja jäähtyneenä. Voit leipoa kakun hyvissä ajoin ennen joulua jääkaappiin tai pakkaseen. Täyteläiset tiikerin raidat valmistuvat tummasta, laadukkaasta kaakaojauheesta. Katso kaakaovinkki tästä!

Lasillinen kylmää maitoa ja viipale lämmintä tiikerikakkua. Eikö kuulostakin herkulliselta? Ja maistuuhan tiikerikakku myös jäähtyneenä kahvin, teen, glögin tai kaakaon kanssa.

Innostuin leipomaan tiikerikakun pitkästä aikaa. Terveellisempää taatelikakkua tein jo mutta halusin leipoa lisää kuivakakkuja. Kuivakakut sopivat jotenkin niin hyvin joulun aikaan ja tunnelmaan ja niitä on mukavaa leipoa omalle perheelle ja lahjaksi. Muulloin leivon niitä harvoin.

Idean tiikerikakkuun sain kaapissani olevasta Dr. Oetkerin leivontakaakaosta (kaakao saatu tuotenäytteenä). Halusin tehdä jotain leivonnaista, johon tarvitaan kaakaota. Tämän kaakaojauheen happamuus on keskimääräistä alhaisempi, minkä ansiosta sen väri on täyteläinen ja maku pehmeä eikä jauhe häiritse leivonnaisten kohoamista. Täyteläisestä ja suklaisesta kaakaosta saa tehtyä mielestäni mehevät ja suussasulavat tiikerin raidat.

Leivontakaakaosta valmistuu muuten myös ihanaa kuumaa kaakaota, kun lisää sitä ja sokeria kuumaan maitoon tai kauramaitoon.

Tiikerikakku maistuu pehmeältä ja herkulliselta juuri uunista tulleena ja vielä lämpöisenä. Toisaalta moni on sitä mieltä, että kuivakakut vain paranevat vanhetessaan. Tämä lienee makuasia mutta omasta mielestäni molempi on parempi.

Teen usein niin, että jätän osan kakusta heti syötäväksi ja osan säilön. Tiikerikakku säilyy jääkaapissa 1–2 viikkoa. Kakun voi myös pakastaa kokonaisena tai viipaleiksi leikattuna.

Leivo tiikerikakkua vaikka heti tänään tai huomenna ja pääset nauttimaan ihanuudesta vielä ennen joulua, ellet sitten halua säästää sitä joulupöytään. Tarvittavat ainekset ovat niin tavallisia, että niitä saattaa löytyä kaapistasi ilman kauppareissuakin.

Perinteisen tiikerikakun ohje

200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Tiikerin raitoihin tarvitset:
4 rkl kaakaojauhetta
3 rkl maitoa

Tee näin

* Voitele ja korppujauhota hyvin noin 1,5 litran vetoinen rengaskakkuvuoka.
* Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Vaahdon tulee olla vaaleaa, ilmavaa ja notkeaa.
* Lisää munat yksitellen ja samalla hyvin vatkaten.
* Sekoita vehnäjauhoihin vaniljasokeri ja leivinjauhe. Ripottele jauhoseos siivilän läpi taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
* Ota 1/3 taikinasta toiseen kulhoon. Jos haluat, että suklaaraidan osuus kakusta on suurempi, ota ½ taikinaa toiseen kulhoon. Sekoita siihen kaakaojauhe siivilän läpi ja maito.
* Levitä vuoan pohjalle puolet vaaleasta taikinasta. Levitä päälle tumma taikina ja tämän päälle loput vaaleasta taikinasta. Pistele haarukalla taikinaa muutamasta kohdasta, jotta eriväriset kerrokset raidoittuvat kauniisti. Tasoita pinta.
* Paista tiikerikakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 50–60 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys cocktailtikulla. Kypsästä kakusta ei tartu taikinaa tikkuun.
* Nosta vuoka uunista ja anna kakun jäähtyä vuoassa. Kumoa kakku tarjoiluvadille. Leikkaa ja nauti samana päivänä tai myöhemmin.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

6 Replies to “Paras perinteinen tiikerikakku

  1. Joo kyllä tiikeri kuuluu aina juhlaan oli sitten joulu tai juhannus häät, ristiäiset ,hautajaiset .olen leiponut niitä tuhansia. Yleensä on aina pakkasessa.teen aina 3kerralla on niin näppärää kun, tekee yleiskoneella ja kiertouunissa paistuu kaikki kerralla. Yleensä annan lasten perheille kakun.

    1. Hei, kiitos kommentistasi. Tosiaan, tiikerikakkuhan sopii mihin tahansa muuhunkin juhlaan. Mummoni leipoi sitä tai jotain muuta kuiva-/kahvikakkua aikoinaan vähän joka kekkereille. Itse olen jotenkin niin rajoittunut jouluun näiden kakkujen kanssa. Kolme kerralla kuulostaa hyvältä leipomisvauhdilta 😊Itselläni on vain yksi rengasvuoka, joten ”sarjatuotanto” ei oikein onnistu. Mukavia leipomisia sinne ja hyvää joulunaikaa!

    2. Leivon saman tyyppi sen nimi on marmori kakku siihen taikinaan tulee kerma kuuluu mutta onnistuu kun laittaa vettä..ja hyvää on.

      1. Hei, kiitos kommentistasi. Kuulostaa hyvältä. Olen joskus kuullutkin marmorikakusta, mutten ole itse kokeillut. Täytyypä leipoa tuota joskus. Mukavia leipomishetkiä ja hyvää joulua!

    1. Juu, itsekin käytän useimmiten margariinia, erikoistilanteisiin sitten voilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *