Mehevät rahkamunkit ja ihana kesäkahviuutuus

*Kahvi ja tee saatu

Leivon vapuksi vain yhtä leivonnaista, rahkamunkkeja. Ne ovat niin suussa sulavia ja meheviä, etten muita leivonnaisia kaipaakaan. Rahkamunkit maistuvat meidän koko perheelle ja katoavat nopeasti parempiin suihin.

Rahkamunkeissa parasta on helppous ja herkullisuus. Aineksia on lähes aina kotona ja taikina on todella helppoa ja nopeaa tehdä. Rahkan ansiosta munkeista tulee kostean meheviä. Munkkien paistamiseen pitää hieman keskittyä, mutta ei sekään vaikeaa ole. Käytän paistamisessa apuna digitaalista paistomittaria, jolla tarkistan öljyn lämpötilan ennen paistamista ja paistamisen aikana.

Sopiva paistolämpötila on 170–180 astetta. Jos öljy ei ole tarpeeksi kuumaa, rasva imeytyy munkkeihin ennen kuin ne paistuvat. Liian kuumassa öljyssä munkit taas tummuvat nopeasti, mutta jäävät sisältä raa’aksi. Jos öljy pääsee ylikuumenemaan, se saattaa leimahtaa liekkeihin. Kattilan kansi kannattaa siksi pitää käden ulottuvilla ja liesituuletin kiinni, ettei tuuletin imaise liekkejä ja aiheuta isompaa paloa.

Koska leivon munkkeja niin harvoin, verryttelen yleensä tekemällä yhden annoksen jo etukäteen ennen vappua. On sitten vappuna varmempi olo ja munkit onnistuvat paremmin. Toisinaan paistan perheen toiveesta vielä kolmannen annoksen vapun jälkeen. Rahkamunkkien ohjeen löydät viime vuoden vappupostauksestani täältä.

Kofeiinia kahvipöytään

Munkit maistuvat omasta mielestäni mainiosti kahvin tai teen kanssa. Simaa meillä juovat vain nuoret, jos hekään. Yleensä ostankin vapuksi vain yhden pullollisen kaupan simaa.

Tänä vappuna katan pöytään Arvid Nordquist Sommar -kahvia. Vuoden 2022 kesäkahvi on pakattu ihastuttavaan, kukkaiseen pakettiin. Paketti on niin kaunis, että sen voi hyvin jättää kahvipöytään. Nätti kahvipaketti sopii täydellisesti myös tuliaiseksi. Itse ajattelin ilahduttaa tällä kahvilla myös äitiäni äitienpäivänä. Kausimakukahvia on saatavilla vain rajoitetun ajan eli niin kauan kuin sitä kaupoissa riittää. Kannattaa siis käydä vikkelästi ostoksilla.

Sommar-kahvi on valmistettu 100-prosenttisesti laadukkaimmista Arabica-pavuista. Papusekoitus sisältää keskitummaksi paahdettua kahvia, jonka maussa yhdistyvät vadelman hapokkuus ja täyteläinen karamellinen jälkimaku. Kaikki Arvid Nordquistin kahvit tulevat vastuullisesti sertifioiduilta tiloilta. Sain kahvin pr-näytteenä.

Teenystäville voin suositella laadukasta Taylors of Harrogaten teetä. Olen itse varsinainen teekissa: juon teetä monta kupillista päivittäin. Yleensä juon irtoteetä, koska oikeasti hyvää pussiteetä on vaikea löytää. Mutta nyt on pussiteessäkin maku kohdillaan.

Kuvissa näkyvän Assam-teen olen saanut pr-näytteenä. Tumma intialainen musta tee on peräisin Brahmaputran laaksosta ja siinä on täyteläinen ja voimakas maku. Taylors of Harrogaten pussiteet on pakattu tyylikkäisiin pahvirasioihin, joiden sisällä 20 aromitiivistä yksittäispakkausta. Taylorsin teepakkaukset, sekä irtoteet että pussiteet, ovat niin kauniita, että niitäkin kehtaa hyvin antaa tuliaiseksi tai lahjaksi.

Sään puolesta näyttää siltä, että vappuna on hyvä lämmitelläkin kahvi- tai teekupposen äärellä. Munkinpaistokaan ei varmaan ole liian kuumaa puuhaa, sen verran viileää keliä on luvassa.

Viime vappuna olin jo istutellut orvokkeja pihalle ja poimin kahvipöytään valkovuokkoja takapihalta. Nyt takapihalla ei vielä kuki mikään. Ulkoportaita sentään piristävät aurinkoiset narsissit.

Iloista vappua ja maistuvia munkkihetkiä!

Ps. Jos sinulla on viikonloppuna aikaa, käyhän vastaamassa lukijakyselyyni. Nyt on viimeinen hetki vastata. Voit voittaa ihanan Eva Solon termosmukin Kyselyyn pääset tästä.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *