Uusi ulko-ovi kotiin jouluksi

Uusi ovi asennettu

Kotimme sai ”joululahjaksi” uuden, tyylikkään ja energiatehokkaan ulko-oven. Uusi ovi pitää lämmön aiempaa paremmin sisällä ja päästää enemmän valoa eteiseen. Enää ei tarvitse hävetä oven ulkonäköäkään. Puhdaslinjainen ja tyylikäs ulko-ovi toivottaa vieraat tervetulleiksi ja miellyttää myös omia silmiä.

Meille vaihdettiin uusi, tyylikäs ulko-ovi! Olen odottanut 15 vuotta, että pääsisimme vanhasta vihreästä ovesta eroon, ja nyt toiveeni vihdoin toteutui. Vanha kirurginvihreä ovemme oli vuosien myötä haalistunut ja kulunut ja muuttunut entistä ikävämmän näköiseksi.

Asumme taloyhtiössä emmekä voineet omin nokkinemme ryhtyä ovenvaihtoon. Piti odottaa, että ovet päätetään yhteistuumin vaihtaa. Naapuritaloyhtiö lähti mukaan oviremonttiin, joten kaiken kaikkiaan ovet vaihdettiin 70 asuntoon.

Ovienvaihto onkin ollut melkoinen ruletti. Vaikka urakka on iso, se on hoitunut hämmästyttävän jouhevasti. Asentajat ovat edenneet talorivi kerrallaan, irrottaneet vanhat ovet ja asentaneet uudet, noin kuusi ovea päivässä.

Tässä alla näet kulahtaneen vanhan ovemme, jota minun ei ole pätkääkään ikävä.

Puolen päivän oviremontti

Asentaja soitti ovikelloa aamulla ennen kahdeksaa ja aloitti irrottamalla vanhan oven karmeineen. Yhdentoista jälkeen aamupäivällä meillä oli uusi ovi. Asentaja teki kolmen asunnon oviremppaa sarjana yhtä aikaa. Melua kesti vain hetken ja remonttipurua tuli jonkin verran, mutta se oli helppo imuroida ja pyyhkiä pois. Uuden oven myötä saimme uudet kauniit karmit ja kynnyksen.

Lukkoasentaja on kiertänyt oviasentajan rinnalla ja huolehtinut siitä, että lukitus toimii ja uuden oven saa laitettua heti lukkoon. Uudet avaimet haimme jo hyvissä ajoin ennen ovien vaihtoa. Niitä piti kantaa monta viikkoa vanhan avaimen mukana siltä varalta, että kotiin tullessa onkin eri ovi kuin sieltä lähteissä. Myös terassin ovien, varastojen ovien ja postilaatikoiden lukot sarjoitettiin.

Uusi ovi on ihana, huomattavasti siistimpi ja tyylikkäämpi kuin vanha ovemme. Kesällä taloyhtiössämme vaihdettiin takapihojen väliset aidat, joten nyt on talon ulkonäköä kohennettu sekä edestä että takaa.

Enemmän valoa ja lämpöä

Uusi ovemme on Skaalan moderni ovi heidän pohjoismaisesta mallistostaan ja se on kotimaassa valmistettu. Ovessa on alumiinijäykistetty levyrakenne ja pinta on säänkestävää HDF-levyä. Ovessa on tuplatiivisteet eli yksi eristenauha on ovessa ja toinen karmissa.

Ovessa on nätti, korkea lasiaukko. Siinä on eristyslasi ja energiatehokas tuplaselektiivipinnoite, joka heijastaa sisällä olevan lämmön takaisin ja estää lämpöä karkaamasta. Kesällä se taas estää auringonpaisteen kuumentavan vaikutuksen. Lasi toimii näkösuojana mutta päästää valon läpi. Välieteisessä ja eteisessä onkin nyt selvästi valoisampaa kuin aiemmin. Olen useana päivänä luullut, että ovi on jäänyt auki, kun on niin valoisaa.

Olen myös huomannut, että lämpö pysyy aiempaa paremmin sisällä. Uuden oven U-arvo eli lämmönläpäisykerroin on 0,70, mikä on todella hyvä. U-arvolla kuvataan rakennusosien lämmöneristyskykyä. Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin rakenne eristää lämpöä. Rakennusmääräysten mukaan uudisrakennuksen ja remontoitavan rakennuksen ovien U-arvo saa olla korkeintaan 1,0 W/(m2K). Vanha ovi päästi todennäköisesti lämpöä harakoille, joten odotettavaa on, että energiankulutuksemme pienenee.

Hintansa väärtti

Napisin aluksi vähän, kun taloyhtiömme päätyi valitsemaan kalliin ovientoimittajan. Ovia varten otettu laina jyvitetään huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden suhteessa. Koska meillä on isohko asunto, maksamme uudesta ovesta enemmän kuin pienempien asuntojen omistajat. Ovi ja asennus sinänsä kustansivat laskujeni mukaan noin 1200-1300 e, mutta meidän osuutemme on suurempi, noin 2000 euroa.

Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että saimme kotimaiset, laadukkaat ja kestävät ovet. Suomen neljä vuodenaikaa ja vaihtelevat sääolosuhteet vaativat ovilta paljon, joten on hyvä, että uusi ovi on tiivis, kestävä ja energiataloudellinen. Lisäksi hyvä ovi pitää kutsumattomat tunkeilijat loitolla.

Enää ei tarvitse hävetä oven ulkonäköäkään. Ulko-ovi on ensikosketus kotiimme ja vieraat näkevät sen ensimmäisenä kylään tullessaan. Puhdaslinjainen ja tyylikäs ulko-ovi toivottaa vieraat tervetulleiksi ja miellyttää myös omia silmiä.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *