Helppoa vaihtelua sisustukseen maljakoilla ja kasveilla

Sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä

Rakastan maljakoita! Jos säilytystilasta ei olisi puutetta, sanoisin, ettei maljakoita ole kotona koskaan liikaa. Tykkään vaihdella maljakoita ja niihin aseteltavia kasveja vuodenajan ja fiiliksen mukaan. Oletko huomannut, miten erilaiset maljakkoasetelmat muuttavat huoneen tunnelmaa?

Maljakoilla ja kasveilla on helppoa piristää omaa mieltä ja tuoda vaihtelua sisustukseen. Sama sohvanurkkaus näyttää aivan erilaiselta riippuen siitä, millainen maljakko pöydällä on ja millaisia kasveja siihen on sujautettu. Monet maljakot ovat kauniita myös sellaisenaan.

Syksy ja maanläheiset värit

Syksyisin meillä on olohuoneen maljakossa yleensä erilaisia kuivattuja heiniä. Ne sopivat mielestäni kivasti synkkenevän syksyn tunnelmaan ja maanläheisiin väreihin. Olen kerännyt ja kuivattanut heiniä itse ja ostanut niitä joskus myös valmiiksi kuivatettuina.

Yksi lempparivaasini on tämä *pellavanvärinen Aalto-maljakko, jonka olen saanut äidiltäni synttärilahjaksi. Aalto-maljakko on yksi maailman kuuluisimmista lasiesineistä, mitä en yhtään ihmettele – onhan se aivan upea.

Jokainen maljakko valmistetaan yksittäin Iittalan lasitehtaalla suupuhaltamalla. Maljakoiden värit vaihtelevat kausittain, ja tähän pellavaan ihastuin heti, kun näin sen ensimmäisen kerran.

Alapuolella kuvassa näkyy *Cooee Designen Pilari-maljakko, josta haaveilin pitkään ennen kuin raaskin ostaa sen. Vaasiin sujahtavat pitkätkin kasvinvarret mukavasti.

Kuvassa Pilari on saanut täytteekseen kuivattuja kukkia. En raaskinut heittää pois miehen tuomaa kukkakimppua, vaan kuivasin sen. Kimppu on mielestäni nätti näinkin ja sopii syksyn lakastuvaan luonteeseen.

Pilari on upea näky myös sellaisenaan, ja usein pidänkin sitä tyhjänä piirongin päällä.

Talvi taittuu tulppaaniaikaan

Talvella pidän usein *Aalto-maljakossa kuivakukkia ja -heiniä. Silloin tällöin ilahdutan itseäni ostamalla leikkokukkia, yksittäin tai kimppuna. Valitsen kukat sen mukaan, mikä juuri sillä hetkellä tuntuu miellyttävän silmää.

Kevättalvella alkaa tehdä mieli tulppaaneja. Iloisen väriset tulppaanit muistuttavat tulevasta keväästä ja piristävät kotia ja mieltä.

Kun kukat alkavat repsahtaa, voit antaa niille jatkoaikaa tulppaanihieronnalla. Oletko kokeillut? Jos et, suosittelen. Saatat yllättyä, miten erilaisia kukista tulee. Niitä tuskin tunnistaa tulppaaneiksi.

Kevättä ilmassa ja valkovuokkoja vaasissa

Varma kevään merkki on, kun valkovuokot ja kirsikkapuut kukkivat pihallamme. Silloin alkaa maljakkofanin onnenaika, kun voi käydä poimimassa täytettä maljakkoon omalta pihalta.

Kirsikan- ja omenankukat istuvat kauniisti viininpunaiseen maljakkoon, jonka ostin joitakin vuosia sitten Ikeasta muutamalla eurolla.

Vaaleanpunainen maljakko on *Marimekon Flower, jonka varmasti tunnistatkin. Lasinen maljakko on valmistettu suupuhaltamalla. Pieni Flower on syötävän suloinen ja sopii ihanasti kevään herkille kukille.

Kesä hellii kukkien ystävää

Kesällä kukkaloisto on parhaimmillaan. Välillä vaivaa suorastaan runsaudenpula. Toisinaan käyn keräämässä maljakkoon rehevän kimpun luonnosta tai omalta pihalta, toisinaan asetan maljakkoon vain muutamia yksittäisiä kukkia.

Tanskalaisen perheyrityksen, *House Doctorin Bubble-maljakko sopii sekä yksittäisille kukille että pitkävartisille kimpuille. Kun vaasissa on vettä, se heijastelee hauskasti ympäristöä. Kukan varretkin näkyvät nätisti kirkkaan lasin lävitse. Näitä kauniisti ja persoonallisesti muotoiltuja maljakoita on montaa eri kokoa. Omani on 35-senttinen ja se onkin korkein maljakkoni.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, haluan esitellä sinulle *Cooee Designen Ball-maljakon. Pieni, pallomainen keraaminen maljakko on käsintehty ja käsinmaalattu. Siksi jokainen tämän sarjan maljakko on yksilöllinen.

Pyöreän muodon lisäksi tykkään tässä maljakossa erityisesti matasta ja pehmeästä pinnasta. Ball-maljakoita on useita eri värejä. Oma maljakkoni on väriltään sand, mutta haaveilen vielä hankkivani muitakin värejä sille seuraksi.

Nättejä myös tyhjänä

Maljakot ovat kaunis lisä sisustukseen myös sellaisenaan. Ne eivät aina välttämättä kaipaa kasveja. Tämä helpottaa myös säilyttämistä, kun kaikkia tyhjiä maljakoita ei tarvitse tunkea kaappiin. Itse pidän tyhjiä maljakoita olohuoneen ja makuuhuoneen senkkien päällä osana sisustusasetelmia.

Tein muuten taannoin Instagram-tililläni kyselyn, mistä sisustusesineistä ihmiset tykkäävät eniten. Kyselyni mukaan maljakot ovat ylivoimaisesti suosituimpia sisustusesineitä seuraajieni keskuudessa.

Maljakko- ja kasvirakkauteni näkyy selvästi Instagram-tilini kuvavirrassa. Suurimmasta osasta kuvistani voit bongata maljakon, kasvin tai molemmat, vaikka en tietoisesti ajattele kalastelevani niitä kuviin. Tervetuloa seuraamaan minua myös Instagramiin, jos tykkäät sisusteluaiheisista postauksista!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.