Blogihaaste: 10 joulufaktaa

Tartuin kivaan 10 joulufaktaa -blogihaasteeseen ja aloin miettiä omia ja perheeni joulutapoja. Aika ajoin on hyvä pohtia, mitä itse pitää tärkeänä joulussa ja mikä on ehkä tarpeetonta hössötystä. Lue tästä, mitä meidän jouluumme kuuluu.

Millaisia asioita sinä pidät tärkeinä jouluna? Onko jotakin, mitä ilman joulu ei tule? Entä mikä on vähemmän tärkeää, ehkä stressaavaakin?

Välillä on terveellistä pohtia, mihin asioihin haluaa omassa joulussaan keskittyä. Psykoterapeutti Maaret Kallio muistutti osuvasti Facebook-sivuillaan: ”Ajat vaihtuvat ja joulut sen mukana. Joka joulu on hyvä miettiä, mikä on tänä vuonna tärkeintä oman lähipiirin tai itsen äärellä.”

Jouluun liittyy paljon mielikuvia yltäkylläisyydestä ja odotuksia siitä, millainen joulun pitäisi olla. Syödään hyvin, annetaan lahjoja, on tunnelmaa, läheisyyttä ja sosiaalisuutta. Mutta ei se välttämättä niin mene. Joulu voi yhtä hyvin olla hiljaisuutta ja lepoa, ehkä vain joitakin pieniä, yksittäisiä joulujuttuja tai ei niitäkään. Parasta on, kun joulua voi viettää omalla, itselleen sopivalla tavalla.

Huomasin kivan 10 joulufaktaa -blogihaasteen ja aloin sen tiimoilta miettiä joulutapojani. Moni bloggaaja on tarttunut haasteeseen, esimerkiki Tyylimuru-blogin Tiina ja Sinun hyvä elämä -blogin Mare. Alunperin idean haasteeseen heitti käsittääkseni Tähän on tultu -blogin Minna.

Tässä 10 joulufaktaa meidän kodin joulusta.

kuukausien Jouluhössötys

Ei kiitos, se ei ole minun juttuni. Alan virittäytyä jouluun yleensä noin viikko, pari ennen aattoa. Ensimmäiseksi ostan joulukukan, yleensä amarylliksen – myöhemmin myös valkoisen joulutähden tai hyasintin – ja laitan kynttelikön keittiön ikkunalle ja jouluvalon ulos. Saatan myös leipoa jotakin.

Joulun lähestyessä leipomisintoni kasvaa. Taatelikakusta on tullut jokajouluinen perinne perheessämme. Täksi jouluksi olen leiponut myös tiikerikakun, saaristolaisleivän ja Wilhelmiina-keksejä, jotka ovat ehkä maailman parhaita pikkuleipiä. Viime vuonna muokkasin niistä uudenvuoden keksejä.

Varsinaista joulusiivousta en tee, imuroin ja siivoilen sen verran kuin tarpeelliselta tuntuu.

LAPSET

Lapset antavat joululle merkityksen. Vaikka lapsemme ovat jo isoja eivätkä usko joulupukkiin, joulussa ihaninta on se, kun saamme kokoontua yhteisen pöydän ääreen ja saan viettää kiireetöntä aikaa nuorten kanssa. Esikoinen on jo muuttanut omilleen, mutta jouluksi hän tulee kotiin ja tuo joulun tullessaan.

Joulukorttirumba

Se on taakse jäänyttä elämää. Joulukorttien lähettämisestä tuli joka vuosi hirveä stressi, joten päätin luopua siitä viitisen vuotta sitten. Joulun valmistelu muuttui paljon leppoisammaksi.

Piparitalkoot

Pipareiden paistaminen – huolettomasti valmistaikinasta – lasten, nykyään nuorten, kanssa on joulunajan hauskimpia ja tunnelmallisimpia puuhia. Olemme leiponeet pipareita ja yleensä myös piparitalon jokaisena jouluna siitä lähtien, kun he olivat pieniä. Tänä vuonna esikoisemme toivoi, että leipoisimme taas pipareita yhdessä, kun hän tulee kotiin. Tuntuu hyvältä, että nuoretkin ovat tykästyneet tähän perinteeseen.

Joulutortuista en liiemmin välitä, mutta paistamme niitä yleensä yhden pellillisen. Nuorison ja miehen torttuhimo tyydyttyy parilla tähtitortulla, enempää ei kukaan kaipaa.

Aito kuusi vai muovikuusi?

Meillä ei ole kumpaakaan. Alunperin jätimme hankkimatta kuusen lasten ollessa pieniä siksi, että lähdimme aina aaton jälkeen maalle vanhempieni luokse useiksi päiviksi. Siellä oli omasta metsästä hankittu kuusi. Oma kuusemme olisi jäänyt yksin kotiin neulasia varistelemaan.

Viime aikoina olen alkanut hieman lämmetä muovikuuselle. Eihän se aidon veroinen ole, mutta tulisihan siitä tunnelmaa ja olisi helppohoitoinen. Toistaiseksi kauniit joulukukat ovat riittäneet. Joskus käyn poimimassa kuusenoksia maljakkoon.

Jouluruokien must

Kinkku on kunkku monessa joulupöydässä, mutta meidän perheessämme kukaan ei erityisemmin tykkää kinkusta. Itsehän en muutenkaan syö lihaa. Kinkun sijaan paistan kalkkunaa, kalaa ja/tai jouluisia hirvenlihapullia, joista on jostain syystä tullut jo lähes perinne.

Joululaatikoista, riisipuurosta ja sekahedelmäkiisselistä tykkäämme, samoin rosollista. Muut laatikot voin ostaa valmiina, mutta imelletyn perunamuusilaatikon teen aina itse, kuten teki äitini ja mummonikin aikoinaan. Se on koko perheen suurta herkkua ja jokainen odottaa joulupöydässä eniten kotitekoista hämäläistä muusilaatikkoa. Sen tekeminen ei mielestäni ole vaikeaa, vaikka hidasta se toki on kaikkine vaiheineen. Mutta maku on vaivan arvoinen!

Joulumusiikki

Täytyy tunnustaa, etten ole mikään joulumusiikin suurkuluttaja. Kuuntelen jouluista musiikkia yleensä vain aattona ja aatonaattona jouluvalmisteluja tehdessäni. Pyrin käymään edes yhdessä joulukonsertissa ennen joulua, mutta valitettavasti se jää monesti suunnitteluasteelle.

Joulumusiikki, kuten muukin musiikki, on minusta parasta silloin, kun sen tahtiin voi tanssia. Minun on suorastaan vaikeaa pelkästään kuunnella musiikkia. Perhekeskeisen joulunajan jälkeen uusi vuoteni alkaa perinteisesti uudenvuoden tansseissa kavereiden seurassa. Ensi vuonna pyörähtää käyntiin jo 27. tanssivuoteni! Kun tanssimiseen on kerran hurahtanut, innostukselle ei näy loppua.

Lahjat

Niitä on meillä joka joulu yhä vähemmän, ja ne vähäisetkin ovat mieluiten aineettomia lahjoja. Lapset saavat muutaman toivomansa, tarpeellisen lahjan. Ystävien ja siskojen kanssa olemme sopineet, että emme anna toisillemme lahjoja.

Mies on muistuttanut minua tänä vuonna jo moneen kertaan, että hän ei halua mitään joululahjoja. Yhden myönnytyksen hän sentään teki: jotakin itse tehtyä hyvää voin antaa. Tiedänkin jo, mitä teen. Itselläni on yksi lahjatoive: yhteinen retki tai matka. Yhteiset elämykset ovat ihania ja niistä on iloa pitkäksi aikaa, etukäteen, jälkikäteen ja paikan päällä. Viime kesän ikimuistoisimpia elämyksiä oli ensimmäinen yhteinen asuntovaunureissumme, josta voit lukea täältä.

Kyläily

Jouluaaton vietämme oman perheen kesken. Takki alkaa usein olla melko tyhjä tähän aikaan vuodesta, ja tekee hyvää vain olla ja rentoutua ilman erityistä ohjelmaa ja säntäilyä mihinkään. Jonakin joulupäivänä käymme omien vanhempieni ja miehen vanhempien luona.

Lumi

Lumi vaikuttaa valtavan paljon joulutunnelmaani. Jos lunta ei ole, minun on vaikeaa tuntea oloani jouluisaksi. Mitä enemmän lunta on, sitä paremmalla joulutuulella olen. Tänä vuonna joulukuu on ollut täällä eteläisessä Suomessa todella runsasluminen. Olen käynyt jo hiihtämässäkin, vaikka yleensä pääsen ladulle vasta tammi-helmikuussa. Lue täältä, kuinka hyödynsin viime talven upeita hiihtosäitä työvireen ylläpitämiseen. 

Mutta… Viisi päivää ennen joulua lämpötila nousi plussan puolelle ja alkoi sataa vettä. Kunpa kaikki lumi ei sulaisi, tai mieluummin sataisi lisää lunta. Sääennuste lupailee kuitenkin varovaisesti, että saatamme saada valkoisen joulun. Toivottavasti!

Otatko haasteen vastaan? Kerro, mitä sinun jouluusi kuuluu. Voit listata joulufaktoja tähän alle kommentteihin tai laittaa linkin blogiisi, niin käyn lukemassa.

Hyvää ja levollista joulua!

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

8 Replies to “Blogihaaste: 10 joulufaktaa

 1. Näitä on aina mielenkiintoista lukea! Jokaisella jotain erityistä omassa joulunvietossa mitä muilla ei välttämättä ole. Mutta samaistun kyllä moneen kohtaan näissä faktoissa. Joulua en ala fiilistellä kuin vasta lähempänä ajankohtaa ja tänään viimeksi mietin, että se taatelikakku. Pitäisi tehdä. Tein jo ison tiikerikakun, mutta kaksi päivää ja se hävisi. Nyt jo joulufiiliksissä täällä voin myöntää. Hyvää joulun aikaa!

  1. Kiitos! Itsekin olen tykännyt käydä lukemassa näitä joulupostauksia. Paljon on yhteistä ja paljon on eroavaisuuksia monen kanssa. Ja niinhän sen pitää ollakin. Jokaisen joulu on omanlaisensa. Hih, joo, tunnistan tuon, että ajoissa tehdyt kakut häviävät parempiin suihin. Taatelikakusta on tullut vuosien myötä yksi lemppareistani, vaikka lapsena en siitä tykännyt.
   Hyvää joulua!

 2. Hienoa että otit haasteen vastaan. Mukava lukea sinun joulun ajatuksiasi. Paljon sellaista, jota olisin voinut kirjoittaa itse. Hyviä liittymäpintoja löytyy useampia.
  Joulukortteja en ole lähettänyt muutamaan vuoteen. Jokusia tulee minulle tai meille näihin aikoihin. Lähetän sitten jonkun viestin kiitokseksi myöhemmin.
  Lisään sinun blogisi omaan blogiini muiden haasteen vastaanottaneiden jatkoksi.
  Mukava tutustua blogiisi muutenkin.

  1. Kiitos, kiitos! Minäkin kävin tutustelemassa blogiisi ja oli kiva lukea postauksiasi. Kiva, kun heitit haasteen ilmoille. Joulukortteja tuntuu tosiaan tulevan vuosi vuodelta vähemmän. Tänä jouluna meille on tullut perinteisiä kortteja vain yksi, ellei siten huomenna tupsahda lisää. Jokunen on lähettänyt e-kortin. Hyvää joulua!

 3. Ihanaa, että sinäkin tartuit tähän haasteeseen! Kuten joku jo aiemmin kirjoitti, tästä tosiaan löytyi tarttumapintaa… Pohdin joulua näin jälkikäteen (vietimme perheen kanssa tällä kertaa joulumme Islannissa, ja hyvä niin) ja tulin sellaiseen päätelmään, että haluaisin en aina olevan lyhyt ”perusviikonloppu”, ei niin täynnä hösötytä ja valmisteluja kuin mitä joulu nykyisellään vielä valitetavati tarkoittaa. Silti huomaan nauttivani tietynlaisesta tunnelmasta, kuusen tuoksusta, kuumasta glögistä ja joulukorttien lähettämisestä. Niin, ja saamisestakin. 🙂

  Minna

  1. Kiva, kiitti kommentistasi! Itsekin tykkään lyhyehköstä joulusta. Olen hidas käynnistymään ja aloitan jouluvalmistelut myöhään yleiseen hössötykseen verrattuna. Kuitenkin tykkään joulun tunnelmasta, valoista, tuoksuista ja mauista. Nautin hetkestä. Välillä tuntuu, että ihmisillä on ainakin somessa koko ajan kiire seuraavaan vuodenaikaan ja/tai juhlaan. Joulua odotetaan lokakuusta lähtien, heti joulunpyhien jälkeen aletaan odottaa kevättä ja maaliskuussa katse on jo kesässä. Ikään kuin pitäisi olla aina askeleen edellä. Ehtiikö siinä ollenkaan pysähtyä käsillä olevaan hetkeen?
   Mukavia vuoden viimeisiä päiviä ja hyvää uutta vuotta!

 4. Yllättävän pitkään tämä postaussarja on pysynyt vireillä. Haaste oli alunperin lähtöisin meidän blogiryhmä-aloitteesta ja sitä luetaan edelleen hyvin paljon. https://viaperasperaadastra.com/2022/11/25/10-joulufaktaa-joulu-2022/
  Niin kuin Tiina mainitsi, erilaisia vastauksia oli tosi kiva lukea. Olen löytänyt sun postaus vasta tänä vuonna, mutta tuskin se on kerennyt vanhentua kovin paljoa edellisestä joulusta 😁.

  Mukavaa joulun odotusta sinulle!

  1. Kiva, kun löysit tämän. Juu, ei ole hirveästi ajatukset vanhentuneet. Samoilla linjoilla mennään tänäkin vuonna. Keksitte näköjään niin hyvän haasteen, että se jäi elämään ja porskuttamaan pitkään. Tosi kiva idea 😍
   Hyvää ja rauhallista joulua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *