Olen lukenut niin paljon kehuja terveellisestä taatelikakusta, että pakkohan sitä oli vihdoin kokeilla. Onko se todella niin mehevä ja maukas kuin mainostetaan? Näin joulua odotellessa on hyvä hetki testailla ja maistella taatelikakun kevennettyä versiota.
Terveellisemmässä taatelikakussa on erikoista se, ettei siihen käytetä voita, sokeria eikä vehnäjauhoja. Kakku on siis gluteeniton ja sen makeus tulee pelkästään taateleista ja rasva hasselpähkinä- tai mantelijauheesta.
Tällä kakulla siis voi herkutella hyvällä omallatunnolla, ainakin jos sitä vertaa perinteiseen taatelikakkuun. Kuivatut taatelit itsessään koostuvat toki 60-70-prosenttisesti sokerista, joten eivät ne silti mitään huipputerveellisiä ole. Kuitua niissä sentään on paljon, noin kahdeksan grammaa sadassa grammassa.
Viimeistä murua myöten –blogin Saara julkaisi mehukkaan ja terveellisen taatelikakun ohjeen jo useita vuosia sitten. Ryhdyin vasta nyt leipomaan ja testaamaan sitä, koska olen päässyt taateleiden makuun vasta viime vuosina. Aiemmin en liiemmin tykännyt taateleista, mutta nykyään ne maistuvat mainiosti ja leivon taatelikakun, tai useamman, joka jouluksi.
Miltä kakku maistui? Hyväähän se oli, mehevää ja maukasta eikä liian makeaa. Siksi siitä tykkäsinkin, kun en ole ällömakean ystävä. Suutuntuma oli vähän erilainen kuin tavallisessa taatelikakussa ja kardemummasta tulee kakkuun kiva säväys. Jos tykkäät taaateleista, tämä kakku maistuu varmasti sinullekin.
Gluteenitonta ruokavaliota noudattava ystävä ilahtui erityisen paljon kakusta ja tykkäsi kovasti. Omasta mielestäni kakku maistuu parhaalta vaniljajäätelön kanssa, mutta hyvää se on sellaisenaankin.
Ohjeesta on kehitelty erilaisia versioita. Itse käytin kakkuun kuivattuja, kuutioksi puristettuja taateleita. Jos kakun tekee kivellisistä tuoretaateleista, siitä saattaa tulla vielä mehevämpi ja maukkaampi. Taidankin testata sitä vertailun vuoksi seuraavalla kerralla.
terveellisemmän taatelikakun ohje
Tarvitset:
250 g kuivattuja taateleita (yksi tiiliskiven muotoinen taatelipaketti)
1-1,5 dl kiehuvaa vettä
1 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
70 g hasselpähkinäjauhetta tai mantelijauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
4 kananmunaa
Koristeluun:
esimerkiksi mantelijauhetta, hasselpähköitä, vadelmia, puolukoita, tomusokeria.
Tee näin:
* Pilko kuivatut taatelit paloiksi ja varmista, ettei niissä ole kivenmurusia.
* Kaada taateleiden päälle kiehuva vesi ja jätä turpoamaan vähintään kymmeneksi minuutiksi.
* Jauha taatelit sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää tarvittaessa hiukan vettä, jos tahan tuntuu kovin tönköltä.
* Sekoita joukkoon sooda, kardemumma, kaakaojauhe sekä hasselpähkinä- tai mantelijauhe.
* Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset taatelimassaan.
* Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi, paksuksi vaahdoksi. Kääntele vaahto varovasti taatelimassan joukkoon.
* Pingota irtopohjavuoan (n. 20 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan.
* Paista kakkua 175 asteessa keskitasolla n. 25 minuuttia. Kokeile kypsyys coctail- tai hammastikulla. Kakku on valmis, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Älä kuitenkaan ylikypsennä kakkua. Keskustan kuuluu jäädä hieman mutakakkumaisen pehmeäksi.
* Anna jäähtyä ja koristele halutessasi. Siivilöi päälle esimerkiksi tomusokeria, kookosjauhoja tai mantelijauhetta ja/tai käytä koristeluun marjoja.
* Kakun voi mielellään antaa mehevöityä jääkaapissa seuraavaan päivään, jos maltat odottaa.
* Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.
Jos haluat leipoa perinteisen taatelikakun, kurkkaa ohje täältä.
Hyviä herkkuhetkiä ja iloisia joululeipomisia!
lupiinijauhoista tulee hyvä ja gluteeniton.
Hei, kiitti vinkistä. Enpä ole lupiinijauhoja koskaan käyttänytkään, pitääpä kokeilla joskus niitä leivontaan.