TOP 3 helppohoitoiset viherkasvit

Kävin ostamassa uuden viherkasvin, enkä ollut suinkaan ainoa puutarhamyymälässä pörrääjä. Kevät on viherkasveihin hullaantumisen huippusesonkia. Olen tyypillinen suomalainen vihersisustaja myös siksi, että arvostan helppohoitoisia kasveja. Vinkkaan sinulle tässä postauksessa kolme helppohoitoista viherkasviani.

Tykkäätkö viherkasveista, mutta haluat päästä niiden hoitamisessa helpolla? Silloin sinulle voisivat sopivat kasvit, jotka eivät ole hirveän vaativia auringonvalon ja kastelun suhteen. Monella meistä ei ole aikaa, intoa tai osaamista niin paljon, että voisi kutsua itseään varsinaiseksi viherpeukaloksi.

Itse olen onnistunut tappamaan vuosien varrella useita viherkasveja, mutta toisaalta olen löytänyt myös kasveja, joiden kanssa pärjäilen hyvin. Nykyään pyrin ostamaan kotiin vain sellaisia viherkasveja, joille sopii pieni kuivahtaminen kastelujen välillä.

Helppohoitoiset kasvit ovat monen muunkin suosikkeja: Plantagenin vuosittaisen Kasvitrendit-raportin mukaan niistä on kiinnostunut 65 prosenttia suomalaisista. Eniten viherkasveja ostetaan keväisin.

Vinkkaan sinulle tässä kolme huonekasvia, joiden hoito sujuu myös vähemmän kokeneelta vihersisustajalta. Listan ensimmäinen kasvi on itselleni melko uusi tuttavuus, mutta olemme ystävystyneet nopeasti ja kasvista on tullut yksi suosikeistani.

Siirsin uuden kasvin kotona istutusruukusta isompaan ruukkuun. Samalla päätin vaihtaa mullat muillekin viherkasveilleni. Olenkin tänä vuonna varsinainen early bird. Lisääntyvä valo virkistää kasvit ja ihmiset.

Viherkasvien kasvukausi käynnistyy helmi-maaliskuussa, ja mullat olisi hyvä vaihtaa sitä ennen, jos sen aikoo tehdä. Toisaalta puutarhamyymälässä sanottiin, ettei mullanvaihdon ajankohta ole nykyään niin nokon tarkka.

Mullanvaihto on minusta aina vähän jännittävää. Mutta nyt muutama viikko operaation jälkeen näyttää siltä, että kaikki vähäiset kasvini selvisivät hengissä ja vahvistuvat päivä päivältä.

Kolme helppohoitoista viherkasvia

Mutkaton maija

Ihastuin tähän maijaan sen kauniiden, kookkaiden lehtien takia. Lehtiä koristaa viirukuviointi, jossa on häivähdys vaaleanpunaista. Lehtien alapuoli on upean purppurainen. Koristeelliset lehdet luovat jännittävyyttä ja graafisuutta kasvien joukkoon, ja onhan maija upea ihan yksinäänkin.

Maijojen lajikekirjo on valtaisa, niitä on satoja erilaisia. Niiden tunnistaminen ja erottaminen toisistaan on ei-asiantuntijalle hieman haasteellista. Oma maijani on käsittääkseni viirumaija. Kerro, jos olen väärässä.

Maija viihtyy parhaiten valoisassa hajavalossa tai puolivarjossa. Vältä paahtavaa auringonpaistetta, mutta myös liian pimeää paikkaa. Hyvä paikka maijalle on länsi- tai itäikkuna. Kun olet löytänyt kasville paikan, jossa se viihtyy, sitä ei kannata suotta siirrellä. Vedosta kasvi ei tykkää.

Kastele maijaa niin, että pintamulta kuivahtaa kastelujen välillä. Voit tutkailla mullan kosteutta työntämällä sormen parin sentin syvyyteen multaan. Kastele, jos multa tuntuu kuivalta. Liiallisessa kuivuudessa maija alkaa roikottaa lehtiään. Oma maijani on pohjareiällisessä ruukussa, ja kastelen sen usein aluslautasen, tai siis suojaruukun kautta noin 6-7 päivän välein. Jos pohjalla on vettä vielä tunnin jälkeen kastelusta, kaada ylimääräinen vesi pois. Säännöllisyys on valttia – asia, jossa olen koettanut kastelussa kovasti kunnostautua.

Maija tykkää sumuttelusta, joten suihkuttele sitä kevyesti varsinkin talvella. Jos haluat hemmotella maijaa, pyyhkäiset lehdistä pölyt kostutetulla liinalla.

Vehreä viirivehka

Luottokasvini viirivehka on näyttävä, tuuhea ja helppohoitoinen ja puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Se ei ole hirveän nirso paikan suhteen. Viirivehka viihtyy varjossa, puolivarjossa ja runsaassa hajavalossa. Suorasta auringonpaahteesta se ei kuitenkaan pidä. Vähäisessä valossa kasvi kasvaa hitaammin ja kukkii niukemmin, jopa olemattomasti. Toisaalta harva varmaan hankkii viirivehkaa tai juuri muutakaan viherkasvia kukkien takia.

Kastele viirivehkaa kerralla runsaasti ja anna mullan kuivahtaa hieman ennen seuraavaa kastelukertaa. Sopiva kasteluväli on kokemukseni mukaan vajaa viikko. Kesäkuumalla joudun kastelemaan viirivehkoja vähän tiuhempaan, 4-5 päivän välein. Laitan veden yleensä aluslautaselle tai suojaruukun pohjalle, josta kasvi sitten hörppii sen vähitellen. Viirivehka pitää kosteasta ilmasta, joten suihkuttele sitä säännöllisesti.

Jäntevä juovatraakkipuu

Juovatraakkipuu on tyylikäs ja ryhdikäs kasvi, jonka suipoissa vihreissä lehdissä on hennon vaaleankellertäviä raitoja. Minulle tulee kasvin olemuksesta mieleen ananas. Viehättävä kasvi tuo kotiin aavistuksen trooppista tunnelmaa. Sillä saa kivasti kiinnostavuutta ja eloa viherkasvikokonaisuuteen ja sisustukseen. Myös juovatraakkipuu puhdistaa epäpuhtauksia huoneilmasta.

Juovatraakkipuu viihtyy valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa. Jos kasvi saa liian vähän valoa, lehtien kirjavuus häviää.

Kastele tarpeen mukaan noin kerran viikossa ja anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välissä, mutta suihkuttele lehtiä ainakin pari kertaa viikossa. Itse olen ottanut tavakseni suihkutella kaikki sumuttelusta tykkäävät kasvini aamuisin samalla, kun odottelen teen hautumista. Muuten unohdan. Rutiini auttaa muistamaan.

Muistutan vielä, että tässä postauksessa esitellyt viherkasvit ovat minun mielestäni helppohoitoisia. Sinä saatat olla toista mieltä. Olen huomannut, että on varsin yksilöllistä, mitkä kasvit kenenkin hoidossa ja kotona viihtyvät.

Voi vaatia hieman kärsivällisyyttä löytää itselle sopiva viherkasvi. Se voi joskus olla yllättäväkin. Eräs vihertumpelo ystäväni osti ison varjoviikunan ja arveli, että kasvi kuolee muutamassa kuukaudessa. Kuinkas kävikään? Kasvi on yhä hengissä ja voi hyvin, kolmatta vuotta. Jos kasvisi tuppaavat nuupahtamaan, älä luovuta. Ehkä et vain ole löytänyt sitä omaa kaunokaistasi.

Vinkki:

  • Muista, että viherkasvit tarvitsevat lannoitusta helmi-maaliskuulta lokakuun loppuun. Voit antaa kasveille lannoitetta kasteluveden mukana tai laittaa multaan pitkävaikutteista varastolannoitetta.
  • Heti mullanvaihdon jälkeen kasveja ei tarvitse lannoittaa. Uudessa mullassa on ravinteita, jotka riittävät kasville muutamaksi viikoksi. Aloita lannoitus, kun kasvi on kunnolla juurtunut ja versojen kärjissä on uutta kasvua.

Oletko kiinnostunut huolettomista kesäkukista? Pihan laitteluun ja puutarhatöihin on vielä aikaa, mutta lukaise odotellessa tämä postaukseni:

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “TOP 3 helppohoitoiset viherkasvit

  1. Kiitos vinkeistä! Täytyypä kaivaa tämän postaukseen taskusta jossain hyvässä viherkaupassa ja yrittää sen jälkeen vielä pitää nuo kasvit elossa näillä ohjeilla. Tähän mennessä sain ihan kaikki viherkasvit hengiltä. Mua tietty harmittaa, koska tykkään siitä, että kotona olisi jotain vihreää.

    1. Olepa hyvä vain. Kiva, jos postauksestani on iloa/ hyötyä. Luulen, tai uskon, että jokaiselle on olemassa sopivia viherkasveja. Joskus (usein) on vaan vaikeaa löytää ne. Itsekin olen kulkenut yrityksen ja erehdyksen kautta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *