5 vaunuilun valttikorttia

Olemme tehneet tänä kesänä useita lyhyitä asuntovaunureissuja Suomessa. Vaunuilun parhaat puolet ovat avautuneet kaunista kotimaata kolutessa.  Lue tästä, mitä hyvää on liikkuvan lomakodin kanssa matkailussa.

Oletko harkinnut matkailuvaunun tai -auton ostamista tai vuokraamista? Me vuokrasimme viime kesänä asuntovaunun ja jäimme koukkuun. Mies innostui jopa niin paljon, että hommasi pian oman vaunun vetokoukun nokkaan.

Päätimme jo keväällä, että tämä kesä on omistettu kotimaanmatkailulle. Perinteinen, ulkomaille suuntautuva kesälomamatkamme vaihtui siis karavaanailuun kotimaassa. Ei ole kaduttanut yhtään.

Olemme tehneet kesän aikana useita muutaman päivän tai vajaan viikon mittaisia vaunureissuja. Vaunuilun monet hyvät puolet ovat selkiytyneet kotimaata kolutessamme. Katso tästä, mitkä ovat mielestäni vaunureissaamisen viisi valttikorttia.

Aivot narikassa

Niin todellakin tapahtuu: aivot jäävät narikkaan saman tien, kun karavaani nytkähtää liikkeelle ja kotipiha jää taakse. Heippa vaan arki ja rutiinit, tervetuloa uudet kokemukset ja elämykset.

Vaunun kanssa on helppo lähteä matkaan milloin vain, kun vuodevaatteet, pyyhkeet ja muut perustavarat ovat asuntovaunussa valmiina pitkin kesää.

Vapaus valita

Matkailuauton tai -vaunun kanssa voit matkustaa sinne, minne nokka näyttää tai mieli tekee juuri nyt. Suunnitelmaa voi vaihtaa lennossa, kun koti kulkee pyörien päällä.

Lennoista ja hotellivarauksista ei tarvitse huolehtia. Voit suunnitella reitin etukäteen tai olla suunnittelematta.

Hyvä tai ainakin parempi sää

Kukapa meistä ei toivoisi lomalta poutaa ja paistetta. Sinäkin olet varmasti joskus jännittänyt, mitä jos lomalla sataa koko ajan. Vaunuillessa sää ei stressaa niin paljon, sillä reittiä voi vaihtaa vielä viime tinkaankin.

Meillä on tapana syynätä sääennusteita edellisenä iltana ja päättää sen mukaan, mihin seuraavana päivänä suuntaamme. Pyrimme väistelemään sateisimpia alueita. Suomi on iso maa ja sää on harvoin samanlainen joka kolkassa.

Löytämisen ilo

Asuntovaunumatkailun yksi parhaista puolista on löytämisen ilo. Suomi on pullollaan kauniita, kiehtovia ja kiinnostavia kohteita, joista et ehkä ole kuullutkaan tai joissa et muuten vain ole tullut käyneeksi. Sellaisia tulee vaunuillessa monesti vastaan.

Hei, poiketaanko tuonne? Usein löydämme reissuillamme jotakin, jota emme ole osanneet edes etsiä.

Luontoelämykset

Rakastan veden äärellä oleskelua ja liikkumista ja luonnonvesissä uimista. Siellä minut valtaa syvä rauhan tunne. Mieli lepää, ajatuksilla on tilaa, on helppo hengittää. Koska miehen mieltymykset ovat samanlaisia, päädymme matkoillamme lähes poikkeuksetta veden ääreen.

Tykkään Suomessa matkailusta juuri siksi, että järviä tai merta on joka puolella ja upeita luontoelämyksiä voi kokea missä vain.

Matkailuauton tai -vaunun kanssa reissatessa luonto on lähellä. Voit majoittua luonnonläheisellä leirintäalueella tai puskaparkissa omassa rauhassa luonnon keskellä. Voit pysähtyä milloin vain ihanalle uimarannalle tai lähteä metsään tai puistoon kävelemään. Vaunun raittiissa ilmassa on hyvä nukkua ja aamulla on kiva herätä, kun linnut sirkuttavat ik takana.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

6 Replies to “5 vaunuilun valttikorttia

 1. Hyviä pointteja matkailuvaunulla matkustamiseen. Mekin olemme sitä tehneet, tosin vain silloin, kun meillä oli neljä mukana kulkevaa lasta. Kun he eivät enää lähteneet mukaan, luovuimme vaunusta ja siirryimme pelkkään henkilöautoon. Sekin antaa tosi paljon vapautta, vaikka majapaikkojen löytäminen ja varailu onkin rajoitetumpaa. Vaunuillessamme ajoimme tosi paljon Euroopassa. Lasten kanssa tämä oli helppoa ja antoisaa. Oli paljon joustavia kohteita. Kun asetuimme leirintäalueelle esim. Wieniin, Varsovaan, Krakovaan, Budapestiin, Müncheniin, Roomaan, Brysseliin ym. paikkoihin, sitten oli helppo lasten kanssa pyöriä kaupungeissa ja niiden ympäristöissä joko yleisillä kulkuvälineillä, omalla autolla ja joskus jopa polkupyörillä, ja oli helppoa jäädä paikoilleen niin pitkäksi aikaa kuin huvitti. Esim. viikko Budapestissa tai Roomassa tällä tavalla oli tosi hieno juttu. Ainoa miinus, jonka vaunuilussa koimme, oli parkkipaikkojen löytämisestä johtuva hankaluus pysähtyä aina kun mieli teki. Se oli yksi niitä syitä, miksi siirryimme pelkkään autoon. Hyvää jatkoa! Aila

   1. Kävin lukemassa, koska Slovenia on yksi meidän lempikohteitamme. Olimme kerran siellä melkein kolme viikkoa kodinvaihdossa, jolloin todella monet paikat tulivat tutuiksi, eihän Sloveniassa kovin pitkä matka ole minnekään ja kun majapaikkamme oli Kranska Goran lähellä, varasimme pari yötä Ptujsta ja pari Ljubljanasta, että saimme rauhassa tutustua niihinkin seutuihin. Bled, Bohinj ja monet muut paikat olivatkin tosi lähellä. Meillä oli mukana myös polkupyörät ja kokemuksemme pyöräilystä Sloveniassa oli oikein hyvä. Viimeksi toissa syksynä olimme siellä jälleen muutaman päivän, kiertelimme järviä, Triglavin luonnonpuistoa, Vrsicin solatien lähistöjä ja pyöräilimmekin jälleen. Aila

    1. Oi, kuulostaa kiehtovalta. Tuossa tulikin monta tuttua paikkaa. Pyöräileminen Sloveniassa on vielä kokematta, vaikka sitä muuten harrastankin paljon. Täytyypä muistaa ottaa pyörät mukaan, kun seuraavan kerran suuntaamme auton nokan sinne.

 2. Vaunuilussa voisi tosiaan olla omat hyvät puolensa. Ja varmasti on juuri noin, että vapaus valita kasvaa, vaikka majapaikkojakin yleensä aika hyvin kuitenkin on tarjolla. Tuo, että luonto on lähellä, houkuttaa itseäni erityisen paljon.

  1. Juu, majapaikkoja on toki hyvin saatavilla omalla autolla tai julkisilla liikennevälineillä reissatessakin. Silloin ei kuitenkaan voi yleensä muuttaa suunnitelmaa lennosta – varsinkaan, jos sen tekee vasta samana päivänä, kun pitäisi jo mennä majapaikkaan. Epävakaisella säällä meillä on tosiaan tapana vaihtaa suuntaa ja kohdetta ex tempore sen mukaan, missä paistaa ja missä sataa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *